Tor Hernan Floor - Plateåret 2007

Tiden er kommet for å systematisk rangere hva som har vært bra å lytte til i året som har gått. Det er med ambivalens og skepsis jeg utleverer en slik oversikt, når den igrunn aldri vil bli total.

Jeg vil si at plateåret 2007 har vært et meget godt år. Det har vært mange gode utgivelser som vil følge med meg fremover i tidens løp. Noen artister har blitt glemt, noen har ikke rukket å blitt skikkelig hørt på enda, og noen levde ikke helt opp til hva jeg forventet. Listen preges av artister som lenge har vært aktuelle kritikerfavoritter, men som etter min mening har tatt det store steget og levert virkelig grandiose musikkopplevelser. Mange av artistene innenfor topp10 har også levert årets beste konserter.

Jeg har forsøkt å legge meg på en slags undergrunns-mainstream linje, hvor jeg vil tro de fleste musikkelskere ligger. Et sted mellom de som ligger et stykke på veg inn i 2008 og de som ligger milevis etter. Jeg vil med dette få takke for et flott plateår, og ønske et nytt et velkomment, forhåpentligvis strekker tiden til ytterligere da. På gjenhør.

1.Arcade Fire - Neon Bible

CD (Merge)
En majestetisk oppvisning av det senmoderne samfunns tristesse og undergang. En plate som tråkker rett på nerven av den verdensglobale politikk, dets kapitale forfremmelse og narsisstiske behov. Arcade Fire viste med Neon Bible at musikk kan brukes til mer enn en lytteopplevelse, og klarte samtidig å skaffe seg horder av nye fans. Platen er deprimerende på et nivå som bare kunstnere i et vondt samfunn kan skape, brutalt og rått, men samtidig katastrofalt mye rett. En klassiker.
» [vis produktdata]

2.Panda Bear - Person Pitch

CD (Paw Tracks)
Armert med sine favorittplater, en unik sampleevne og en tirade av introspektive tanker, skaper Noah Lennox en multispaltet samling låter med stadig flyktige narrativ og ideer. Kreativt og trendsettende, pompøst og nervepirrende. Mulighetene til gjenkjennelse her er unike, avhengig av hvem platen pitcher. Inneholder årets låt: Bro's
» [vis produktdata]

3.Marissa Nadler - Songs III: Bird on the Water

CD (Peacefrog)
Årets beste folkplate inneholder alt hva livet har å by av følelser. Marissa Nadler behandler sine låter som små papirlapper som hun bretter ut til de vakreste orgamifigurer. Intet nytt under folk-solen med andre ord, men så til de grader presisert etter tradisjonen og fremført med en englevokal og et bristet hjerte som gråter for menneskeheten.
» [vis produktdata]

4.Battles - Mirrored

CD (Warp)
Det New York-baserte postrock-bandet Battles puster så mye forskjellig lyd ut av høytalerne at hele ideen om plassering av musikalsk genre står i fare for å velve. Med elementer av Jazz, prog, indierock og støy er melodiene så viltre, lekne og kreative at de sannsyneligvis aldri lander noe sted i bevisstheten, akkurat slik god og uforutsigbar musikk skal lyde. Cymbalen til John Stainer på Øya er fotografert på minnet for alltid.
» [vis produktdata]

5.Iron & Wine - The Sheperd's Dog

CD (Sub Pop)
Med Sheperd's Dog flytter Sam Beam seg inn i tetsjiktet av moderne amerikanske låtskrivere gjennom tidene. Hans poesi behandles som små kortfilmer på papiret men utvides til stillegående europeiske auteurfilmer på minnet. Calexico fortsetter å imponere musikalsk og hadde et stort år på med ulike samarbeidspartnere. Symbiosen med Sam Beam er bortimot det nærmeste man kommer en perfekt dessert akkompagnert av den fineste dessertvin. Og det siste måltid er neppe servert.
» [vis produktdata]

6.Okkervil River - The Stage Names

CD (Jagjaguwar)
2007 ble året da Okkervil Rivers diskografi endelig ble åpnet for allmennhetens øyne. Med The Stage Names bevarer de det beste ved gruppen; nemlig Will Sheffs eminente poesi og mikser den med et variert indierock-lydbilde. The Stage Names operer på egenhånd som et filmatisk mesterverk, der det leker med narrative vinkler, litteraturhistorien og egne opplevelser, som kunne vært dine.
» [vis produktdata]

7.Of Montreal - Hissing Fauna: Are You the Destroyer?

