Øyvind Holens 2006

Øyvind Holen er en av de mest produktive musikk- kulturjournalistene i Norge. Han har jobbet for de fleste avisene i Akersgata, samt i Ballade.no Nå er han kulturredaktør i det eminente ukesbaserte nyhetsmagasinet Ny Tid.

Holen har gitt ut boka Hip Hop Hoder, et helt sentralt dokument om historien til norsk hip hop. Han står også bak boka Groruddalen, en reiseskildring, utgitt på Cappelen i 2005.

Her er Holens utvalgte for 2006:

1.Mastodon - Blood Mountain

CD (Reprise)
Etter tre album står Mastodon fram som en av de største nyskaperne og potensielle stjernene i moderne metal. Årets Blood Mountain er et heftig brygg av metal, prog og utsvevende rock, gjennomført til fingerspissene som et slags fantasyopplegg om en paranoid og hallusinerende eventyrer på jakt etter en krystallskalle. Hvilket selvsagt bare er en unnskyldning for å ta lytteren med på sonisk oppdagelsesferd, der metalnerder kan finne spor av de fleste former for bindestreks-metal.
» [vis produktdata]

2.Ali Farka Toure - Savane

CD (World Circuit)
Finalen i Hotel Mandé-trilogien, en hypnotisk soloplate spilt inn i Bamako med Tourés faste medmusikanter. Omslaget viser Touré dypt tilbakelent i en stol, med gitaren over lårene, en sigarett i munnviken, og ansiktet delvis skjult bak en hatt og mørke solbriller. Musikken har det samme mystiske og tilbakelente preget, med 13 stykker Sahara-blues preget av Tourés minimalistiske, men ekspressive gitarstil, drømmende melodiskisser og afrikanske harmonier.
» [vis produktdata]

3.Ghostface Killah - Fishscale

CD (Def Jam)
Som gammel Wu Tang-junkie er det gledelig å se at i alle fall en av kara holder koken. Raekwon og GZA/Genius har gitt ut de beste soloplatene i gjengen, men Ghostface er den eneste som har holdt både høy produktivitet (to album i 2006) og forbløffende jevn kvalitet. Og han blir bare bedre, Fishscale er gjennomført, originalt og skjuler stadig nye lag av forvirrende metaforer og overraskende musikalitet.
» [vis produktdata]

4.Lil' Wayne & DJ Drama - Dedication 2: Gangsta Grillz

CD
Den selverklærte "the best rapper alive" leverte igjen et av årets beste hiphop-album, selv om han faktisk ikke ga ut noe skikkelig soloalbum i 2006 (selv om han slapp duoplata Like Father, Like Son med Birdman). Dette er derimot en mixtape i samarbeid med DJ Drama, der han knabber instrumentaler fra artister som Ludacris, Rick Ross, Three 6 Mafia og T.I., og gjør dem til sine egne. Plata krones med låta Georgia Bush, en gnistrende oppvisning i politisk harme, aggresjon, intelligens og mikrofonkontroll.
» [vis produktdata]

5.Amy Winehouse - Back to Black

CD (Island)
"Glem Joss Stone," skrev jeg i min anmeldelse av Amy Winehouses debutalbum Frank i 2003, og med oppfølgeren ser det endelig ut til at alle har fulgt oppfordringen. Denne gangen hiver hun ut Nas-samplinger og yngre forbilder som Ms. Dynamite og Erykah Badu, men beholder de frekke, selvutleverende og usjenerte tekstene og dyrker klassisk "dark soul" i ånden etter Dinah Washington, Sarah Vaughan, Etta James og Aretha Franklin. "I told you I was trouble," synger hun, og dette er trøbbel for de fleste andre soulsangere.
» [vis produktdata]

6.Spank Rock - YoYoYoYoYo

CD (Big Dada)
Lyden av Baltimore! På sitt beste høres Spank Rock ut som 2 Live Crew produsert av Aphex Twin, og debutalbumet var av årets mest kreative og hyggelige hiphop-overraskelser, og banet samtidig vei for den skrudde Bmore-scenen. Dette er musikk for strippende roboter en gang i framtida; frekk, grisete, morsom og selvdiggende.
» [vis produktdata]

7.Iron Maiden - A Matter of Life and Death

CD (EMI Virgin)
Alt lå an til at det skulle bli en jævlig kveld. I en diger idrettshall tråkket man rundt med søle på beina, foran gigantiske ølkøer og den overhengende trusselen om et band som bare skulle spille fra sin nyeste plate – selv om storhetstida var for 20 år siden. Når Iron Maiden likevel klarer å underholde et fullsatt Vallhall med en nesten komplett gjennomspilling av A Matter of Life and Death var det bare å bøye seg i det sølete støvet.
» [vis produktdata]

8.Lupe Fiasco - Food and Liquor

CD (Atlantic)
Da Lupe Fiasco entret scenen før Jay-Z-konserten på Wembley Arena i London i høst, trodde jeg i noen sekunder at det var sjefen sjøl som dukket opp. Denne muslimske debutanten fra Chicago har ikke Jay-Hovas karisma og selvsikkerhet på scenen ennå, men på plate var det Lupe Fiasco som vant. Han styrer unna det forutsigbare i tekster, låtkonsepter og valg av overbetalte produsentstjerner, og er en mindre pretensiøs Mos Def, en Kanye West med større mikrofonkontroll, og en smartere Juelz Santana.
» [vis produktdata]

9.Junior Boys - So This Is Goodbye

CD (Domino)
Siden Röyksopp, The Notwist og The Postal Service holdt seg i ro i 2006, var det opp til canadiske Jeremy Greenspan å holde den melankolske synthpopfanen hevet. Greenspan synger affektert og svulstig som en Morrissey, mens musikken er et minimalistisk møte mellom 1980-tallet, futuristisk r&b og samtidselektronika.
» [vis produktdata]

10.J Dilla/Jay Dee - Donuts

CD (Stones Throw)
En torsdag kveld skrev jeg ferdig anmeldelsen av denne hypnotiske samlingen med funky instrumental-hiphop fra roterommet til produsent James "Jay Dee" Yancey, utformet som en rapport fra et rastløst musikalsk nachspiel hjemme hos Dilla, der han gikk berserk ved stereoanlegget, og spydde ut en fragmentarisk miks av hiphop-slagere, soulklassikere og små brokker av sine egne sløye beats. Fredag morgen kom meldingen om at han døde som følge av en ryggmargssykdom, og det pirrende blikket inn i framtida var plutselig blitt et minneskrift. Nå er det i alle fall funky i himmelen.
» [vis produktdata]


(09.01.07)