Redaktørenes Topp 10 2003 - Øyvind Adde

I et personlig perspektiv var 2003 et svakt plateår, men det ble Topp 10 for redaktør Øyvind Adde dette året også.

1.Jeanette Lindström - Walk

CD (Bonnier Amigo)
Sjelemasserende atmosfærisk jazz fra en godbit i den svenske - og nordiske - jazzfaunaen. Lindströms stemme kan synes i overkant skarp og popkalibrert under de først avspillingene. Etter noen runder finner den seg imidlertid til rette i en oase av nydelige arrangementer mellom piano, trommer, vibrafon, trompet og gitar. For optimalt utbytte anbefales avspilling i tidsrommet 23:00 til 06:00.
» [vis produktdata]

2.Broadway Project - The Vessel

CD (Memphis Industries)
Sjefsvisjonær Daniel Berridges kroniske sykdom har nok initiert et album med over snittet mange moll-løsninger, men med en spilletid på 35 minutter sklir det aldri ut i rutinedepresjon. Sample-sømmene er diskrete og minner oss om verdien av godt elektronisk håndverk, og da særlig fordi resultatet kommer ut som alt annet enn tradisjonell BPM-elektronika. The Vessel er et lavtempo fartøy som sneier innom blues, gospel, Northern Soul, jazz og psykedelia, og etterlater impresjonistiske stemningsbilder opp mot det filmatiske. En påminnelse om at det fremdeles ligger muligheter mellom Massive Attack og Portishead.
» [vis produktdata]

3.A Perfect Circle - Thirteenth Step

CD (Virgin)
APCs oppfølger til tungvekteren Mer de Noms (2000) mangler litt av den primale umiddelbarheten til forgjengeren. Albumet fordrer således at en investerer et høyt antall avspillinger og en solid dose tålmodighet før både trøkk og stemninger faller på plass som gjenkjennelige elementer. Thirteenth Step er et meget vellydende hi-fi-eventyr der små svakheter i enkelte av låtene, samt ufine tjuverier i The Cure-leiren, overvinnes av bandets intuitive orientering mot skjønnheten i hardere, soniske lydlandskaper.
» [vis produktdata]

4.Alicia Keys - The Diary Of Alicia Keys

CD (J Records)
Pop er en gren av musikken som berøres ufortjent lett - ikke bare av publikum, men av et alt for høyt antall artister også. Alicia Keys' andre album kan nok synes å være en lettvekter med henblikk på de de gjennomløpende og umiddelbare pop-kvalitetene. Under overflaten hviler imidlertid en utsøkt forståelse og følelse for hvilke elementer som historisk ligger tilgjengelige innen dette formatet. De detaljerte arrangementene er ladet med en sterk melodisk følelse, enten de er minimalistisk/intimt initierte eller utfoldet i frodige pompøsiteter. At Keys' musikk for yngre lyttere kan være en portal til historiske størrelser som Marvin Gaye, Gladys Knight og Isaac Hayes, bør vi ta som en solid bonus.
» [vis produktdata]

5.Movietone - The Sand and the Stars

CD (Domino)
Britiske Movietone korter ned veien mellom øret og de enkelte instrumentene på albumet The Sand and the Stars. Instrumenter og vokal er i flere tilfeller lagt ned 'on location' og ført til mastering etter en sparsommelig produksjon i lo-fiens ånd. Et litt ubalansert lydbilde klarer likevel aldri å spenne bein på bandets evne til å levere lavmælte og melodiske stemningsperler i et triangel av americana, vise og samtidskomposisjon. Avstandene mellom det intime og storslagne viskes ut og gir et familiært fang å lene seg tilbake og hente krefter i.
» [vis produktdata]

6.Isobel Campbell - Amorino

CD (Snowstorm)
Isobel Campbells første solo-utspill etter dagene med Belle & Sebastian kan skimtes som et florlett solskinnsminne fra 60-tallet. Amorino er en musserende reise fra London til den franske Rivieraen, med avstikkere til et og annet filmstudio i Paris. Det vies mye rom til småsprelsk lek med arrangementer, dog uten at vi ender opp med en utpreget party-plate. Men for all del; forsyn deg med Champagne, og sleng deg gjerne ut i en fyrrig charleston i møte med The Cat's Pyjamas.
» [vis produktdata]

7.Aphex Twin - 26 Mixes For Cash

CD (Warp)
Man kan liksom aldri være helt trygg på motivene for Aphex Twins utgivelser. I likhet med andre titler fra tvillingens katalog hjemsøkes 26 Mixes... av rykter om at remiks-rollen er et vikarierende argument for å dytte ut tiloversbleven skapmat fra tidligere økter. Dette kan på sitt vis underbygges av at flere av remiksene er abstrahert til det ugjenkjennelige fra originalene. Men, kødd eller ikke; Richard D. James' remiks-portfolio holder høy electronica-standard, og hvis han ikke står inne for det har han en paradoksal dårlig smak. Ekstrautstyr: Bil + 25 mil med veistrekning.
» [vis produktdata]

8.Per Gessle - Mazarin

CD (EMI Virgin)
Mang en poprocker har sanket sine 15 minutter i svenske folkparker siden Gessle ga ut sin forrige svenskspråklige solo-plate i 1985. Med Mazarin stakk han så snarest innom modersmålet for å rydde litt opp i kvalitetsbegrepene der ute mellom gresstustene. Raka rör och allsång på Skansen.
» [vis produktdata]

9.Loren Mazzacane Connors - The Departing of a Dream Vol. II

CD (Family Vineyard)
Når Loren Connors følger opp 2002s The Departing of a Dream med en Volume 2, aner man kanskje at en idétørke har slått inn i systemet et sted. Feilen ligger i så fall i forventningene fra lytterens side. Connors lavmælte lydskulpturer inntar deg først og fremst på et subtilt plan, og krever at systemet nullstilles fra det ordinære popkulturelle kravet til utvikling. Ambiensen på The Departing.., Vol 2 fortsetter der forgjengeren fadet ut, og angir dermed en musikalsk analogi til et univers der tiden beveger seg i en rett linje.
» [vis produktdata]

10.Living Colour - CollideØscope

CD (Mayan)
Tittelen til tross, dette albumet bærer ikke i seg like mange og overraskende kollisjoner som kvartettens to første utgivelser respektive 15 og 13 år tilbake. Den innovative tyngden er således ikke Living Colours sterkeste side etter gjenoppstandelsen i 2000. Til gjengjeld står de like hardnakket i sin sosialpolitiske USA-kritikk, samtidig som de gamle revene evner å trekke en og annen rytmisk-melodisk godbit ut av ermene. Mot et tematisk bakteppe fra 11. september 2001 legger de ned et verk preget av tyngde, møkkete riff, eksistensiell ettertanke og en paradoksal inderlig skjønnhet.
» [vis produktdata]

Øyvind Adde
(15.12.03)

Artikler, nyheter


Genesis 1969-1977

En kort gjennomgang av Genesis sine mest sentrale plater i perioden 1969-1977, av Geir Levi Nilsen

Groovissimo


Jason Molina - Let Me Go, Let Me Go, Let Me Go

(Secretly Canadian)

Med sin andre soloplate graver Jason Molina dypt ned i sin egen sjel - og ryster lytterens egen. En fantastisk plate.

Flere:

Lemmus Lemmus - Lemmus Lemmus
Father John Misty - I Love You, Honeybear