Dag Erik Asbjørnsen - 2007 - de beste platene

For undertegnede har 2007 vært et fantastisk bra musikkår preget av overraskende tilbakekomster, konsoliderende utgivelser av etablerte artister og mørk folk som stadig sluker større andeler av sollyset som en ildsprutende drage i revers.

Har forsøkt meg med en liste på 30, likevel ble det ikke plass til verken Islaja, Boris m/ Michio Kurihara, von Südenfed, Enter Shikari (overrasket?) eller Kula Shaker. Bare for å nevne noen. Et godt tegn, virkelig!
Mariee Sioux - Faces in the Rocks

CD (Grass Root Record Co.)
Skru av tankene og flyt inn i indianernes besjelete natur. Søk ødemarken for å lære trærnes språk og sanger. “If you ring your cells like bells in a garden that you plant your burdens way deep down in and water them daily from well of salty guilt for sons who pollinate the deadly, that wild eye, ooo that wild eye” (Wild Eyes). Gitar, sang, indianske fløyter og ren magi. La Mariee Sioux være din sjaman. Joanna Newsom og Espers, deres åndeverden fylles av stadig flere sjeler.
» [vis produktdata]

Dragons of Zynth - Coronation Thieves

CD (Gigantic)
Hva er nå dette? Støy-soul? Speed-funk? Industriell hip-hop? Dragons of Zynth har med Coronation Thives stjålet den gjeve utmerkelsen Årets mest nyskapende plate. Skremmende bra – og forvirrende!
» [vis produktdata]

When - Trippy Happy

CD (Jester)
Lars Pedersen viser seg fra sin mest skrullete og geniale side, noe som ikke sier så lite. Mannen har her laget sin Pot Sounds en gang for alle.
» [vis produktdata]

Diverse artister - John Barleycorn Reborn – Dark Britannica

CD (Cold Spring)
Fantastisk samling av et 30-talls likesinnede folks (inkludert Mary Jane, Sharron Kraus og Martin Bates) med sans for det mørke Britannia langt unna neonlysene.
» [vis produktdata]

Kraan - Psychedelic Man

CD (Harvest / EMI Virgin)
Nå er vi over i kategorien overraskende come-back album. Hattler, Wolbrandt, Bischof og Fride overrasker stort med det tyngste albumet de noen sinne har laget i løpet av 35 år. Hattler er fortsatt total villmann på bass og Wolbrandt viser det beste gitarspillet på denne siden av Obscured By Clouds.
» [vis produktdata]

The Bonzo Dog Doo-Dah Band/Bonzo Dog Band - Pour l'Amour des Chiens

CD (Storming)
Året mest utenkelige come-back fra hundegården? Selv uten Vivian Stanshall er The Bonzos like sprø som noen gang og her får alt fra Bob Dylan til Jim Reeves, fra roots reggae til 80-talls synth pop gjennomgå satirens latterklukkende piskeslag. The Monty Pythons sings again. Endelig!
» [vis produktdata]

S.T. Mikael - Mind of Fire

CD (Sublime Frequencies)
Etter ti års fravær når det gjelder plateutgivelser er den psykedeliske skytshelgenen endelig tilbake med et album som plasserer seg midt mellom Funkadelic og Syd Barrett.
» [vis produktdata]

Laub - Deinetwegen

CD (AGF Producktion)
Gammel blues blir klippet i små sløyfer og får tysk elektronbehandling så twang blir schwung og down home blir deinetwegen. Du verden så morsomt det kan blir når bluesen går seg fullstendig bort på veien hjem!
» [vis produktdata]

Voice of the Seven Woods - Voice of the Seven Woods

CD (Twisted Nerve / B-Music)
En engelsk trio vender tilbake etter en utvidet pilegrimsreise til Bysantium. Bert Jansch i et landskap av tyrkisk folkemusikk. John Barleycorn med vannpipe i stedet for sekkepipe.
» [vis produktdata]

Mountain Home - Mountain Home

CD (Language of Stone / Drag City)
En duo tilknyttet kreten rundt Espers. Denne gangen noe lignende et rent naturprodukt med akustisk gitar og sang, fred og ro. Og stemning, masse stemning. Alt som knitrer er ikke knitter’n’grooves, noen ganger er det rett og slett leirbålet!
» [vis produktdata]

Jakob Olausson: Moonlight Farm (De Stijl)
Har alle svensker egen sitar? Ikke langt fra Øst-Europa til India, tydeligvis. Jakob Olausson har tydeligvis også vært i Älgarnas Trädgård, tjuvspist av Alan’s Psychedelic Breakfast og utveksla kasetter med Six Organs Of Admittance.

Clientele: God Save the Clientele (Merge)
Fantastisk låtkriverkunst det lukter store sterner (Big Star) og fugl (Byrds) av! Trodde du tiden var over for 3 minutters popgenistreker så sett på denne plata.

The One AM Radio: This Too Will Pass (Dangerbird)
Verdt å prøve hvis du er ute etter “den nye” Smog eller Elliot Smith med tilsvarende grad av egen personlighet og integritet. Halvt indiske Hrishikesh Hirway leverer ensom manns betraktninger over livet med sparsom instrumentasjon av akustiske gitarer, cello, klarinett og elektronikk. En oppsiktsvekkende plate!

