Topp 10 2003 - Vegard Smevoll

Etter en jule- og nyttårsfeiring som har inneholdt så mye tvangsbetont platelytting at det nesten har nærmet seg bristepunktet, har jeg kommet frem til mine 10 personlige favorittplater fra året som gikk. For det er nettopp det det er, personlige høydepunkt. Andre får ta seg av Alicia og 50. Likevel, to unnskyldningspriser må jeg dele ut: Daniel Johnstons fest Fear Yourself ville fått en 11. plass, mens prisen for årets låt går til Belle & Sebastians I'm A Cockoo med den glimrende tekstlinjen "I'd rather be in Tokyo, I'd rather listen to Thin Lizzy-oh". Og før jeg setter i gang: 2003 har vært et jevnt godt musikkår med mange utgivelser både i utlandet og spesielt her hjemme, uten at de enormt store kanonene som året før hadde, har blitt gitt ut.

1.Songs: Ohia - Magnolia Electric Co.

CD (Secretly Canadian)
Egentlig er gutsen Jason Molina viser ved å overlate vokaljobben på en av årets fineste ekte americana-låter, The Old Black Hen, til Lawrence Peters, nok til å hente hjem en plassering på denne listen. Sjelden har ekte country hørtes så innmari kult og lite sidrævva ut. En hikstende Scout Niblett fungerer like voldsomt bra på Peoria Lunch Box Blues, og sammen med de andre seks låtene blir dette helt fullkomment. Som Bjørn Hammershaug skrev det i anmeldelsen av denne plata på groove.no, er dette BESETTENDE musikk. "Mulm og mørke har blitt erstattet med blåsnipp, billig sprit og rullings, Songs: Ohia er mer besettende enn noensinne." Bedre kan det ikke sies, Bjørn!
» [vis produktdata]

2.Okkervil River - Down the River of Golden Dreams

CD (Jagjaguwar)
Sammen med Jason Molinas Songs: Ohia er dette bandet fra Austin, Texas det aller viktigste og fineste i den amerikanske tradisjonsrike americana-sjangeren for tiden. Down the River of Golden Dreams er en triumfferd gjennom elva Okkervil med så gode låter og en så ærlig og oppriktig stemme i Will Robinson Sheff at det nesten gjør litt vondt innvendig.
» [vis produktdata]

3.Broken Social Scene - You Forgot It In People

CD (Arts & Crafts)
Årets mest varierte plate som kom ut i USA i 2002, og ble den største overraskelsen i 2003. Med alt fra suggerende post-rock videre til breial rock'n'roll, via psych-pop til en countrylåt-favoritt kan ingen være likegyldig til monsteret You Forgot It In People. Det at så mange bidrar til låtskrivingen er både en middels forklaring og en ekstra apetittvekker for nye lyttere. Stort musikerkollektiv med folk fra blant annet Do Make Say Think.
» [vis produktdata]

4.Mogwai - Happy Songs For Happy People

CD (PIAS (Play It Again Sam))
I et særdeles innholdsrikt år for post-rocken eller dronerocken om du vil, med utgivelser fra Do Make Say Think, Explosions In the Sky og The Silver Mt. Zion Memorial Orchestra and Tra-la-la Band for å nevne tre, ble det bevist at de eldste fortsatt er eldst. For det er ingen som klarer å lage plate på plate som er like spennende, interessante og fremfor alt så vanvittig pene som Glasgow-bandet Mogwai. Selv om tidligere tøffe-i-trynet-titler er blitt byttet ut med hyggelige Happy Songs For Happy People kan de fortsatt ta virkelig av også, hvis de vil.
» [vis produktdata]

5.Adam Green - Friends of Mine

CD (Rough Trade)
Adam Green, en av de mest hatete og elskede artistene i New York, tok sin musikkarriere enda et steg videre da han hyrte inn strykere på sin andre soloplate Friends of Mine. Og det var egentlig veldig overraskende at unggutten fra The Moldy Peaches kunne være i stand til, eller ha lyst til, å lage en plate hvor du ikke trengte å steppe over et eneste spor. Antifolk ble byttet ut med folk. Og da må det bare bli sol, sommer, glede og godt humør! Friends of Mine er en plate som gjør at man venter med ekstremt stor spenning på det neste som skal skje fra en meget talentfull, men også dyktig låtskriver.
» [vis produktdata]

