Topp 10 2009 - Anthon Andreassen

En liste som ikke har plass til årets bidrag fra Dan Auerbach, Broadcast & The Focus Group, Bill Callahan, Neko Case, Cass McCombs, Grizzly Bear, Kaospilot, The Oh Sees, Son Volt, Wilco, The XX og Yo La Tengo vitner enten om manglende dømmekraft eller et eksepsjonelt bra plateår. Selv klamrer jeg meg til det siste, og tar følgende 10 med meg som sannhetsvitner:

10.Kurt Vile - Childish Prodigy

CD (Matador)
Gøyalt navn – en slags utilsiktet, internasjonal analogi til Erlend Loes “Kurt blir grusom” – men The War on Drugs’ Kurt Vile har heldigvis mer på hjertet enn som så. Childish Prodigy er hans tredje soloalbum på et år, og mens de skarpeste lo-fi-kantene har blitt rundere, blir det stadig tydeligere hvilken eminent låtskriver vi har med å gjøre. Vile kan sin Velvet Underground bedre enn de fleste, mens sanger som Overnite Religion og Freak Train viser at han ikke er redd for å ta uventede avstikkere – med stort hell.
» [vis produktdata]

9.The Low Anthem - Oh My God, Charlie Darwin

CD (Bella Union)
I 2008 var det Bon Iver, i 2009 var det The Low Anthem. Det er noe helt spesielt med disse platene som får deg til å føle deg hjemme; som fyller rommet med varme og peisknitring lenge før man har tent på den første vedkubben. Ja visst skrangles og snerres det her og der, men Oh My God, Charlie Darwin er først og fremst en plate som lar deg senke skuldrene, trekke pusten og føre avgårde: ”And when you go, where the winds are strong / When you go where flowers bend / Please take along all the best of my luck and come back unchanged .”
» [vis produktdata]

8.Bell Orchestre - As Seen Through Windows

CD (Arts & Crafts)
I et år hvor det var relativt stille fra spydspissene på den ellers så høylydte indiescenen i Montreal, så Richard Reed Parry og Sarah Neufeld fra Arcade Fire sitt snitt til å låne noen minutter i rampelyset med sin andre Bell Orchestre-utgivelse. As Seen Through Windows har ingen vokal, ingen singler, ingen eksplosjoner eller store fakter – kun 50 minutter med musikk som puster, lever og vokser seg stor for den tålmodige lytter. Et formidabelt liveband også, skal man tro ryktene.
» [vis produktdata]

7.Atlas Sound - Logos

CD (4AD / Kranky)
I 2008 var det droner, spøkelser, nettlekasjer og vekselbruk mellom Deerhunter og Atlas Sound, både live og på plate. Nå er det tydeligvis droner, harmonier og søte hooks som er tingen i Bradford Cox’ evig ekspanderende, men stadig fascinerende, univers. Logos stikker kanskje ikke så dypt som fjorårets Let the Blind Lead Those Who Can See but Cannot Feel, men er til gjengjeld velsignet med en smittende umiddelbarhet som peker like mye mot Cox’ fascinasjon for The B-52’s som klassisk 4AD-shoegaze.
» [vis produktdata]

6.Pink Mountaintops - Outside Love

CD (Jagjaguwar)
Hvem skulle trodd det, at øverst på det sorte fjellet, strutter rosa fjelltopper yppig mot himmelen? Black Mountains Stephen McBean legger pirrende premisser for sitt andre bandprosjekt, men ikke la deg lure av innpakningen: Dette er ikke sukkerspinn, men blytung, bunnsolid, seig popmagi et sted i krysningspunktet mellom Phil Spector, Jason Pierce og moderbandet. Utsøkt musikk å synke ned i når mørket og kulden senker seg, og man trenger noe mer enn varm sjokolade å varme seg på.
» [vis produktdata]

