Vegard Smevoll - Årets plater 2007

- Her er mine 11 beste plater fra plateåret 2007. Lista taler for seg. Jeg synes det har vært et bra år, som var enda bedre enn fjoråret, mener vår skribent Vegard Smevoll.

Han har band som Dinosaur Jr., Okkervil River og Of Montreal på sin liste. Men førsteplassen inntas av The Shins som han mener er et soleklart valg.


1.The Shins - Wincing The Night Away

CD (Sub Pop)
Hvor er det blitt av New Mexico-bandet i alle listene vi blir overøst av om dagen? Lenge så det ut til at The Shins skulle bli alles store indiefavoritt, men at Wincing the Night Away endte opp som en kraftig undervurdert plate er overraskende. James Mercer synger minst like engasjerende som Decemberists-Meloy og Okkervil-Sheff og sammen står de tre frem som den amerikanske indiepopens beste vokalister. Dette er egentlig 11 hitlåter, bare avbrutt av den luskende Pam Berr», låta som drar lytteren ned på jorda igjen mellom de to klassikerne Australia og Phantom Limb. Mer av symbiosen Natalie Portman/The Shins som vi møter i Garden State ville gjort verden til et bedre sted å være. Wincing the Night Away er uansett mitt soleklare valg til tittelen Årets plate 2007.
» [vis produktdata]

2.Band of Horses - Cease to Begin

CD (Sub Pop)
Jo, Band of Horses er minst like bra som My Morning Jacket. Debuten Everything All the Time er for eksempel langt bedre enn My Morning Jackets mislykkede popflørt Z. Og ja, Cease to Begin er helt på høyde med forløperen. Enda flere fine låter, både de småkjappe popperlene og de mer hypnotiserende, som henholdsvis Island on the Coast og No One's Gonna Love You. Her er alt det som gjorde bandet så umiddelbart lett å like i fjor. Band of Horses er forhåpentligvis kommet for å bli.
» [vis produktdata]

3.Dinosaur Jr. - Beyond

CD (PIAS (Play It Again Sam))
At verdens feteste rocktrio skulle gjøre comeback med en så sterk samling låter, på kanskje deres beste plate noen gang, var nesten en like gledelig nyhet som at klimaproblemet ville bli løst. De stod på scenen på Storåsfestivalen også, og en sen og mørk sommerkveld forvandlet de en liten bygd i Trøndelag til en herlig sammensmelting av J. Mascis' gitar, Lou Barlows bass og Murphs trommer. Og førstnevntes fantastiske hvite manke i tillegg.
» [vis produktdata]

4.Of Montreal - Hissing Fauna: Are You the Destroyer?

CD (Polyvinyl)
Egentlig er tekstlinjen "Du er ikke den som ødelegger fitte" verdig en plass på denne lista, men når Kevin Barnes i tillegg toppet tidligere prestasjoner med denne festen av en popplate, så det lenge ut til at Hissing Fauna, Are You the Destroyer? skulle bli årets store favoritt. Låttitler som Heimdalsgate Like a Promethean Curse og A Sentence of Sorts In Kongsvinger trekker heller ikke ned.
» [vis produktdata]

5.Apples In Stereo - New Magnetic Wonder

CD (Simian / Yep Roc)
Like uhip, like markedsmessig feil og like gledelig overraskende som fjorårets I Am Not Afraid of You and I Will Beat Your Ass av Hoboken-trioen Yo La Tengo. Det betyr mer at New Magnetic Wonder består av mange av årets mest fengende poplåter. Sunndal Song er et ok forsøk på å kopiere Kevin Barnes' norskinspirerte tungekrølltitler også.
» [vis produktdata]

6.Okkervil River - The Stage Names

CD (Jagjaguwar)
Det ene av verdens tre viktigste indiepopband i 2007. The Decemberists preget 2006 mens 2007 har vært The Shins' og Okkervil Rivers år. Ikke minst Okkervil River, Texas-bandet som er oppkalt etter en novelle skrevet av den russiske forfatteren Tatyana Tolstaya. Blitt spilt mye i statskanalen, og måten de flørter med Beach Boys' klassiker Sloop John B på i sin egen strålende versjon, sier mye om hvor viktig sjangeren indiepop er i dag. Jevnt over like bra som bandets fire første plater, så herfra kommer det garantert mer.
» [vis produktdata]

7.Beirut - The Flying Club Cup

CD (Ba Da Bing! / 4AD)
Jeg har aldri hatt en spesielt stor drøm om å overvære en luftballongkonkurranse, men hvis Zach Condon hadde arrangert, hadde jeg stilt opp umiddelbart. 21-åringen fra Albuquerque, New Mexico (samme by som vinneren The Shins er fra) sin andre plate The Flying Club Cup må være det nærmeste du kommer å fly 200 meter over bakken hengende i en tynn plastballong selv også.
» [vis produktdata]

8.Lucinda Williams - West

CD (Lost Highway)
I likhet med The Shins; ganske oversett i vinterens oppsummering. Kvinnelige amerikanske folkrockere som har passert 50 er kanskje ikke så lett å legge merke til. Spesielt ikke når sviresøster Alison Krauss stjal mye av oppmerksomheten med den litt overvurderte duettplata sammen med Robert Plant. Are you alright? spør Lucinda i åpningssporet og 13 låter senere er det liten tvil om det. En strålende låtskriver.
» [vis produktdata]

9.Jens Lekman - Night Falls over Kortedala

CD (Service / Secretly Canadian)
Det er ikke lenge siden göteborgaren Jens Lekman egentlig ønsket å legge musikkarrieren til side. En kveld på byen hørte han derimot en av sine egne låter, folk tok helt av, og han bestemte seg for å fortsette. Heldigvis, for hans andre virkelige album er fylt opp med mer av det samme. Denne gangen i tillegg bedre og mer produsert, til det som er blitt en av årets stiligste plater. Lydsporet på byen i Göteborg farges forhåpentligvis enda oftere av Jens Lekman nå som han ikke har tenkt å gi seg med det første.
» [vis produktdata]

10.The National - Boxer

CD (Beggars Banquet)
For meg personlig kom dette bandet som et skudd sent, sent på året, og ble en fin bekreftelse på at det fortsatt er mulig å overrumples av nye band på tross av alderen som tynger. Minner en del om den første lytteopplevelsen med både My Morning Jacket og Red House Painters. Besnærende musikk, og jeg ser absolutt muligheten for at Boxer vil rykke oppover på lista etter hvert som 2008 blir eldre.
» [vis produktdata]

11.The Lionheart Brothers - Dizzy Kiss

CD (Racing Junior)
Det var egentlig bestemt at The Lionheart Brothers' andre plate kom til å bli årets norske plateopplevelse allerede i januar. Selv om de har vist tendenser før også: Dizzy Kiss er den definitive bekreftelsen på at de er et av landets mest spennende band. "Brødre i blodet: Med smittende popmelodier, storslagen rockfølelse og fremfor alt fem hjerter som banker intenst for musikken, kommer The Lionheart Brothers svevende", skrev undertegnede i anmeldelsen på groove.no i januar.
» [vis produktdata]


(21.12.07)

Artikler, nyheter


Genesis 1969-1977

En kort gjennomgang av Genesis sine mest sentrale plater i perioden 1969-1977, av Geir Levi Nilsen

Groovissimo


Opsvik & Jennings - A Dream I Used to Dream

(Loyal Label)

Opsvik & Jennings siste album er en sjarmerende affære, i grenselandet mellom det elektroniske og akustiske.

Flere:

Erlend Ropstad - Hva om det ikke er sånn som du tror at det er
No Age - Everything In Between