Kine Jeanette Solberg: 2009

Det har vært et innholdsrikt år. Jeg har sett David Byrne synge salmer i tyllskjørt. Jeg har sett Leonard Cohen spre varme i Langesund, rett før Full City spredte olje i Langesund. Rock på norsk er bra igjen, og du er ganske dårlig stilt i middagsselskaper hvis du ikke kan involvere deg i samtalen om hvor Knausgård skal gå videre i neste verk. Rekonstruksjon med fjollete parykker har vel sjelden vært så spennende som i Man on Wire, og tenk at jeg var på Gardermoen samtidig som Barack Obama ved en tilfeldighet. Jeg så han ikke da, men hadde jeg møtt han kunne jeg kanskje ha spurt han hva han egentlig syntes om artistbookingen til Nobelkonserten. På julaften i år hadde samtlige av mine familiemedlemmer utviklet en helt ny måte å takke for gaver på:”Takk for deet.” Noe de hadde plukka opp fra Nydalen, visstnok. Og midt oppe i alt dette kom det kvalitetsmusikk i bøtter og spann. Jeg har valgt ti album jeg har hørt mye på og som jeg har lyst til å si noe fint om.

Animal Collective - Merriweather Post Pavillion

CD (Domino)
Man er vel som raddis å regne hvis man ikke har denne plata med på lista si i år, og den fortjener helt klart alle plasser den får. Kanskje den mest velfortjente superhypen siden Arcade Fires Funeral? Det hender seg at jeg er DJ på Revolver. Det hender seg at den gamle grooveren Thomas Karlsen er der. Det hender at han spør meg "har du summertime clothes med deg eller?" Svaret er alltid ja, og det har hendt at vi har danset smilende og, sett fra utsiden, kanskje litt hippie-aktig til denne låta ved kveldens slutt.
» [vis produktdata]

bob hund - Folkmusik För Folk Som Inte Kan Bete Sig Som Folk

CD
Endelig har de sluppet krautbikkja laus! Dette er en plate jeg la min elsk på ved første gjennomlytting. Det er så mye å like her. Den La Düsseldorfske Grönt Ljus Åt Alla, Stadionpatosen i Tinnitus I Hjärtat, den Talking Headske Fantastisk, men kanskje aller mest Blommor På Brinnande Fartyg- en av mine favorittlåter fra 2009.
» [vis produktdata]

The Dirty Projectors - Bitte Orca

CD (Domino)
Den obsternasige gubbejenta i meg sier sarkastisk: "Ååh, så innmarri annerledes og artsy, også så gøy med så mange uventede lyder! Ååh, så gøy det er å tøye popformatet litt!"

Hele resten av meg svarer: "Ja, faktisk."
» [vis produktdata]

Drake - So Far Gone

CD (Republic)
Tusenvis kastet seg over denne mixtapen da den ble lagt ut på Drakes blogg for nedlastning, og det tok ikke lang tid før plateselskapene stod i kø for å få klørne i Lil' Waynes gullgutt. En nedstrippet versjon av mixtapen ble utgitt som en EP på Motown Universal, og det offisielle debutalbumet Thank Me Later skal visstnok komme i 2010. Mye tyder på at det er da "them hipsters gonna have to get along with them hood niggaz", slik han sier det selv.
» [vis produktdata]

Fever Ray - Fever Ray

CD (Rabid)
Perfekt på øret når man tar bussen til jobb tidlig på morgenen. Perfekt på Øyafestivalen med et lysshow som på en måte kanskje beskriver musikken: totalt mørke med skarpe, kontrollerte stråler av lys. Nesten så man blir fristet til å bruke ord man aldri bruker. Magisk, for eksempel.
» [vis produktdata]

The Flaming Lips - Embryonic

CD (Warner Bros.)
Denne psykedeliske, bass-buldrende støysymfonien høres ut som den er spilt inn via en sprakete forbindelse mellom verdensrommet og jorda, og det er like ambisiøst som det er vellykket. Space-rock på sitt flotteste.
» [vis produktdata]

Grizzly Bear - Veckatimest

CD (Warp)
Kjæresten min liker denne så godt, og jeg liker han så godt. Derfor har vi hørt sykt mye på denne i min husstand i år, og den har fått vokse seg stor nok til å gi meg en inderlig bjørneklem.
» [vis produktdata]

Hypnotic Brass Ensemble - Hypnotic Brass Ensemble

CD (Honest Jons)
Dette albumet er bevis på to ting. Det ene er at jazz-trompetist Kelan Phil Cohran, som blandt annet spilte bandet til Sun Ra, har vært glad i damer. Det andre er at han må være et veldig bra forbilde. For i Hypnotic Brass Ensemble finner vi hans åtte sønner som alle spiller blåseinstrumenter. (Pluss en ubeslektet trommis.) Brødrene har spilt sammen på gata i Chicago og i band med faren før de startet HBE. De kombinerer jazz, world, funk og snev av hiphop på en måte som gjør det umulig å ha musikken på uten at alt man gjør gjøres i takt. Denne debuten er en garantert fest servert fra det som antagelig må være verdens kuleste brødre, enten man foretrekker beinhard afrobeat eller syrete Moondog-covere.
» [vis produktdata]

Nathaniel Mayer - Why Won't You Let Me Be Black?

CD (Alive)
Noen ganger er man for sent ute og jeg ble kjent med Nathaniel Mayer i 2009, året etter han døde. Dette albumet er en liten samling av overskuddsmateriale fra innspillingen av albumet Why Won't You Give It To Me fra 2007. Og ikke bare har dette posthume albumet en fantastisk tittel, men det vitner også om en av de tøffeste soulsangerne vi har hatt som ikke hadde noen planer om å gi seg før hjertet sluttet å slå.
» [vis produktdata]

Pink Mountaintops - Outside Love

CD (Jagjaguwar)
For de som har fantasert om hvordan det ville vært hvis Reed-brødrene (Jesus and Mary Chain) brøt seg inn i Holy Trinity-kirken i Toronto da Timmins-søsknene (Cowboy Junkies) spilte inn Trinity Sessions, har vel Pink Mountaintops levert et ganske bra forslag her? Årets mest rørende, hvis man kan få si det.
» [vis produktdata]

Kine Jeanette Solberg
(05.01.10)

Artikler, nyheter


Genesis 1969-1977

En kort gjennomgang av Genesis sine mest sentrale plater i perioden 1969-1977, av Geir Levi Nilsen

Groovissimo


Svein Finnerud Trio - The Complete Released Works 1968-1999

(Plastic Strip)

Hvor fri kan man være? Svein Finnerud er evig bundet til Club 7-stadiet i norsk jazzhistorie.

Flere:

The Mormones - Guide To Good And Evil
Monster Mike Welch - Cryin' Hey!