Dag Erik Asbjørnsen: Årets utgivelser 2008

Da er det igjen på tide med en oppsummering. 2008 var for undertegnede et strålende musikkår der det ble umulig å følge med på alt bra som skjedde.
Som mange andre har jeg hatt for sans for hyppig omtalte objekter som Fleet Foxes, Bon Iver, Fuck Buttons, MGMT og The Ruby Suns, men jeg formoder at du som leser dette er godt kjent med alle disse. Her følger en fortryllende blanding av pop, folk og electronica med en dæsj jazz, verdensmusikk og orkestermusikk – akkurat det verden trenger! Ingen rock, rap eller gammel modernisme. Var gjennom Stockhausen- og Boulez-stadiet for 20 år siden, men det er morsommere å lese om musikken deres enn å høre den! Prøv heller Rautavaara, Messiaen eller Martinu om du er i det klassiske hjørnet. Eller grav deg lenger tilbake i tiden. Space is deep, time is shit, earthlings are slaves to religion and money!

Lemmus Lemmus - Lemmus Lemmus

CD (Naked Lemming)
Pink Floyd hopper bom over Point Me at the Sky og inn i det 21. århundre med sin nyutviklete tidsmaskin, under ledelse av det overraskende tospannet Syd Barrett og Richard Wright. Sitarer og elementer fra den nye akustiske undergrunnen gjør at de liker seg så godt nå for tiden at de blir værende her og i stedet bestemmer seg for å sende hele NRK P3 tilbake til 1968. Slik at de kan glemme seg selv.
» [vis produktdata]

The Shortwave Set - Replica Sun Machine

CD (Wall of Sound / PIAS (Play It Again Sam))
Med hjelp av Danger Mouse og Van Dyke Parks vender The Shortwave Set tilbake med et surrealistisk pop-mesterverk av episke dimensjoner som flipper frem og tilbake mellom de siste fem tiårene. Brian Wilson og The Beatles får hjelp av Stereolab. Jeff Lynne og Roy Wood holder sammen og balanserer glitter rock med orkestrert power pops. Idealene fra the summer of love i en tid med 41 år nyere teknologi, men minst like mye krig og galskap.
» [vis produktdata]

The Simple Carnival - Girls Aliens Food

CD (Sundrift)
Pop mesterverk igjen der livet fortoner seg som et enkelt karnival og all rock blir holdt på behørig avstand. Enmannssymfonier i lommeformat, laget i overbevisning om at musikk er vakkert og musikk er kjærlighet og musikk er sangharmonier. Evig sommer, surfing i Rio, it’s really, really weird – hvilket er navnet på åpningssporet. Står ikke tilbake for Pet Sounds, dette er den komplekse enkelthetens popmagi!
» [vis produktdata]

Orwell - Le Gênie Humain

CD (Twin Fizz)
Stereolab og The High Llamas ikledd fransk eleganse og refinement. Elementer av jazz, bredt anlagt instrumentering. Det høres så enkelt ut, men er så subtilt utplukket. Genialt!
» [vis produktdata]

The Dragons - BFI

CD (Ninja Tune)
Himla gruuvy funky psykedelisk jazz-rock. Fra 1969? Utrolig! Denne anmelderen trodde det bare var ei skrøne, men er nok tvunget til innse at dette ikke er en rekonstruksjon. Hvor moderne kan fortiden bli og hvor gammeldags var nåtiden? Hvordan kan futuristiske Warp ha blitt arkeologer? Funk off, weird shit, jazz-tobakk, se opp for FBI. Når vi først er innom Ninja Tune så husk på den glimrende samlingen med videoer og rariteter med Hexstatic som kom ut i november.
» [vis produktdata]

The Beep Seals - Things That Roar

CD (Heron Recordings)
Hvis du derimot liker din perfekte pop med en dæsj mer Tweetles eller Monkees er jo denne midt i blinken, men se opp for plutselige tordenriff fra the 21st Century Schizoid Man!
» [vis produktdata]

The Junipers - Cut Your Key

CD (San Remo)
Pokker så mange plater The Twotels har gitt ut i år, da! Denne gangen har Ringo og Paul funnet funnet stemmebåndene til John Lennon og trakterer gjerne både cembaloer og mellotroner. Rubber Soul i Pepperland. Sang ved leirbålet der spøkelsesorkesteret popper fram. Graham Nash kravler inn gjennom baderomsvinduet. Den døde selvmordspatruljen fra Life Of Brian blir atter tvunget til å tappe med føttene. Vink til de andre reisende vi støter på. De har også gul ubåt... men (gisp!) De er jo oss selv!
» [vis produktdata]

The Aliens - Luna

CD (Pet Rock)
Prog-rock og gregorianske hymner, trip hop og sekstitall. Ikke alt på en gang, reisen tas vanligvis på rundt en time. Fantastisk plate! Det tidligere beta-bandet har virkelig blitt et alfa-band!
» [vis produktdata]

Diagonal - Diagonal

CD (Candlelight / Rise Above)
Prog-rock igjen! Coltrane og Deep Purple, Soft Machine, King Crimson og Balletto Di Bronzo. Følg alle de diagonale linjene, de er skjevere enn du tror! Musikk fra en fjern framtid der flere har gjenoppdaget gleden ved å tenke og å høre musikk samtidig!
» [vis produktdata]

The Owl Service - A Garland of Song

CD (Southern)
Magisk folk med linjer tilbake til Mandy Morton & The Spriguns, Sandy Denny og annen gammel magick folk. Kun erfaring hjelper deg i å se forskjellen på Rembrandt og Nerdrum, her gjelder det å bruke ørene for å sanse magien!
» [vis produktdata]

(11-20)
Peter Broderick – Home (Bella Union)
Er de 10 første allerede ferdig? Denne burde ha vært der! Mannen har spilt fiolin med Efterklang, men prøver denne gangen å overgå sine bysbarn (Oregon, that is) Eliott Smith og M. Ward. Singer-songwriter folk-pop med den lille ekstra magien, suverent!

