Årets plater - Vegard Smevoll

Det er jo litt feigt å ikke klare å levere en liste med et rundt antall (for eksempel 10). Men så er musikkåret 2006 året med jevnt over mange gode plater, uten de helt enorme høydepunktene som 2005; Sufjan Stevens og Bright Eyes må gjerne lage mer musikk. Så tallet 11 er et forsøk på et lite personlig kompromiss. Lista kunne for så vidt vært enda større. I stedet for å være enda feigere, å ramse opp plater som kunne fått plass her, vil jeg heller gjøre litt ekstra stas på de tre første. Plater som garantert vil glede meg langt inn i dette tiåret.

Nå høres jeg ut som en sportsjournalist, så da setter vi heller over til musikken:

1.Yo La Tengo - I Am Not Afraid of You and I Will Beat Your Ass

CD (Matador)
At bandet som var på høyden for så lenge som ti år siden, skulle prestere såpass at de slapp den flotteste plata i 2006, var en svært gledelig overraskelse. Dette er trioens beste plate siden I Can Hear the Heart Beating as One, ja kanskje deres beste noen gang. I Am Not Afraid of You and I Will Beat Your Ass (du verden!) er godt over en time med dristig, men strålende sjangerblanding, samtidig som hver enkelt låt er helstøpt gode musikkstykker i seg selv. Yo La Tengo er klodens feteste band ti år etter, og det er godt å vite at også de uten arrogant holdning poserende på superteite bandbilder har så mye å fare med.
» [vis produktdata]

2.The Decemberists - The Crane Wife

CD (Capitol)
Egentlig kan Colin Meloy og hans desemberfamilie bli verdensherskere når som helst. Og det uten The Shins' Natalie Portman-drahjelp. Dette er nemlig plata med flest "verdens beste låt"-tendenser fra 2006. Om det er O Valencia!, Yankee Bayonet, Summersong eller det kvarteret lange (i hvert fall nesten) andresporet som er best, er selvsagt uvesentlig. At det går an å gjøre noe sånt med gedigne EMI i ryggen vitner om en enorm trygghet. Det kommer mer fra denne kanten.
» [vis produktdata]

3.Peter Bjorn and John - Writer's Block

CD (Wichita / V2)
Sammen med Yo La Tengo den gledeligste overraskelsen. Jeg husker jeg så dette bandet på en liten bule i Trondheim i 2002, og da var de ikke i nærheten av formen de viser her. En ubetydelig konsert da, er blitt til en av de stiligste skandinaviske platene i 2006. Og det er mer her enn singelen og rockeklubbfavoritten Young Folks.
» [vis produktdata]

4.Band of Horses - Everything All the Time

CD (Sub Pop)
Blåkopi eller ikke, for min del er det først og fremst låtene som er så bra her. Sammenlignet med My Morning Jackets siste plate Z, er den jevnere, og har i det hele tatt enda flere av de aller beste låtene å høre på når du ser for deg at du svever over byen. Svevende musikk, ja jo, men ikke verre enn at Band of Horses har gitt ut en av de fineste platene i 2006 for mer jordnære stunder med rødvin og levende lys også.
» [vis produktdata]

5.The Appleseed Cast - Peregrine

CD (Gentlemen)
Verken en spesielt viktig eller typisk plate for 2006, men faktum er at Peregrine er The Appleseed Casts beste plate siden Low Level Owl-dobbelen. Og det sier mye. I en tid der emo mer er blitt et begrep for opprørsk, sort og dyster ungdomsskolemote, lander eplefrøene en av de flotteste og mest storslotte platene i sjangeren på lenge. Her er det ingen svake låter, bare en lang rekke med kraftplugger av noen emorocklåter.
» [vis produktdata]

6.Damien Jurado - And Now That I'm in Your Shadow

CD (Secretly Canadian)
Han har helt sluttet å gi ut svake plater, Damien Jurado. Vi vet at han egentlig aldri gjort det. Denne er attpåtil hans beste på mange år, helt på høyde med både Ghost of David og Where Shall You Take Me? Han synger bedre enn veldig mange, og fra start til slutt er dette sårt og vakkert, med mye tårer innimellom.
» [vis produktdata]

7.Jenny Lewis & The Watson Twins - Rabbit Fur Coat

CD (Rough Trade)
Årets countrypopplate. Filmkjendiskjærester, plystring fra publikum på Quarten og "den nye indiedronninga" i USA er en ting, men Jenny Lewis er i tillegg en finurlig og svært talentfull låtskriver. Hun overgår kompisen Blake Sennet så vidt, på grunn av en gjennomført og låtsterk popplate. Og hun overgår både Jenny Wilson og Juliette Lewis også, hvis det skulle være noen tvil. Rise Up With Fists!!! er i tillegg bortimot årets låttittel.
» [vis produktdata]

8.The Elected - Sun Sun Sun

CD (Sub Pop)
Den kom tidlig, og i januar trodde jeg få ville overgå Blake Sennets The Elected og bandets andre plate Sun, Sun, Sun. Det viste det seg at til og med bandvenninne Jenny Lewis fra Rilo Kiley altså klarte, men denne platas kvaliteter er likevel udiskutable. Frisk twist mellom indie, alternativ country og elektronikk gjør den både spennende og fengende.
» [vis produktdata]

9.Jason Molina - Let Me Go, Let Me Go, Let Me Go

LP (Secretly Canadian)
Ok. En liten "feighet" må jeg tillate meg. I klassen "Årets dobbel" går Jason Molina av med seieren. Den vinner han egentlig ganske så suverent, med denne soloplata og Magnolia Electric Companys Fading Trails. Der er de beste enkeltlåtene, men en schizofren innspilling gjør at denne er hakket vassere i sin helhet. En behersket, dempet og nydelig singer-songwriter-plate. "Den nye Will Oldham" er hans tittel for lengst. Og nå er han på vei til Norge igjen...
» [vis produktdata]

10.The Handsome Family - Last Days of Wonder

CD (Carrot Top / Loose)
En liste uten en skikkelig voksenpop-plate er meningsløst. Alt ekteparet Brett og Rennie Sparks gjør er meningsløst bra, og denne er nesten like flott som den forrige Singing Bones. Mer rett på sak kanskje, og uansett svær og luksuriøs countrymusikk.
» [vis produktdata]

11.Someone Still Loves You Boris Yeltsin - Broom

CD (Polyvinyl)
Så sent som i november hadde jeg aldri hørt om dette bandet. De omfavner Russland på et merkelig vis, men dette er amerikansk indiepop så godt som noe. Litt Clap Your Hands, litt The Shins, og mye Boris Yeltsin blir en fengende og morsom plate. Broom, broom!
» [vis produktdata]

Vegard Smevoll
(17.01.07)

Artikler, nyheter


Genesis 1969-1977

En kort gjennomgang av Genesis sine mest sentrale plater i perioden 1969-1977, av Geir Levi Nilsen

Groovissimo


Shining - Blackjazz

(Indie)

Uansett hvor gammel du er bør du nesten få tillatelse fra mammaen din til å høre på dette.

Flere:

The Besnard Lakes - The Besnard Lakes Are The Roaring Night
Ben Weaver - Hollerin' At a Woodpecker