6.Mojave 3 - Spoon & Rafter

CD (4AD)
Neil Halstead fra det britiske bandet Slowdive som hadde sin "storhetstid" tidlig på 90-tallet, har etter fire plater med det nye bandet Mojave 3 klart å gi ut en meget imponerende diskografi. Han har fra debuten i '95, til oppfølgerplata i '98 og den tredje Excuses For Travellers i 2002 via en glimrende soloplate fra 2002 og Spoon & Rafter fra 2003 alltid skrevet noen av de flotteste poplåtene som er laget. Årets utgave av Mojave 3 inneholder fortsatt betydningsfulle Rachel Groswell og Ian McCutcheon, og står ikke tilbake for noe i forhold til de foregående utgivelsene. Bluebirds of Happiness er for eksempel et av årets mest åpenbare åpningsspor.
» [vis produktdata]

7.Rosie Thomas - Only With Laughter Can You Win

CD (Sub Pop)
Kanskje årets aller vakreste og mest gåsehudfremkallende plate. Thomas er også kjent for å ha deltatt med myk og deilig kvinnevokal på de to siste egnetlige platene til Damien Jurado, men etter debutplata When We Were Small fra 2002 og denne, bør ikke veien være lang til å behage flere for sin egen musikk heller. Det er et par virkelig fantastiske fine låter her, og det fikk mange oppleve da hun holdt tidenes nest siste konsert på So What! i Oslo.
» [vis produktdata]

8.Damien Jurado - Where Shall You Take Me?

CD (Secretly Canadian)
Ikke bare fikk Damien Jurado den store æren av å spille den aller, aller siste konserten på allerede legendariske So What! i Oslo, amerikaneren dro også tilbake til sine musikalske røtter etter svippturen innom I Break Chairs, i tillegg til å forlate svære Sub Pop til fordel for mindre og enda mer kredible innenfor americana-sjangeren, Secretly Canadian. De to siste handlingene resulterte i Where Shall You Take Me? Den er bunnsolid fra begynnelse til slutt. Damien Jurado har levert sin beste plate siden Rehearsals For Departure, og likte du Bonnie Prince Billys Master & Everyone (2003) bør ikke veien være så altfor lang over jordene til denne naboen...", som Bjørn Hammershaug skriver på disse sidene.
» [vis produktdata]

9.My Morning Jacket - It Still Moves

CD (Ato / RCA)
Før året tok til var en split- singelutgivelse med førsteplassen Songs: Ohia det eneste jeg hadde hørt av amerikanernes morgenjakke. Utover høsten begynte gode omtaler av bandet å tikke inn i takt med økte forventninger. De holdt mål. It Still Moves må være den plata fra 2003 med aller best låter, kreative oppfinnsomme er 7-8 helt gull, mens resten holder til sølv. Imponerende hvordan de i selve låtskrivingen klarer å ha referanser til hele musikkhistorien. Alt fra Elvis Presley til nevnte Songs: Ohia.
» [vis produktdata]

10.St. Thomas - Hey Harmony!

CD (Racing Junior)
Etter at han følte et lite snev av popstjernestatus i kjølvannet av hans forrige I'm Coming Home høsten 2001 ble 2002 et dramatisk og innholdsrikt år for det gamle postbudet fra Oslo. Det viktigste: Han skrev mange av sine aller beste låter og han dro til Amerika på en i norsk målestokk historisk plateinnspilling. Og det er altså denne plateinnspillingen i country-hovedstaden Nashville, Tennessee som danner grunnlaget for hans tredje skive Hey Harmony! Der andre velger å sette fokus på skandalehistorier, til tider ufordragelig oppførsel og arrogante uttalelser, ser jeg heller bak og finner en til de grader positiv, letthørt og grom plate. St. Thomas dro til Nashville og fant gode venner som han bør prøve å være på lag med også senere.
» [vis produktdata]

Vegard Smevoll
(19.01.04)

Artikler, nyheter


Genesis 1969-1977

En kort gjennomgang av Genesis sine mest sentrale plater i perioden 1969-1977, av Geir Levi Nilsen

Groovissimo


Arve Henriksen - Sakuteiki

(Rune Grammofon)

...hvis linjen blir avbrutt, vil det ødelegge kunstverket...

Flere:

Stereolab - Sound-Dust
Kaospilot - Shadows