Leila – Blood Looms and Blooms (Warp)
Leila før og nå blir som Future Sound of London i forhold til The Amorphous Androgynous. Det er et gjennombrudd inn i en ny og annerledes verden, en spirituell gjenfødelse innen musikk. En inspirasjon hentet fra et annet solsystem. La meg få være satellitt.

Noah and the Whale – Peaceful, the World Lays Me Down (Vertigo)
Suveren folk pop på den heller naturelle og stemningsfulle måten. Sjekk også ut Alas I Cannot Swim til Laura Marling (hun spilte sammen med denne gruppa før).

Yeti – The Legend of Yeti Gonzales (Get Up and Go)
En snill Yeti denne gangen. Trehodet. Med stemmene til The Hollies. Jeg elsker slike monstere!

Don Cavalli – Cryland (Ever Loving a Rag)
Franskmann med italiensk navn. Spaghetti western, men ikke country, heller blues som på 1940/50-tallet. Don twang like Eddy, do it Link!

Dark Captain Light Captain – Miracle Kicker (LOAF)
The Sea & Cake kutter ut elektronikken, men bevarer harmonien. Super pop med transe-rytmikk og lyse stemmer fra kaptein sol. Simon & Garfunkel på det hippeste diskoteket. Lite å høre fra den mørke kapteinen, han må være albino.

Helena Espvall & Masaki Batoh – s/t (Drag City)
Nordiske folkeviser blir magisk folk with Masaki Batoh without other ghosts.

AU – Verbs (AAGOO)
Nok et eksperimentelt kollektiv fra Portland. Sjekk også ut Menomena mens du er i samme by!

Green Peppers – Adventures in the Slipstream (Neon Tetra)
Jim McCulloch har denne gangen funnet damer til å framføre de fleste av sine pastorale, vakre små sanger. Sjarmerende!

The Damned – So, Who’s Paranoid? (The English Channel)
Si meg, har noen, jeg gjentar NOEN, gjort flere come back enn The Damned? De blir nesten bare bedre for hver gang! Vampyrene finner stadig nytt saftig blod.

Tar med 10 til, uten så mye begrunnelse annen enn at du vil ha godt av å høre dette:

Jim Noir – Jim Noir (My Dad)
Elektronikk og 1960-tall!

Kassin + 2 – Futurismo (Luaka Bop)
Trippycalia! Ikke rart John McEntire og Sean O’Hagan er interessert i dette!

Jazzanova – Of All the Things (Verve)
En historiebok som forteller hva soul har vært forbundet med i fem tiår!

Greg Weeks – The Hive (Wichita)
Espers-magikeren prøver ut mange nye retninger på en gang. De fleste av dem er riktige, bare kast kompasset!

Rest Now, Weary Head – You Will Get Well Soon (Nude)
Har ikke uten grunn blitt sammenlignet med Radiohead og Arcade Fire. Kanskje et par-tre år for seint ute, men dette her likte jeg godt! Don’t forget Germany!

Reverendorgandrum – Hi-Fi Stereo (Yep Roc)
The Meters for et annet århundre, men med orgel på toppen!

Flying Lotus – Los Angeles (Warp)
Svart musikk tar turen ned i London-undergrunnen. Resultatet er bokstavelig talt skremmende! Skremmende nyskapende!

Pivot – O Soundtrack My Heart (Warp)
Jean Michel Jarre goes Warp! Omtrent som Lindstrøm goes Manuel Göttsching! E2-E4 – sjakk eller roboter? Atari-spillene muterer i Star Wars universet og antar monumentale
dimensjoner!

Ginger – Market Harbour (Round)
Mr. David Walls åpenbarer seg som supertalentfull låtskriver i 21 sjangre på en gang. Vil verden noen gang finne det ut?

Hush Arbors – s/t (Ecstatic Peace)
Tung psykedelisk alternative-folk, som om Dave Tibet hadde fått dilla på fuzz!

Nyutgivelser og bokser fra 2008 orker jeg ikke å komme inn på denne gangen. Det tar for mye plass både her hjemme og på lista. Forbaska så mye tid dette tar! Må nok forsøke å ligge unna neste år.

Hmm, får stille inn NRK P3 på radioen og pælme platesamlinga...

Dag Erik Asbjørnsen
(02.01.09)

Artikler, nyheter


Genesis 1969-1977

En kort gjennomgang av Genesis sine mest sentrale plater i perioden 1969-1977, av Geir Levi Nilsen

Groovissimo


Wire - Red Barked Tree

(Pink Flag)

Ikke like ukonvenjonelt som i glansdagene, men jakten på den perfekte poplåten fortsetter.

Flere:

El Guincho - Alegranza!
Paganus - Skogsrock