CD (Polyvinyl)
Et kaos av anti-depressive, sentralstimulerende og alkohol sender Kevin Barnes inn i en bakrus som i første omgang er skapt av kvinnen han en gang elsket høyere enn himmelen; Nina. Som sitt eneste våpen lukker han seg inne i sin bestevenns leilighet og fortsetter sitt individuelle mentale forfall før han bestemmer seg for å gå i studio å utlevere alt til sine lyttere. Her finnes ting du ikke vil høre, ting du bør høre og ting du aldri trodde du ville høre, resultatet: årets breakup plate, uansett genre.
» [vis produktdata]

8.Yeasayer - All Hour Cymbals

CD (We Are Free)
Alle vi som tror vi kan bruke fingrene til å si noe om musikk har et ambivalent forhold til hype, det gjør at man iblant glemmer at det også kan lede til noe godt. I Yeasayers tilfelle er buzzen mer enn velfortjent. Dette er formel-indierock fra øverste hylle, med melodier som bare fortsetter å utvide seg. Noen av årets beste låter er med på å åpne denne skiva, og vil garantert være med å påvirke også neste års hype, buzz og boss (som de sier på vestlandet).
» [vis produktdata]

9.Blonde Redhead - 23

CD (4AD)
Kombinasjonen av Japan og Italia har atter en gang gått seirende hjem fra studio. Stadig forflyttet lengre unna mentorene i Sonic Youth, men fremdeles svevende over et poplandskap hvor de fleste egentlig vil bo. Her er alle de gode melodiene, alle de gode vokalene, alle de flotte tankene, følelsene og ideene som du vil at andre skal tenke om deg, men som viktigst av alt du bør tenke om andre.
» [vis produktdata]

10.Animal Collective - Strawberry Jam

CD (Domino)
For et jævla rot dette er. Melodiene lever sitt eget liv, tekstene har ingen sammenheng, vokalene surrer rundt og tidvis avbryter hverandre. Ingenting er som det skal være. Eller er det kanskje det? Har de egentlig full kontroll i dyrekollektivet? Og er det kanskje på tide at vi vedkjenner oss det faktum at melodi ikke nødvendigvis må være umiddelbar? Tørr du det?
» [vis produktdata]

11. Leslie Feist – The Reminder
12. Jens Lekman: Night Falls Over Kortedala
13. PJ Harvey – White Chalk
14. Beirut – The Flying Club Cup
15. Blitzen Trapper – Wild Mountain Nation
16. Akron/Family – Love Is Simple
17. Thurston Moore – Trees Outside the Academy
18. BSS pres Kevin Drew – Spirit If
19. Robert Plant & Alison Kraus – Raising Sand
20. Les Savy Fav – Let's stay Friends

2008 i Norge?

Mye har allerede blitt sagt og skrevet om at 2007 var et dårlig år for etableringen av nye norske artister. Tabloidene overgår hverandre i å surve over at markedet har blitt gubbete og lite innovativt. Svært sjelden er det allikevel at man ser de møte opp på mindre klubber for å være del av prosessen som skaper gode norske band. De ramler liksom ikke i fanget på én heller, og der mange synes det er nok å steppe opp på By: Larm årlig, jobber bandene året rundt for å trekke publikum til sine arrangementer. Tendensen er som følger et sterkere bånd mellom artistene innbyrdes, det har vokst frem en gjensidig respekt på tvers av gruppene, når de i utgangspunktet alle er på samme nivå, og kjemper om annerkjennelse. Som et supplement til den internasjonale listen lager jeg derfor en en urangert liste over band jeg mener vil fylle 2008 med flere gode konsertopplevelser. Noen av de vil kanskje nå stadiet hvor pressen også er interessert i å møte opp, mens andre kanskje allerede har gjort det. La oss i alle fall håpe at rasjonaliteten får større plass ved prisutdelinger, slik at fordelingen mellom etablerte platinaselgende artister og bandene som distribuerer skivene selv blir mer fortjent. Det hjelper liksom ikke å gi pris til artister som ikke en gang har sluppet et album, urettferdig og lite motiverende er det for de gruppene som faktisk har jobbet frem et ferdig produkt.

Listen er som følger:

Koppen
Monzano
Truls and The trees
Sigh & Explode
Harmonica
Harry´s Gym
YoYoYo Acapulco
All that and a Bag of Chips
Marius Ergo
Snøras

Tor Hernan Floor
(20.12.07)

Artikler, nyheter


Genesis 1969-1977

En kort gjennomgang av Genesis sine mest sentrale plater i perioden 1969-1977, av Geir Levi Nilsen

Groovissimo


Thelma & Clyde - White Line

(Karmakosmetix)

Mørk optimisme, massevis av driv og fremtidsassosiasjoner.

Flere:

Motif - Expansion
Espers - Espers II