Topp 11 2007 Øyvind Rones

Når man så på lista over potensielle topp ti skiver i 2007 skulle man tro jeg hadde mistet all kritisk sans. Det var et skummelt antall skiver der for å si det sånn. Men etter mye om og men så ble lista slik. Spør meg igjen om 5 minutter så har jeg sikkert byttet ut to til. Uansett, disse skivene er supertøffe:

1.Battles - Mirrored

CD (Warp)
Dette er en av de mest umiddelbare skivene jeg noen gang har hørt. Det finnes ingenting som ligner på dette akkurat nå. Vokalsprellene var kanskje litt irriterende til å begynne med, men var etter et par gjennomhøringer det som bidro til skivas barnslighet, en barnslighet som i etterkant fremstår som modig og unik og helt essensiell for at skiva har den banebrytende følelsen den har. Helt suverent, og samtidig en av årets beste liveband!
» [vis produktdata]

2.Grinderman - Grinderman

CD (Mute)
Herregud, selvfølgelig!
» [vis produktdata]

3.Liars - Liars

CD
Drum’s Not Dead var det veldig delte meninger om, og den var uten tvil Liars rareste skive. Her er de ikke fullt så rare, men minst ti ganger så interessante. På Houseclouds høres de plutselig ut som Beck og på Plaster Casts of Everything er det suveren monoton riffing som gjelder. Skiva er bare stappet med slike motsetninger som fremstår som svært svart-hvitt først, men som bidrar til Liars desidert beste skive så langt.
» [vis produktdata]

4.Animal Collective - Strawberry Jam

CD (Domino)
Ledes an av årets mest geniale single, Peacebone, og slutter aldri å imponere. Det er mer lekent enn noe annet i dag, og er et sårt tiltrengt friskt pust inn i dagens popmusikk. For her er det manisk catchy saker det er snakk om, og det kommer i latterlig tiltalende innpakning, mer enn Animal Collective har levert tidligere. Definitivt også Animal Collectives beste skive så langt.
» [vis produktdata]

5.The Shins - Wincing The Night Away

CD (Sub Pop)
Jeg er ute av stand til å mislike dette bandet. De skriver noen av de mest perfekte poplåtene som fins i dag. Alt James Mercer tar i høres ut som gull, det finnes rett og slett ikke ett eneste ubrukelig sekund på Wincing The Night Away. Kult er det også at de er med på å gjøre Sub Pop til en svært relevant label igjen, særlig når årets utgave av Band of Horses skuffet litt. Jeg på min side er nesten sikker på at posisjonen The Shins har satt seg i har gitt dem klippekort på alle mine fremtidige årslister. Så soft er den spoten de har i mitt hjem.
» [vis produktdata]

6.Black Lips - Good Bad Not Evil

CD
De kom. De så. Og de slapp en skive som er både knalltøff og hysterisk morsom på en gang. Veni Vidi Vici er lett en av favorittlåtene fra 2007, og det at de leverer et avsindig tøft liveshow skader jo heller ikke.
» [vis produktdata]

7.Dardanelles - Mirror Mirror

CD
Melbournes Dardanelles har en helt merkelig tiltrekningkraft. Det er noe av det mest episke jeg har sett live på lenge. Det er ambisiøsiteten fra Muse blandet med intensiteten av My Bloody Valentine. Alt stemmer med Mirror Mirror, fra bråkebøtter som Natural Selection og Alone Is Not til mer forsiktige saker på Dominoes Dance og Morse Code. Da kan de tilgis for at coveret ser ut som det tilhører Nightwish.
» [vis produktdata]

8.The Lionheart Brothers - Dizzy Kiss

CD (Racing Junior)
White Angel Black Apple var ikke noe særlig til skive syntes jeg, men når deres Colour Contrast Context EP ble sluppet så ble interessen for bandet for alvor voksende. Dizzy Kiss skyter bandet kjapt opp i norsk elitedivisjon, og med forbehold om at de leverer varene live så må de da være et av landets desidert beste band akkurat nå.
» [vis produktdata]

9.Future of the Left - Curses

CD
Årets bidrag fra Shooting At Unarmed Men var egentlig litt skuffende, særlig etter to såpass tøffe skiver. Da var det ekstra godt at den første Future Of The Left skiva sitter sånn som den gjør. Det begynner nesten å bli greit at Mclusky ble oppløst. Nesten.
» [vis produktdata]

10.Modest Mouse - We Were Dead Before the Ship Even Sank

CD
Kombinasjonen James Mercer pluss Isaac Brock har ført til to av de mest catchy låtene noensinne i Florida og We’ve Got Everything. At de dedikerer omtrent halve skiva til å lage en enda en Float On får så være, de kommer seg lett unna med det hver gang utenom på Fly Trapped In A Jar, som vel er farlig nær. Ellers er skiva suveren, og hadde sikkert vært enda høyere opp på lista dersom jeg ikke hadde spilt den altfor, altfor mye i løpet av året.
» [vis produktdata]

11.Pop Levi - The Return to Form Black Magick Party

CD
Til at jeg syntes at Pop Levi hørtes dønn ut som en smurf den første tiden, så har jeg endt opp med å like denne skiva skammelig godt. Den er faktisk bunnsolid, tross dens smurfhet. Selv om det alltid kommer til å henge igjen, så er han tilgitt. En av årets tøffeste gigs på Melbournes Roxanne Parlour hadde mye å si for det også.
» [vis produktdata]

Øyvind Rones
(04.01.08)

Artikler, nyheter


Genesis 1969-1977

En kort gjennomgang av Genesis sine mest sentrale plater i perioden 1969-1977, av Geir Levi Nilsen

Groovissimo


Wilco - Yankee Hotel Foxtrot

(Nonesuch)

Dagens tekst: hvis du bare skal ha en plate i år, så er det ingen vits å utsette kjøpet.

Flere:

Sukpatch - 23
Lalla Carlsen - Norges Revydronning