Tor Hernan Floor: Mine favorittplater fra 2008

2008 har vært atter et fint musikkår. Mange klager over at det ikke har vært noen enkeltplater som har vært overlegne, men totalt sett har det vært svært mange gode utgivelser.

I året som gikk har jeg fått en tydelig fascinasjon for plater som evner å være mer enn hva man har forventet av artisten. Spesielt må Nas nevnes, og Ruby Suns som har utvidet uttrykket sitt betraktelig. Magnetic Fields overrasket de fleste med Distortion og hos meg fortjener de en ekstra stjerne i hatten. Ekstra får også de som blander inn nye elementer fra verdensmusikk i tradisjonelle vestlige komposisjoner, jeg tror virkelig at dette har noe for seg i fremtiden.

Det er lett å glemme noen i forbifarten, men her kommer en ukronologisk liste over plater som jeg likte ekstra godt, og som jeg har lyttet mye til. Alle disse anbefales varmt.

Med det ønsker jeg det nye året velkommen med åpne armer, og et tilsvarende ønske om å kunne ende neste år også med et stort smil om munnen.

El Guincho - Alegranza!

CD (XL)
Det kan argumenteres godt for at Alegranza ligger vel nært opp til fjorårets uovertrufne triumf Person Pitch. Det kan også argumenteres for at Alegranza har i alt for stor grad masete repetisjoner. Men hva som er vanskelig å sette seg opp imot er det faktum at enkeltmannsforetaket El Guincho har laget en av de platene som utmerket seg best i 2008. Og det som kanskje den mest fengende, kreative og spennende. Dette er en mann vi antakelig vil både se og høre mer fra i de påfølgende år som kommer.
» [vis produktdata]

TV on the Radio - Dear Science

CD (4AD)
Tv On The Radio med atter en kraftprestastasjon av ei plate. Denne gangen med en bredere tematisk appell til sine lyttere, og en stadig klarere influens av soul. Bandets to hovedvokalister blir bare bedre for hver låt som legges bak seg på denne platen, og ettersom den også får mer spilletid backer resten av bandet opp med de mest overbevisende melodiene 2008 hadde å by på. Hvor går de neste gang? Det er foreløbig vanskelig å si.
» [vis produktdata]

Vapnet - Döda Fallet

CD (Hybris)
Östersunderne i Vapnet tar ikke lett på hverdagen, selv om det kan høres slik ut hele vegen gjennom Döda Fallet. Musikalsk inspirert av de varmeste sommermånedene i året, mens tekstmessig klistret til de tyngre periodene om vinteren. Selv mener Vapnets låtskriver at han bare blir dårligere og dårligere til å skrive tekster, og han har kanskje rett i sitt eget hode. For oss andre blir Vapnet bare større, bedre og mer interessante for hver utgivelse de gjør.
» [vis produktdata]

The Magnetic Fields - Distortion

CD (Nonesuch)
Stephen Meritt leverte sammen med resten av gjengen bak Magnetic Fields en av de merkeligste konsertopplevelsene dette året. Ikke bare var det overraskende nok å gå fra genial barokk-pop til skingrende fuzzgitarer. Live er det i tillegg komplett umulig å forutse hva som egentlig gruppen vil si med musikken sin.

Magnetic Fields fortsetter å oppføre seg som en sær liten guttunge, som maler hverdagens spørsmål med bred pensel og sarkastiske undertoner. Det gjør de svært vellykket, og Distortion er den mest konstruktive fusjonen mellom pop og støy som ble lagt ned på plate i år. Glasvegas kan bare gå å gjemme seg.
» [vis produktdata]

The Ruby Suns - Sea Lion

CD (Memphis Industries)
Sea Lion var et album som tok meg fullstendig på senga. Og det er ingenting som gjør meg mer glad enn når man kan høre at musikere er villige til å forflytte sine egne grenser, og begreper om musikk. For som jeg skrev i min anmeldelse så står:

Sea Lion i et vegkryss ved ekvator og kan føle solens kraft stemme instrumentene, kjenne bruddet med gravitasjonen forflytte menneskeraser på tvers av landegrenser; og samtidig stå stødig plassert i en liten landsby i New Zealand å titte utover, mens de spiller sin herlig befriende indierock for de moderne mennesker.

Det er et fantastisk popalbum.
» [vis produktdata]

Beach House - Devotion

CD (Bella Union)
Duoen med sansen for store melodiøse kompisjoner kombinert med engleklar vokal og hang til Yo La Tengo influenser, gjorde igjen rent bord i platehylla hjemme hos meg. Her står den forgylt i både cd og vinylformat, og påtross av at konserten aldri nådde opp på John Dee denne gangen, tror jeg at enhver som har sett virkelige gode liveopptak med denne gruppen vet hvilket potensiale de innehar, også på scene.

