Vegard Standal Otterlei: 2008 - EGENTLIG et flott plateår

Ja, året 2008 var EGENTLIG et flott plateår. Det jeg legger i EGENTLIG er at mange av de gode platene som gjorde dette til slik et flott plateår, ikke er så åpenbart fantastiske og denger deg i trynet med en gang. Fjoråret var mer et sånt år. Året i år var derimot året for ninjaplatene. De som snikte seg innpå deg og som plutselig hadde deg når du trodde alt var forutsigbart og kjedelig.

I tillegg har den trendy indierocken fått nok et tupp i ræva og kommet lenger over overflaten. Så vidt jeg husker ble "hipster" en svært populær betegnelse i år, og MGMT-låta Kids havnet på selveste VG-lista. Det virker også som det har kommet flere noe tydelig "kommersielle" band under betegnelsen "indie" og blitt til kjedelig pengefiksert skvip. Sånne band som Black Kids, for eksempel.

2008 har også bydd på noen flotte reunions. For eksempel fantastisk nok My Bloody Valentine, samt David Byrne og Brian Eno. Jeg var så heldig at jeg fikk se MBV på Øya og dette var en rett og slett utrolig opplevelse. For å se det på en annen side, var det noen reunions jeg helst ville sluppet. Som Metallica og Guns 'n' Roses.

Metallicas Death Magnetic ga i beste fall et fokus på fenomenet kalt "The Loudness War". For de som enda ikke har fått det med seg, så er dette en teknikk som tas i bruk i miksingen. Det som skjer er at alle instrumentene blir justert til å spille så høyt som mulig. Ettersom det finnes en ytre grense for hvor høy lyden kan være, vil etterhvert spesielt trommene drukne i en stinkende suppe av støy. Dette for at det er høyere når du skrur på radioen. Og det har blitt verre med tiden. Kanskje vi slipper slikt skvip i 2009, takket være Death Magnetic?

Jeg skal slutte å skravle og offentliggjøre lista mi. Den er som følger:

1.MGMT - Oracular Spectacular

CD (Columbia)
Fuck you Pitchfork og alskens hypefobikere! Dette er en plate hvor hypen har rett.

MGMT er vel kanskje det mest trendy bandet i år, og sammen med Viva La Vida har nyeplata deres, Oracular Spectacular, havnet høyt på topplista til last.fm. MGMT er et sjeldent riktig steg fra hypen sin side, selv om feilstegene er langt mer i mangetall.

For det er en strålende plate, og i motsetning til mange andre knallplater dette året er Oracular Spectacular en sjokkplate. Med sin synthpop-tilnærming til psykedeliaen leverer den catchy poplåter som treffer deg midt i trynet så å si med en gang, og slipper ikke taket.

Utvalgt spor: Time to Pretend
» [vis produktdata]

2.White Denim - Workout Holiday

LP (Full Time Hobby)
Det har gått fint for Texas-baserte White Denim, med priser som "Best New Band" og opptredener på SXSW. Debutplata deres er i tillegg så bra at det ruger på andreplassen på lista mi.

Uten tvil en gøyal plate, amerikanerne oser av spilleglede og det føles etter at skiva får synke inn. Det er en unik og vital blanding som sprøytes inn i garasjerockens bluesy blodårer.

Utvalgt spor: Don't Look That Way At It

» [vis produktdata]

3.Nick Cave and the Bad Seeds - Dig, Lazarus, Dig!!!

CD (Mute)
Nick Cave er en av de som har overlevd tidens tann på grunn av kvalitet, men nå har rockens store mørkemann fått nok. Nå får det være måte til sipping. Han er blitt tynnere i håret, fått bart og spiller skitnere enn han har gjort siden tiden med The Birthday Party. Det er nytt, levende og har pondus nok til å holde tidens tann unna enda en stund.

Utvalgt spor: We Call Upon the Author
» [vis produktdata]

4.Fleet Foxes - Fleet Foxes

CD (Sub Pop / Bella Union)
Grungens møkkete vræl har stilnet en del, og som bestilt kommer det noen kjipe, hårete hippier og spiller fin musikk! Tenke seg til. Med et gammelt renessansemaleri som platecover kan det forstås at denne selvtitulerte plata til Fleet Foxes ikke er låst inne i den moderne verden. Her finnes vakre melodier, flotte flerstemmige harmonier som ville imponert Palestrina, akustisk preg og popmusikkens beste kjennetegn. Det blir visst bra musikk av dette også!

Utvalgt spor: Tiger Mountain Peasant Song

» [vis produktdata]

5.Department of Eagles - In Ear Park

CD (4AD)
Department of Eagles er bandet som står bak årets mest spennende opplevelse. Deres folktroniske blanding av rock og pop høres kanskje velkjent ut, men allikevel er det annerledes og unikt. Sounden treffer deg nemlig rett i hjertet, selv om den er så ulikt noe annet. Og det er kult! Det er både kult og uendelig nifst og stemningsfullt. En gnistrende flott plate som med all rett fortjener å stå oppført på en slik liste som denne.

Utvalgt spor: No One Does it Like You
» [vis produktdata]

6.The Hold Steady - Stay Positive

CD (Vagrant / Rough Trade)
Det er viktig å holde seg positiv. Craig Finn begynner å bli gammel og hans karakterer får voksnere problemer. Her finnes nostalgi og betraktninger rundt å vokse bort fra ungdommen, samtidig som man vil holde sine idealer uforandret til graven. Hvorfor ikke lære verden at positivitet er nøkkelen med å skrive om det, i en fengende, rocka og vital blanding som The Hold Steady klarer så bra? For selv om de blir gamle, høres musikken fortsatt ut som den ikke er en daag over tjue.

