Årets plater: groove.no

Da er vi endelig ferdige med å justere bakspeilet, og kan rette fullt fokus mot 2007. Mange av grooves skribenter har komponert sine årslister, og på grunnlag av disse vil vi avslutte fjorårets møysommelige oppsummering med et endelig, samlet sluttoppgjør.

Kåringen er beregnet ut fra følgende system: Det er gitt 10 poeng for en første plass, 9 for andreplass etc. På lister uten nummerering har vi gitt 5 poeng på hver plate.

Oakley Hall, Mastodon og The Hidden Cameras endte likt, det samme gjorde Jason Molina og Built to Spill. Da står vi igjen med følgende årsliste.

Band of Horses - Everything All the Time

CD (Sub Pop)
6/7, groove: "I vitners nærvær døypar eg hermed Everything All the Time om til årets hittil vakraste eventyr, med St. Augustine som soleklar kandidat til årets mest sjelråkande 161 sekund."
Arild Ness
» [vis produktdata]

Yo La Tengo - I Am Not Afraid of You and I Will Beat Your Ass

CD (Matador)
6/7, groove: Med I Am Not Afraid of You and I Will Beat Your Ass utfordrar altså Yo La Tengo i kanskje større grad enn nokon gong før denne ideen om eit album som eit rimelig stringent vesen. Det er bra. Eg elskar dei for det, og eg elskar dei for alle dei fabelaktige låtane dei gjer det med.
Oddmund Berge
» [vis produktdata]

Jason Molina - Let Me Go, Let Me Go, Let Me Go

LP (Secretly Canadian)
7/7, groove: "...disse sangene høres jo nesten ut som de skrevet for å dø til."
Asle Frøkedal

6/7, groove: "Det er nettopp her, mellom nattevinden, veikrysset og de blå spøkelsene Jason Molina er i sitt rette element. Dette er en plate du ikke blir fort ferdig med - og en soleklar kandidat blant årets 10 beste album."
Bjørn Hammershaug

» [vis produktdata]

Built to Spill - You In Reverse

CD (Warner Bros.)
6/7, groove: "You In Reverse vil ikke overraske noen, og åpningen blir stående igjen som platens aller beste. Men Built to Spill er tilbake akkurat der vi vil de skal være: Som verdens beste popband akkurat nå. Alle som mener noe annet havner i den sorte gryte."
Bjørn Hammershaug
» [vis produktdata]

Espers - Espers II

CD (Drag City)
7/7, groove: "Som å oppdage en glemt trolldomsbok lukkes vi inn og oppslukes i deres magiske eventyrverden på det som er en plate fri for svake øyeblikk..."
Bjørn Hammershaug
» [vis produktdata]

The Decemberists - The Crane Wife

CD (Capitol)
5/7, groove: "Kammerpop, lettplystrede vimsete popharmonier, spennende myter og litterære referanser er det nemlig flust av."
Jan Olav Glette
» [vis produktdata]

Oakley Hall - Gypsum Strings

CD (Brah)
6/7, groove: "Fra Brooklyns milde, solfylte gressenger sprer denne gjengen vibber som tilhører California cirka 1969. På sin andre av årets to fullengdere har de kommet opp med noe som veldig gjerne kan bli en av årets beste sommerplater."
Bjørn Hammershaug

» [vis produktdata]

Mastodon - Blood Mountain

CD (Reprise)
6/7, groove: "Blood Mountain er like knallsolid som den er kompromissløs, og det skal kommen en skikkelig overraskelse for at dette ikke blir årets metal-plate!"
Stein Henrik Olaussen
» [vis produktdata]

The Hidden Cameras - Awoo

CD (Rough Trade)
"Ingen komponerar kammerpop så storslagen og fengande som det eksplisitt skeive stormannsbandet Hidden Cameras. Awoo er eit klokkereint bevis på det. Joel Gibb ledar som vanleg det heile ann med si smule teatralske synging av festlege tekstar. Med seg har han ei svært aktiv avdeling av medmusikantar som trakterar sine instrument til fulle. Awoo tilbyr progressiv indiepop med suverent dansbare arrangement og ein velklingande fornem symfonibruk."
Arild Ness
» [vis produktdata]

Bonnie Prince Billy - The Letting Go

CD (Domino)
6/7, groove: Det er som han har funnet en slags tilstand av sjelelig balanse her på øya, en indre ro og et øyeblikk av fred for indre demoner som senker hans skuldre og letter hans hjerte.
Bjørn Hammershaug
» [vis produktdata]

Disse nådde nesten opp:
TV on the Radio: Return to Cookie Mountain
Black Angels - Passover
The Hold Steady - Boys and Girls in America
Neil Young - Living With War
Vetiver - To Find Me Gone

Beste norske plate i henhold til denne oppsummeringen ble Karl Seglem: URBS.


(19.01.07)

Artikler, nyheter


Genesis 1969-1977

En kort gjennomgang av Genesis sine mest sentrale plater i perioden 1969-1977, av Geir Levi Nilsen

Groovissimo


Leonard Cohen - Live at the Isle of Wight 1970

(Columbia)

35 år gamle Leonard Cohen leter etter seg selv og sitt eget uttrykk på scenen i 1970. Resultatet er eviggrønn ekstase.

Flere:

Röyksopp - Senior
Jim O'Rourke - I'm Happy, and I'm Singing, and a 1, 2, 3, 4