Husky Rescue: Ghost Is Not Real (Catskills)
Denne finske gruppa har blitt beskrevet som en særegen blanding av Air og Sigur Ros, noe som i hvert fall sier noe om musikkens filmatiske karakter. Hyperreell cyberarkitektur drømt ut av en natur som har grodd igjen i 30 år etter Thore Hansens Ruffen-illustrasjoner.

Tarwater: Spider Smile (Morr Music)
Nok en gang godt nytt fra Berlin. Tarwater leverer elektro med en akustisk følelse og definerer sin egen sjanger. Tyskland står for melodi, ikke misforstått monotoni!

Paganus: Skogsrock (Paganus)
Det ropes i Värmlands skoger. Paganus byr på hjemmeavlet, ærlig og vital rock som progge-bevegelsen ville ha vært stolte av. Likte du gamle Prudence kan du ikke overse Paganus.

The Valerie Project: The Valerie Project (Drag City)
Ti musikere fra Philadelphia konstruerer et nytt lydspor til en gammel kultfilm. Resultatet ligger et sted mellom ny middelalderfolk, Penguin Cafe Orchestra og Univers Zero, hvis et sånt sted finnes.

Efterklang: Under Giant Trees (Leaf)
En halv times kammersymfonica arrangert og framført på den puslete måten mange mener er typisk nordisk (se Husky Recue, Amiina og Sigur Ros). Det beste jeg har hørt fra Danmark på over 20 år!

Half Cousin: Iodine (Grönland)
Donovan goes elektro! Skjebnen har valgt Cormack & co. til å destillere det nordligste Skottlands mest lokale og mest visjonære musikk ut av rubbel og rask fra det lokale loppemarkedet og en oppvekst preget av årelang lidenskapelig forkjærlighet for country, folk og tysk eksperimentell musikk. Noen ganger tror du at du kan arrestere dem for å være Captain Beefheart-kloner, bare for å se de slippe unna i en helt annen musikalsk retning en brøkdel av et sekund senere.

Meg Baird: Dear Companion (Drag City)
Espers-medlem forsøker seg på de små, nære ting i retning av akustisk Joni Mitchell og Sandy Denny. Magien er der!

Six Organs of Admittance: Shelter From the Ash (Drag City)
Denne gang med mer sang, melodi og gitar, et lavere tempo og mindre støy. Sandy Bull og John Fahey for et nytt århundre i regi av Ben Chasny.

Birch Book: Fortune & Folly (Helmet Room Recordings)
In Gowan Ring avstrippet for det meste, bortsett fra gitar og sang. Flere minneverdige epistler fra skogen – den grønne eller den grå. (Det står 2006 på omslaget, men så vidt jeg var denne først tilgjengelig i mars 2007).

Seventeen Evergreen: Life Embarasses Me On Planet Earth (Pacific Radio Fire)
Tenk deg en blanding av The Stranglers, Arcade Fire, David Bowie og Midlake med Brian Eno som produsent. SanFranciscos Seventeen Evergreen kan bli de neste store...!

Amiina: Kurr (Ever)
Ikke la deg lure av heklinga på omslaget, Amiina leverer islandsk kammermusikk preget av meditative stemninger og en og annen uventet geysir. Sigur Ros-medhjelpere med klarinett, trompet og trombone i blant sine viktigste arbeidsredskaper.

Wooden Shjips: Wooden Shjips (Holy Mountain)
Heavy psykedelia i gammel stil med et nikk til Blue Cheer og et smil til Jeffersons gamle flymaskin.

Pole: Steingarten (Scape)
I Steingarten hviler ni elektroniske tablåer med erketypisk tysk mangel på indre utvikling og sans for overmenneskelig arkitektur. Det mest underholdende og fengende albumet Pole har levert

Peter von Poehl: Going To Where The Tea Trees Are (Bella Union)
Noen ganger trenger du ikke annet enn en dyktig singer-songwriter. Svensk-tyske Peter von Poehl lager myke, orkestrerte pop-melodier som blander Lennon-McCartney med Jeff Buckley og Talk Talk i årene rett før depresjonen setter inn. Dette er smågenialt - selv tubaer kan bli funky under de rette forholdene!

Panda Bear: Person Pitch (Paw Tracks)
Denne kjenner vel alle nå? Likte’n bedre enn den nyeste Animal Collective...

Eat Static: De-Classified (Solstice)
East Static vender tilbake, og de vender tilbake til røttene sine, nemlig pulserende alien trance techno med vibrerende dypbass og totalskeve rytmer som får hele dansegulvet til å snuble.

Gravenhurst: The Western Lands (Warp)
Gravenhurst forsvarer grenselandet mellom Fairport Convention og My Bloody Valentine – og vi om trodde de ikke hadde noen felles grense! Shoegazer-folk kan fort spre om seg!

Dag Erik Asbjørnsen
(22.01.08)

Artikler, nyheter


Genesis 1969-1977

En kort gjennomgang av Genesis sine mest sentrale plater i perioden 1969-1977, av Geir Levi Nilsen

Groovissimo


The Boy Least Likely To - The Law of the Playground

(Too Young to Die)

Med banjoen som veiviser lærer The Boy Least Likely To oss å finne barnet som bor i oss alle.

Flere:

Einar Stray - Chiaroscuro
Diverse artister - St. Thomas