The kids at the shows, they'll have kids of their own and the sing-along songs will be our scriptures

Utvalgt spor: Magazines

» [vis produktdata]

7.Stephen Malkmus & The Jicks - Real Emotional Trash

CD (Matador)
Stephen Malkmus er han duden bak et av indiens hippe pionérband. Pavement, som ledet an lo-fi-bevegelsen med sin bråkete alternative rock og endte opp som et av de viktigste bandene fra nittitallet. Det sier seg selv at dette er en plate de fleste kan ha høye forventninger til, ettersom sjansen for at de blir skuffet er såpass liten.

Denne skiva er ikke like bråkete som det Stephen Malkmus og resten av gutta i Pavement var. Men her finner vi lengre sanger som går litt bort fra et tight pop-oppsett. Det blir heller rom for jamming med The Jicks, og selv om det kan virke avskrekkende, er det bare akkurat på grensa til å virke for lenge. Malkmus' teft for å lage bra melodier og partier er jo fortsatt til stede.

Utvalgt spor: Dragonfly Pie
» [vis produktdata]

8.Okkervil River - The Stand Ins

CD (Jagjaguwar)
He's the liar who lied in his pop song
And you're lying when you sing along


Disse ordene ytrer Will Sheffs anspente stemme, i fronten for resten av Texas-baserte Okkervil River og en fengende og fantastisk poplåt. Ironisk nok. Og dette er en plate det er vanskelig å ikke la seg rive med og synge med for full hals: Will Sheffs tekster er førsteklasses og medrivende, melodiene er flotte og stemningene er fengslende. En hvit løgn kan da ikke skade inn i mellom?

Utvalgt spor: Pop Lie
» [vis produktdata]

9.The Black Keys - Attack and Release

CD (Nonesuch / V2)
Det kan kanskje virke som en haug av dagens bluesrockband bare er kjipe Zeppelin-kopier eller sekstitallsromantikere. Dette er ikke helt rettferdig da det fortsatt finnes de som gjør det rett. Og det er ikke snakk om The White Stripes. Det er derimot det bandet som er dømt til å leve i deres skygge hele karrieren, nemlig The Black Keys.

Attack & Release er en liten perle som går fra psykedeliske syretripper til råe blueslåter til knallhard rock 'n' roll, med en spacy snert. I tillegg har duoen fått med seg selveste Marc Ribot - som har spilt mye for både Elvis Costello og Tom Waits - i studio. Her er parallellene egentlig en smule klare; dette er energisk rock med skitten roots-bevissthet.

Utvalgt spor: I Got Mine
» [vis produktdata]

10.Woven Hand - Ten Stones

CD (Sounds Familyre)
David Eugene Edwards, overhodet til Denvers folky undergrunn og Woven Hand, fortjener også sin plass på denne lista. Med Ten Stones har han tatt en uventet vending, og gått for et mye mer rocka utgangspunkt. Den dystre folken og de sære instrumentene er der fortsatt, bortsett fra at alt er flere hakk mer energisk enn før. Det vil sikkert avskrekke mange at han har blitt så rock 'n' roll, men plata holder fortsatt samme upåklagelige kvalitet som Woven Hands tidligere utgivelser.

Utvalgt spor: Not One Stone
» [vis produktdata]

Plater som ikke kom med i topp ti men allikevel er fullt verdt å sjekke ut, er Slim Cessna's Auto Clubs "Cipher", Shearwaters "Rook", The Mojomatics' "Don't Pretend you Know Me", The Black Angels' "Directions to See a Ghost", DeVotchKas "A Mad and Faithful Telling", Kings of Leons "Only by the Night" (ja, faktisk!), Calexicos "Carried to Dust", Crystal Castles' selvtitulerte, Black Mountains "Into the Future", Silver Jews' "Lookout Mountain, Lookout Sea", Wolf Parades "At Mount Zoomer", The Falls "Imperial Wax Solvent", Motorpsychos "Little Lucid Moments", No Ages "Nouns", TV on the Radios "Dear Science", Mercury Revs "Snowflake Midnight" og Spiritualizeds "Songs in A&E"

En litt mindre høytidlig liste over årets beste låter:

1. Fleet Foxes - Tiger Mountain Peasant Song
2. MGMT - Time to Pretend
3. Slim Cessna's Auto Club - Americadio
4. Department of Eagles - No One Does it Like You
5. The Mojomatics - Wait a While
6. The Fall - Wolf Kidult Man
7. Sigur Rós - Gobbledigook
8. Bon Iver - Skinny Love
9. No Age - Teen Creeps
10. Woven Hand - Not One Stone
11. Kay Kay & His Weathered Underground - Hey Momma'
12. Nick Cave and the Bad Seeds - We Call Upon the Author
13. The Black Keys - I Got Mine
14. Stephen Malkmus & The Jicks - Real Emotional Trash
15. The Black Angels - Doves
16. DeVotchKa - Comrade Z
17. Motorpsycho - Little Lucid Moments (suite)
18. Kings of Leon - Sex on Fire
19. Crystal Castles - Reckless
20. Wolf Parade - California Dreamer
21. Guillemots - Kriss Kross
22. Elvis Costello and the Imposters - Mr. Feathers
23. Chad VanGaalen - Phantom Anthilis
24. Farmers Market - Surfin' USSR
25. The Hold Steady - Magazines

Vegard Standal Otterlei
(10.01.09)

Artikler, nyheter


Genesis 1969-1977

En kort gjennomgang av Genesis sine mest sentrale plater i perioden 1969-1977, av Geir Levi Nilsen

Groovissimo


Giant Sand - proVISIONS

(Yep Roc)

Some say it's the end time, some say it's all just begun...

Flere:

Fruit Bats - Spelled In Bones
Little Axe - Hard Grind