10 nyoppdagelser fra 2006 - Ivar Grydeland

Ivar Grydeland trakterer helst banjo, gitar og steelgitar i ulike sammenhenger. Han er kjent fra plateselskapet Sofa, gruppen No Spaghetti Edition og i 2006 har han gjort seg bemerket i trioen Huntsville. Deres Music for the Middle Class (Rune Grammofon) vakte berettiget med oppmerksomhet i året vi har lagt bak oss.

Om årets toppliste sier Grydeland følgende: - Det er ikke mange av disse platene som er utgitt i 2006, men de var alle nyoppdagelser for meg i 2006.
Jeg har ofte et par - tre plater som jeg hører om og om igjen i flere uker - kanskje måneder. Det er derfor ikke så mange CDer jeg rekker over i løpet av et år. Min ti-på-topp-i-2006-liste er organisert etter når i 2006 jeg oppdaget dem.

Neil Young - Harvest

CD (Reprise)
Det er litt pinlig at jeg ikke har oppdaget slike klassikere før i mitt 30. leveår. Bedre sent enn aldri. Utrolig flotte låter og et fantastisk band! Argh... skulle vært født endel tidligere, gitt. - tenk å oppleve denne musikken når den oppstod!
» [vis produktdata]

Gillian Welch - Time (the Revelator)

CD (WEA)
En gang utpå vinteren i fjor hadde turen kommet til Time (The Revelator) i mitt dypdykk i Gillian Welchs musikk. Låter av en annen verden og veldig bra gitarspill. Og tostemtsynginga til Welch og duopartneren David Rawlings er uslåelig.

» [vis produktdata]

Wilco - Kicking Television: Live in Chicago

CD (Nonesuch)
Etter å ha brukt nesten hele høsten 2005 på å høre Wilcos to siste studioplater A Ghost is Born og Yankee Hotel Foxtrot, var det et stort kick å høre liveplata Kicking Television. Bra låter, bra arrangement. Den nye gitaristen Nels Cline gjør Wilco til et enda mer interessant band.
» [vis produktdata]

Jean Pallandre & Laurent Sassi - Berger d'Aubrac

CD-EP (Oïre Dire)
Dette er en mini-CD med lyd fra Sør-Frankrike utgitt på labelen Oïre Dire. Pallandre og Sassi har intervjuet en sauebonde om lydforholdene der han gjeter sauene sine. Plata er en slags lyd-dokumentar med helt fabelaktig lyd. Jeg skjønner lite av fransken, så jeg hører på denne plata som en ren lyd. Anbefales!!
» [vis produktdata]

Jim O'Rourke - Insignificance

CD (Drag City)
Jeg har lenge likt instrumentalplata Bad Timing til Jim O'Rourke. I 2006 oppdaget jeg de litt merkelige platene Eureka og Insignificance. Sistnevnte har noen ganske fengende låter med snåle tekster, bra arrangement og bra produsert.
» [vis produktdata]

Bonnie Prince Billy - ...Sings Greatest Palace Music

CD (Domino)
Jeg liker egentlig ganske godt de skranglete utgivelsene til Bonnie Prince Billy, men på denne plata "covrer" han noen av sine egne skranglehits med et halvglatt knipe Nashvillemusikere. Veldig bra. Steelgitaristen spiller strålende smakfullt uten å bli harry. Også her er det noen svake låter, men de gode gjør ikevel utgivelsen til en av mine favoritter fra 2006.
» [vis produktdata]

Tortoise & Bonnie Prince Billy - The Brave And The Bold

CD (Domino)
Noen av arrangementene og fremføringene på denne coverplata er så bra at de høres ut som originaler. Jeg er såpass historieløs på noen områder at jeg faktisk trodde at Elton John-låta Daniel og Springsteen-låta Thunder Road fra denne plata var Bonnie Prince Billy-låter... helt til jeg etter noen ukers intens lytting sjekket coveret. Jeg syns det er noen ganske svake låter på denne plata, men høydepunktene veier mer enn godt nok opp.
» [vis produktdata]

Oren Ambarchi - Grapes From the Estate

CD (Touch)
Jeg har hørt litt nå og da på denne plata en stund, men det var først etter jeg hørte Ambarchi på Sound of Mu i Oslo i høst at jeg virkelig ble ordentlig interessert i dette. Det er fascinerende hvor mye han får utav det relativt enkle lydbildet. Herlig lyd også!
» [vis produktdata]

Joanna Newsom - Ys

CD (Drag City)
Dette er en av de skivene jeg oppdaget sist i 2006. Har ikke rukket å høre den så veldig mange ganger, men jeg vet at dette er musikk jeg kommer til å spille mye. Hun har jo fått så mye bra omtale at jeg bare måtte sjekke ut denne plata. Jeg likte umiddelbart stemmen og lydbildet. Jeg har også sans for plater som henger sammen, mer enn bare å være en samling bra låter utgitt samtidig - noe som jeg dessverre syns er noe av svakheten ved f.eks Bonnie Prince Billy - platene. Ys er en helhetlig komposisjon - en flott sak. Gleder meg til å høre mer på den!
» [vis produktdata]

Thomas Dybdahl - Science

CD (Universal)
Fikk denne i julegave, og den låter veldig bra på min svært dårlige bilstereo. Gleder meg til å høre den på bra anlegg når juleferien er helt over. På samme måte som med Joanna Newsom vet jeg at dette er en plate jeg kommer til å høre mye på fremover. Jeg liker veldig godt arrangementene, låtene og spesielt hvordan han klarer å få plata til å henge sammen. Rett og slett en veldig bra plate, og den siste jeg rakk å oppdage i 2006.
» [vis produktdata]

Tre plater jeg trodde jeg skulle rekke å høre i 2006, og som jeg har en mistanke om at jeg kommer til å like veldig godt, ettersom svært troverdige kilder har anbefalt dem, og som jeg derfor tror jeg kommer til å høre på en gang i 2007: Survival Kit med Siri Gjære, den siste til Bonnie Prince Billy, soloutgivelsen til Thom Yorke.


(10.01.07)

Artikler, nyheter


Genesis 1969-1977

En kort gjennomgang av Genesis sine mest sentrale plater i perioden 1969-1977, av Geir Levi Nilsen

Groovissimo


The Mormones - Guide To Good And Evil

(Trust Me)

Opplandsk minimalisme som burde åpne for internasjonal anerkjennelse.

Flere:

Humanoid - Sessions 84-88
Animal Collective - Sung Tongs