Årets 10 album: Øyvind Holm

Holm kjennes nok av mange fra Trondheimsbandet Dipsomaniacs, i år platedebuterte han som Deleted Waveform Gathering til fine kritikker, blant annet her på groove.

Holm på groove. Dipsomaniacs har denne hjemmesiden.

Om årets liste sier Holm:

"Slike lister er alltid vanskelige. Man hører jo ofte så mye god musikk i løpet av et år at det å begrense seg til 10 titler er en utfordring. Jeg har stort sett holdt meg til nye album på selve lista, men jeg vil allikevel nevne at en av de sterkeste musikkopplevelsene jeg hadde i 2006 var da jeg forleden kjøpte DVDen The Passing Show - The life and music of Ronnie Lane. Fra før var jeg rimelig familiær med mye av det Ronnie Lane hadde gjort med The Small Faces og The Faces. Soloskivene fra 70-tallet derimot, hvor han var backet av Slim Chance, hadde jeg ikke sjekket ut. Og her snakker vi bakoversveis og gåsehudfaktor langt oppe på skalaen. Ellers har jeg hatt stor glede av Pavements nyutgivelse av Wowee Zowee og ikke minst Elektra Records sin 5 CDers samleboks.

Her er sannsynligvis de 10 utenlandske skivene som har gjort størst inntrykk i 2006. Det føles meningsløst å rangere dem."

Guillemots - Through the Windowpane

CD (Polydor)
En meget sammensatt og variert sak. Helt fra det lavmælte og sakrale til ultrafengende uptempo 80-tallspop (på den gode måten). Redwings er kanskje årets vakreste låt.
» [vis produktdata]

The Skygreen Leopards - Disciples of California

CD (Jagjaguwar)
Denne kan vel plasseres innenfor det som omtales som den nye folkbevegelsen. Så vidt meg bekjent er dette San Francisco-duoens 7. utgivelse siden 2001. De har vel gradvis kommet lengre og lengre ut av skogen, og dette er kanskje deres mest tilgjengelige så langt. Disciples of California består av 11 småskeive folkpop perler, hvor tittellåta og Jesus Was a Californian skiller seg ut som personlige favoritter.
» [vis produktdata]

Midlake - The Trials of Van Occupanther

CD (Bella Union)
Av og til syns jeg det er befriende deilig å sette på ei plate som ikke utgir seg for å være mer enn den er. Ingen brautende fyrer med stjernenykker. Ingen tom hype. Rett og slett et bunnsolid album. Det er fjærlett, hypnotiserende og vakkert.
» [vis produktdata]

Sonic Youth - Rather Ripped

CD (Geffen)
En gammel favoritt som stadig overrasker. Den harde kjerne vil kanskje hevde at dette blir i hyggeligste laget, men for meg er det er nettopp den noe laidbacke tilnærminga og fokuset på det melodiøse som gjør at denne stikker seg ut. Alle vet at Sonic Youth kan lage støy.
» [vis produktdata]

Brightblack Morning Light - Brightblack Morning Light

CD (Matador)
Minimalistisk, suggererende og seigtflytende psykedelia. Langsomt kryper den inn under huden på deg. Tåka letter ikke, men det føles trygt å godt å være der.
» [vis produktdata]

Bonnie Prince Billy - The Letting Go

CD (Domino)
Man skal være en steinhard jævel om man ikke syns dette er vakkert. Framført med innlevelse og en inderlighet som bare Will Oldham er i stand til. Flotte strykearrangementer løfter også skiva.
» [vis produktdata]

Two Gallants - What the Toll Tells

CD (Saddle Creek)
Snerrende lo-fi i skjæringspunktet mellom blues og folkrock. Noen ganger som en ung Dylan med fuzzgitarer, andre steder gir den assosiasjoner til Captain Beefheart rundt Safe as Milk. Engasjerende både musikalsk og tekstmessig.
» [vis produktdata]

Lilys - Everything Wrong is Imaginary

CD (Manifesto)
Enda flere gamle helter som holder koken. For de som liker sekstitallsromantiserende retropop i Elephant 6-gata er det mye å hente her. Deres beste siden Better Can't Make Your Life Better.
» [vis produktdata]

The Raconteurs - Broken Boy Soldiers

CD (XL)
Supergrupper har ofte en tendens til å ende opp som litt flaue antiklimaks. Dette er et av unntakene. Det er tydelig at de har klart å legge alvoret til side, for dette driver lekent og lett av sted. De flørter med, og forsyner seg for så vidt også grådig fra, rockehistorien. Litt som om The Beatles og Led Zeppelin var i studio samtidig i 1968. Årets sommerskive dette.
» [vis produktdata]

David Crosby - Voyage

CD (Rhino / WEA)
Tre CDer som oppsummerer karrieren til en av rockens aller flotteste stemmer. Mye var kjent stoff, men denne har også gitt meg utrolig mange nye gåsehudopplevelser. Med unntak av et litt mindre heldig samarbeid med Phil Collins, er det meste av dette gull.
» [vis produktdata]

Her er de norske skivene jeg har satt mest pris på i 2006. Heller ikke disse er i noen bestemt rekkefølge.

Motorpsycho – Black hole/Blank Cancas: Bandets mest direkte siden Timothy’s Monster. Personlig setter jeg stor pris på det aller meste dette bandet har på samvittigheten. Det er allikevel godt å høre dem full av energi igjen.

Dog Age – Reefy Seadragon: Feiende flott psykedeliapop av beste merke. Melodiske gullkorn badet i vokalharmonier, sitarer og mellotroner. When I Was a Young Boy er en klassiker!

Sivert Høyem – Exiles: Den første soloskiva til Sivert Høyem har vist seg mye mer slitesterk her i stua enn mye av det Madrugada har gjort. Da den ennå er såpass fersk er det vanskelig å si noe om holdbarhetsdatoen, men så langt virker den minst like sterk som den første.

120 Days – 120 Days: Man skal vel ha stått på for ikke å ha fått med seg denne i året som gikk. Delig er det også å registrere at det låter så utrolig tøft. Jeg er skrudd slik sammen at jeg ofte blir skeptisk når hele pressenorge hyler i kor. Men denne innfrir så det holder.


(03.01.07)

Artikler, nyheter


Genesis 1969-1977

En kort gjennomgang av Genesis sine mest sentrale plater i perioden 1969-1977, av Geir Levi Nilsen

Groovissimo


Paganus - Kalla

(Earthwood)

Paganus ivrer for at vi på nytt skal ikle oss skogspelsen og ikke bryte en kontinuitet som har vart i titusener av år.

Flere:

Arve Henriksen - Sakuteiki
Green Day - American Idiot