På plate er Beach House suverene nostalgikere, som elsker farger, følelser og orgler. All effekten av den røkelsesdampende musikken gjør meg ør, yr og avslappet. Dette er en uforglemmelig opplevelse.
» [vis produktdata]

Nas - The Nigger Tape

Download
I en alder av 35 er Nasir Jones tilbake på toppen hvor han skal være.

Det er et comeback det ikke bare står monumental respekt av, men som også gjennomsyres av en emcee så sulten på verdighet gjennom å vise sin lyriske presisjon.

Studioversjonen av dette albumet, Untitled, viser akkurat hvor feil det har vært å forsøke å kommersialisere en artist som Nas, som skal ligge å ulme under overflaten, han skal provosere og han skal bli hatet. For det er da han virkelig biter i fra seg.

Påtross av en lunken konsertopplevelse på Rockefeller i år, har jeg på følelsen at Nas ikke bare har en siste klassiker boende i seg, han har fremdeles det overskuddet som skal til for å gjøre seg verdig sin status som en levende legende i bransjen.
» [vis produktdata]

Destroyer - Trouble In Dreams

CD (Rough Trade / Merge)
Dan Bejar fortsetter sin endeløse rekke av merkelig kvalitetssikrede utgivelser. Nå har det riktignok gått en stund siden sist soloutgivelse, men han har holdt seg aktiv både i Swan Lake og The New Pornographers.

Trouble In Dreams er en slik plate man ikke skal forsøke å fange, man skal simpelthen nyte den i sin helhet slik den bør få utfolde seg. For her er både Cowboy og indianer, bredbent elektrisk gitar, og surrete tekster. Eller som han selv sier det...:

It's not that I quit...
It's not that my poems are shit


... men de er defintivt særegne, ærlige og viktige. Det samme må kunne sies om platen i sin helhet.
» [vis produktdata]

Atlas Sound - Let the Blind Lead Those Who Can See But Cannot Feel

CD (4AD / Kranky)
Det har vært mye oppstyr rundt Bradford Cox og Deerhunter dette året. Ikke bare er mannen usaklig produktiv, men han er også i ferd med å bli hyllet som en musikalsk geni. Noe kanskje dette overskuddsprosjektet kan være med på å manifistere.

Her forsvinner enhver kontakt med virkeligheten, og Cox tar i stedet gitaren fatt og spiller ut sine mørkeste sider. Platen med den usannsynelig lange tittelen vrir og vender seg på en måte som er komplett uforutsigbar, men som på en svært effektiv måte skaper et avhengighetsforhold til relativt simple melodier. Det er et mesterstykke i seg selv i mine ører, og er en meditativ opplevelse jeg anbefaler alle å låne litt ekstra tid til.
» [vis produktdata]

The Mountain Goats - Heretic Pride

CD (4AD)
John Darnielle fortsetter nedover den lange elva av tanker, og høres fremdeles ut som en fjellgeit med gitar som hovedinstrument. Her får han hjelp av dyktige folk som St.Vincent og den evigaktuelle John Vanderslice til å fullføre sine nitriste hverdagshistorier.

Det burde snart vanke en høyere utmerkelse til Darnielle, ikke minst for ustanselig produksjon av fenomenale poplåter, men også for brodden og ettertanken de fleste etterlater. I Mountain Goats univers er ingenting helt slik man forventer det, men det er fantastisk deilig å få lov til å delta.
» [vis produktdata]

Immortal Technique & Green Lantern: The 3rd World.
Raphael Saadiq: The Way I See It.
Neon Neon: Stainless Style
Black Mountain: In The Future
Mgmt: Oracular Spectacular
Jackson Conti: Sujinho
Elzhi: The Preface
David Byrne & Brian Eno: Everything That Happens Will Happen Today.
Bon Iver: For Emma, Forever Ago.
Deerhunter: Microcastle

Beste re-issues/samleplater 2008:

Dennis Wilson: Pacific Ocean Blue: Legacy Edition.
Jay Reatard: The Matador Singles 08
Pavement: Brighten the Corners: Nicene Creedence Ed.

Tor Hernan Floor
(17.12.08)

Artikler, nyheter


Genesis 1969-1977

En kort gjennomgang av Genesis sine mest sentrale plater i perioden 1969-1977, av Geir Levi Nilsen

Groovissimo


The Bambi Molesters - As The Dark Wave Swells

(Glitterhouse)

The Bambi Molesters har klart det kunststykket å låte så mye mer ekte og originalt enn opphavet sitt.

Flere:

Sade - Lovers Live
Haust - Powers Of Horror