5.The Flaming Lips - Embryonic

CD (Warner Bros.)
Oh My Gawd!!! Her er det bare å finne frem sakene! Ikke et vondt ord om det The Flaming Lips har holdt på med siden årtusenskiftet, men rosa roboter, mystisister og annet skrømt har fint lite å stille opp med når Wayne Coyne & Co. endelig fyrer opp galimatias-kvernen for alvor. Her får vi servert 70 minutter fullstendig utøylet, kosmisk psykedelia. Garantert en opplevelse live, selv om jeg ikke misunner de stakkarene som må stå i kaninkostymer og danse til Sagittarius Silver Announcement og Virgo Self-Esteem Broadcast.
» [vis produktdata]

4.Reigning Sound - Love and Curses

CD (In the Red)
Det spiller liten rolle at Greg Cartwright puster eksos og har dieselfiltre i stedet for lunger, så lenge musikken hans er utstyrt med bransjens største hjerte. Tidligere utgivleser med Oblivians, The Compulsive Gamblers og Reigning Sound har aldri manglet nerve og intensitet, men det spørs om han noen gang har laget et mer helstøpt album enn årets Love And Curses. Låtene, som veksler mellom orgel- og gitardrevne vulkanutbrudd og bittersøt, akustisk melankoli, er jevnt over av edleste sort, og Cartwrights stemme blir tilsynelatende bare bedre med årene. Garasjerock som transcenderer begrepet garasjerock.
» [vis produktdata]

3.Converge - Axe to Fall

CD (Epitaph)
Our Band Could Be Your Life! 15 år etter debuten, er det frydefullt skremmende å se hvilken intensitet, brutalitet og ubesudlet råskap Converge kanaliserer gjennom platene sine. På Axe To Fall får de drahjelp av medlemmer fra Neurosis, Disfear, The Red Chord og Cave In – og treffer spikeren stort sett hver eneste gang. I likhet med bautaene Jane Doe og You Fail Me er årets utgivelse produsert av gitarist Kurt Ballou, og sluttproduktet er av samme klasse. Og det er ikke en attest man deler ut med lett hjerte.
» [vis produktdata]

2.Richmond Fontaine - We Used to Think the Freeway Sounded Like a River

CD (Decor)
Det begynner å ligne rene oldboys-paraden, dette, men det er vanskelig å komme utenom: Påfallende mange gamle venner peaket i 2009. Ni plater ut i karrieren er Richmond Fontaine fremdeles på en stigende formkurve. Slett ikke verst for et band med en plettfri backkatalog og en av Americana-scenens aller skarpeste historiefortellere i vokalist Willy Vlautin. Bunnsolid tristesse, med 43 (”His mom's rotting in a center, and the bills never leave him alone”), Lonnie (”The only point you got now is dying”) og Ruby & Lou (”What if the whole world is cursed?”) som de dypeste bunnene på en plate gjennomsyret av sortsinn. Strålende sortsinn.
» [vis produktdata]

1.DM Stith - Heavy Ghost

CD (Asthmatic Kitty)
Ja visst, det er lett å avskrive Heavy Ghost som ”påtatt vanskelig”. Ja visst, det er lett å rynke på nesen i møte med den teatralske inderligheten i Stiths stemme. Ja visst, det er ikke alltid det passer med akustiske gitarer, strykere og tangenter som beveger seg i mønstre du aldri har sett før. Ja visst, det er lett å gi blanke i hele Heavy Ghost, men samtidig fryktelig synd: Man risikerer nemlig å gå glipp av årets beste plate. Stiths kløktig konstruerte labyrint dukket opp allerede i februar, og ti måneder med tung spilling senere avdekker den stadig nye overraskelser. Så vrang, men samtidig så altoppslukende og omsider givende, at den har ligget som et slør over det meste som har skjedd det siste året.
» [vis produktdata]

Anthon Andreassen
(16.12.09)

Artikler, nyheter


Genesis 1969-1977

En kort gjennomgang av Genesis sine mest sentrale plater i perioden 1969-1977, av Geir Levi Nilsen

Groovissimo


Diverse artister - If I Make It Through Christmas

(Perfect Pop / Two Zero / Thatsperfectwonderball)

Indie-Norge deler ut musikalske gaver. Neste år ønsker vi oss Julekveldsvisa.

Flere:

Kanye West - My Beautiful Dark Twisted Fantasy
Röyksopp - Senior