Topp 10 2004 - Dag Erik Asbjørnsen

2004 - Et stort (må riktignok skrives med små bokstaver) musikkår med et 50-talls anbefalelsesverdige utgivelser. Her er noen som andre listemakere kanskje har oversett og som overgår det meste annet jeg har hørt i 2004!

1.Dungen - Ta Det Lungt

CD (Sublime Frequencies)
Ung svenske godt hjulpet av ex-Landberk øksemann Reine Fiske og andre. Superenergisk fuzzgitar-pen Beatles-pop og frijazz i skjønn forening som den første plata til Pugh Rogefeldt backet av Made In Sweden, samplet av DJ Shadow og modifisert av Blåkulla! Det største av svensk IQ-pop og heavy psykedelia de siste 10 årene!
» [vis produktdata]

2.Fairuz Derin Bulut - Kundante

CD (Ada Müzik)
Tyrkisk høytflyvende etnodelica med vellagrede fuzzgitarer, analoge synther og en haug med darbuka, djembe og tabla. Ren galskap satt i system og en sterk søknad om å inkluderes i det sekulære Europa.
» [vis produktdata]

3.Espers - Espers

CD (Locust)
Kaftaner, mystikk og røkelse fyller våre sinn på nytt. Undergrunnsfolk-bevegelsen får en av sine betydeligste bidrag på nesten 30 år i et univers der Incredible String Band er store Sol, COB er Jupiter, Tyrannosaurus Rex er Mars, Vashti Bunyan er Venus og Stone Angel sirkler rundt Saturns ringer. Endelig slipper dulcimer, fingercymbaler, autoharp og tonegeneratorer inn i varmen igjen. The magick returns, la oss spille I Ching!
» [vis produktdata]

4.Syd matters - A Whisper and a Sigh

CD (V2)
En gallisk pop-trollmann som blander Robert Wyatt med Radiohead og skaper et unikt laptop-pop mesterverk fullt av grenseløst innpåslitne melodier. France is more than a box of frogs!
» [vis produktdata]

5.Joanna Newsom - The Milk-Eyed Mender

CD (Drag City)
Apropo Espers: De urgamle keltiske er urolige for tiden. Her en glimt fra englenes dimensjon der en vakker alv ved navn Joanna Newsom spiller harpe og synger på sitt særpregede alviske vis. Her er det altså kun sang og harpe i 40 minutter. Tidløst og unikt og viktigst av alt fullstendig trollbindende. Kan en albumutgivelse i det hele tatt bli mer særpreget og porøs enn dette???
» [vis produktdata]

6.Jolie Holland - Escondida

CD (Anti / Epitaph)
Javisst! Damenes år dette her! Fullstendig annorlunda fra foregående, her går vi i en tradisjon etter Billie Holliday, Bessie Smith og Ella Fitzgerald. Ofte bare piano og sang som gir en solid dose 1940-tall tolket i vår egen tid. Original-komposisjoner fra et stortalent; wake up folks!
» [vis produktdata]

7.Antibalas Afrobeat Orchestra - Who Is This America?

CD (Ropeadope)
Klubb-prinsen Daktaris har mutert over til Antibalas. Afro-funk i Fela Kuti-tradisjon, men denne gang med overraskende sløye bpm og istedet slow motion presisjons multi-rytmikk med sylskarpe horn og overflods afro-perkusjon.
» [vis produktdata]

8.Sketch Show - Loophole

CD (Third Ear)
Yellow Magic Orchestra kjennes vel av mange (Pyg fra det tidlige 70-tallet har dere vel neppe hørt om!). Noen av medlemmene lager state-of-the-art electronica i Sketch Show. En japansk plate som ikke er oversær, men derimot klikker og spraker avgårde i eksotiske rytmer med overraskende iørefallende melodier. Forfriskende! Elektronica is not dead quite yet!
» [vis produktdata]

9.Hexstatic - Master-View

CD (Ninja Tune)
Dette er framtiden! En CD og DVD i samme pakke uten tillegg i prisen. DVDen inneholder video til alle sporene og du verden for en oppfinnsomhet! Flere av disse er i 3D og springer fra hyllester til gamle arcade-spill fra det tidlige 80-tallet via levende reklameblad for elektroniske musikkleker til syngende papegøyer og pipende negerbønder som dukker opp når du minst venter det. Musikalsk er dette typisk Ninja Tune electronica av det mer lettfattelige (les: melodiske) slaget avgrenset til konsiste 3-4 minutters spor. Outstanding!
» [vis produktdata]

10.The Bees (UK) - Free the Bees

CD (Virgin)
60-tallet overvelder oss i igjen, med denne gang med et sjeldent godt øre for mod-melodier et sted mellom Motown, The Who og Small Faces. The Bees er bedre enn Wellers syltetøy, uforskammet bra, faktisk. Relevant i 2004? Javisst pokker, hør etter sjæl!
» [vis produktdata]

Dag Erik Asbjørnsen
(30.01.05)

Artikler, nyheter


Genesis 1969-1977

En kort gjennomgang av Genesis sine mest sentrale plater i perioden 1969-1977, av Geir Levi Nilsen

Groovissimo


The International Tussler Society - Motorpsycho Presents the International Tussler Society

(Sony Music)

Motorpsychologar med venner inviterer på eit sevjerikt, variert og raust måltid.

Flere:

Bon Iver - Bon Iver, Bon Iver
The Dining Rooms - Numero Deux