Alexander Rishaugs topp til liste 2006

Alexander Rishaug er Rikskonsertenes mann på crossoverprosjekter og alternative musikkuttrykk. Ved siden av Rikskonsertene er Rishaug musiker og han har blant annet gitt ut platene Panorama på Smalltown og Possible Landscape på Asphodel, begge kritikerroste. Han har flere andre interessante plater bak seg innenfor det eletktronisk feltet. groove er Rishaug, og hans kompanjong Andreas Meland i Random System/Cube, evig takknemlig for en helt konkret ting; nemlig Animal Collective-konserten på Blå i 2003.

Rishaug skriver dette før vi får listen hans:

Det å skulle velge ut de ti beste platene for 2006, er ingen lett oppgave. Med en lærlings nervøsitet tok jeg oppgaven på ramme alvor og utfordret både mine absolutte og flyktige sider. Her er de ti beste skivene jeg har hørt i 2006 i ukronologisk orden. Spør du meg i morgen nevner jeg kanskje ti nye.

Fm3 & Dou Wei - Hou Guan Yin

CD (Lona Records)
Jeg så FM3 spille på fjorårets Trollofon Festival i Bergen. Det var en stor opplevelse der de satt i midten av rommet, og flyttet rundt på sine budda-bokser som om det var et brett spill. På Hou Guan Yin spiller de sammen med Dou Wei på trommer, som er kjent fra det kinesiske dark wave bandet "E". Denne platen er nesten bedre enn stillheten selv. Når jeg setter den på hjemme, blir den en del av leiligheten, som et møbel. Den balanserer hårfint på kanten mellom det synlige og usynlige, og strekker seg fra subtil ambient til minimal dub.
» [vis produktdata]

Clark (UK) - Body Riddle

CD (Warp)
Lett, drømmende og energisk. Body Riddle er både rask og sakte på samme tid. Chris Clark blander tidlig Aphex Twin med moderne elektronika og jazz. Nedstemt orgelpludring i felleskap med hyperaktivt klokkespill. Store klangbilder danderes med kompliserte og skeive rytmer. Warp på sitt beste.
» [vis produktdata]

Jazkamer - Panic

CD (Bottrop-Boy)
Jazzkammer, eller var det Jazkamer, er mestere til å overraske og utfordre seg selv og sine lyttere. På den ene siden pubertal og utagerende med plater som Hot Action Sexy Karaoke og Metal Machine Music, på den andre siden med stille og "miljøbevisste" komposisjoner som Timex og Pancakes. Det er i denne kategorien Panic føyer seg inn. I sterk kontrast til tittelen er dette en plate fylt med ro og hengivelse, en slags moderne blues eller klagesang om du vil.
» [vis produktdata]

Don Caballero - World Class Listening Problem

CD (Relapse)
Denne platen har vært en av mine mobile favoriter. Den funker perfekt når jeg er ferdig på jobb og står og venter på T-banen. En vitaminsprøytning i sterk kontrast til sliten-etter-jobb eller en på-vei-hjem tilstand. Sprudlende post-rock med referanser til Steve Reich, Tortoise og Colossamite.
» [vis produktdata]

Lene Grenager - Slåtter, slag og slark

CD (Euridice)
Utrolig hvor mange vakre klanger og lyder som gjemmer seg inne i en cello. Lene Grenager, også kjent fra bandet Spunk, trakterer sitt instrument harmløst, men med en dyp emosjonell "touch". Med utgangspunkt i norsk folkemusikk sprenger denne platen alle konvensjoner og rammer.
» [vis produktdata]

Jacob Kirkegaard - 4 Rooms

CD (Touch)
Er en mørk og vakker historie basert på lydopptak fra fire forskjellige rom i Chernobyl, Ukraina. Rommene ble evakuert og avstengt for godt den 26. april 1986 etter eksplosjonen i Atomreaktor 4. Kirkegaard har brukt en opptaksteknikk hvor han har tatt opp ti minutter, som han spiller av ut i rommet, og som han igjen tar opp. Dette har han gjentatt opptil ti ganger. Resultatet er overveldende. Hvert rom har sin egen klang og tone, som om historien var blitt stengt der inne alle disse årene.
» [vis produktdata]

Subtle - For Hero:For Fool

CD (Lex / EMI Virgin)
Om jeg hadde vært ungkar hadde jeg flyttet til Oakland eller San Francisco tvert. Med band som Hella, Locust, Matmos og Subtle i fronten og en vital klubbscene har "bay area" en sentral posisjon. Subtle blander kompromissløst indierock, elektronika og eksperimentell rap. Sorry, men jeg er bare frelst. Fine covere lager de også.
» [vis produktdata]

Keith Fullerton Whitman - Lisbon

CD (Kranky)
Alt denne mannen tar i blir til gull, det er bare sånn det er. Med denne live platen fra Lisboa beviser mr. Withman sin særegne posisjon som lydmaker. Platen er delikat, sparsommelig og presis. Den vokser seg monumental, men bikker aldri utenfor stupet. Lisboa er en flott oppfølger til Multiples, en av fjorårets høydepunkter.
» [vis produktdata]

Khlyst - Chaos is My Name

CD (Hydra Head)
Denne platen kjenner jeg helt ned i ryggmargen. En venn spilte Thorr's Hammer for meg og jeg ble bergtatt. Chaos is My Name har en åpenhet og kraft som jeg synes mange sjangertrogene utgivelser mangler. Den dveler og hveser, slik en malende katt som plutselig forvandler seg til et klorende vesen.
» [vis produktdata]

Mouse on Mars - Varcharz

CD (Ipecac)
Mouse on Mars har alltid ruvet høyt på min musikalske himmel. Med frontfigur Jan St. Werner (Microstoria og Lithops) er det helt klart at dette er like stilsikkert og gjennomført som at god kaffe er god kaffe. Varcharz låner sitt musikalske univers fra Krautrock, streng østerriksk elektronika, kårny disko og tv-spill-musikk. Det hele er sydd sammen med en kirurgs presisjon. Her er stimuli nok for begge hjernehalvdeler.
» [vis produktdata]


(12.01.07)

Artikler, nyheter


Genesis 1969-1977

En kort gjennomgang av Genesis sine mest sentrale plater i perioden 1969-1977, av Geir Levi Nilsen

Groovissimo


Paul Weller - Catch-Flame: Live at The Alexandra Palace

(V2)

Ein maktdemonstrasjon frå første til siste tone. Det er sjeldan livealbum leverer så godt som dette gjer. Ein moderne klassiker.

Flere:

Neurosis & Jarboe - Neurosis & Jarboe
No Age - Everything In Between