11 fra 2009: Øyvind Rones

Jeg prøver faktisk hvert år å lage en topp ti, men det er alltid en som lurer seg inn på slutten uten at jeg er i stand til å ta en ut. Så da har det blitt nok en liste med de 11 beste fra året som har gått. Det er jo ganske bemerkelsesverdig at de to øverste plassene tilhører band med røtter i Haugesund. At de i det hele tatt er norske er jo egentlig imponerende nok i seg selv også.

1.The Low Frequency in Stereo - Futuro

CD (Rune Grammofon)
Gode kritikker, gode konserter og generelt godt rykte på seg for å være et veldig jevnt band. Joda, dette har de vært hele veien og det virker nesten som alle har vært i autopilot da de sa at dette var veldig bra. Det de i blinde ikke har fått helt med seg er at det er hinsides mye bedre enn alt det der snakket. De er uten tvil Norges beste band, og de har tydeligvis ikke hatt vondt av nytt blod i bandet – det er Futuro et strålende eksempel på.
» [vis produktdata]

2.Årabrot - I Rove

CD-EP (Fysisk Format)
Konserten de gjorde i kjelleren på Revolver under by:Larm er og blir helt ufattelig legendarisk. Jeg tror sannelig jeg forlot den kjelleren som et annet menneske enn da jeg kom dit. Det tok litt tid før den kom i fysisk format på Fysisk Format, og dette er vel strengt tatt ikke et album, men det er en av de desidert tøffeste utgivelsene av dem alle i hele år. Først The Brother Seed, så Absolutenegativism, så dette? Hvor skal det ende?
» [vis produktdata]

3.Animal Collective - Merriweather Post Pavillion

CD (Domino)
Siterer like gjerne meg selv: ”Det er få band som er forunt å ha en såpass markant og unik identitet som det Animal Collective har bygd seg opp. Uansett om det er snakk om messing i endeløse loops, tribale festdanser, sylskarpe lekne beats eller lystige sirkusdroner, så er det Animal Collective slik bare Animal Collective kan gjøre det.”
» [vis produktdata]

4.The Pains of Being Pure at Heart - The Pains of Being Pure at Heart

CD (Slumberland)
Siterer like gjerne meg selv en gang til: ”Det virker kanskje ikke sånn til å begynne med, men i sitt slag er dette kanskje et av de aller beste skivene siden Ash ga ut 1977 i 1996. Og selv om det kanskje er en skive som minner om en tid som nødvendigvis er over for mange, så er det aldri noe i veien med å drømme seg bort i blant, og det er få skiver som gjør det så lekkert som The Pains Of Being Pure At Heart.”
» [vis produktdata]

5.Broken Records - Until the Earth Begins to Part

CD (4AD)
Jeg bodde i Edinburgh i noen måneder i fjor, og det var tiden da Broken Records ga ut sin første EP og fikk lokalbefolkningen til å falle pladask. Det var det aller første bandet jeg så etter jeg flyttet dit, da som oppvarming for Okkervil River. Sheff & Co var forsinket med ferja fra Irland, og Broken Records fikk spille mange flere låter enn planlagt, og stemningen var på topp! Resten er historie, og albumet taler for seg selv!
» [vis produktdata]

6.Dan Auerbach - Keep it Hid

CD (Nonesuch / V2)
Den Danger Mouse produserte Attack & Release fra The Black Keys var en mildt sagt ujevn affære, og man må noen år tilbake for å finne virkelige høydepunkter for The Black Keys nå. Dette er imidlertid det beste fra den kanten siden Rubber Factory, og har noen låter som nesten burde gjøre Patrick Carney småsur for at ikke Auerbach lot være til ny skive fra The Black Keys.
» [vis produktdata]

7.Fever Ray - Fever Ray

CD (Rabid)
Dette synes jeg helt ærlig er det beste Karin Dreijer Andersson har gjort hele karrieren. Akkompagnert av et strålende og matchende mørkt og mystisk liveshow har hun stått for en av de flotteste totale konsertopplevelsene i år. En opplevelse som har blitt så mye mer enn bare musikken, som i og for seg hadde vært plenty alene.
» [vis produktdata]

8.Them Crooked Vultures - Them Crooked Vultures

CD (RCA)
Supergruppe er et ord som har nesten like fæl klang over seg som norgesvenn, men sjelden har det første passet mer perfekt og de må for all del gjerne bli norgesvenner – hva nå enn det skal bety. Them Crooked Vultures kunne jeg aldri drømt om at skulle havne her, men det var rett og slett ingen tvil. Denne tangerer nesten både Rated R og Songs For The Deaf. Øya? Hører dere?
» [vis produktdata]

9.The xx - xx

CD (XL)
Denne tok meg lang tid. Usedvanlig lang tid egentlig. Men så snart man kommer under huden på denne smygeren så kommer man seg ikke ut igjen. At denne skiva har gått fra å ikke få meg til å føle en eneste ting, til å få frysninger av samme greia en stund senere, er nesten skummelt imponerende. Nesten sånn at man burde gå inn i seg selv og finne ut hva problemet er. Men nei, setter heller på denne skiva en gang til.
» [vis produktdata]

10.Fuck Buttons - Tarot Sport

CD (ATP Recordings)
Folk sier de har forandret seg fra den første skiva. Denne er mer pop, eller denne er mer dance, denne er mer ditt og denne er mer datt. Sånn sett synes jeg det høres dønn likt ut jeg, men fytti grisen så bra det låter likevel. Og det funker fortsatt så det (øre)suser live også! Jeg aner ikke hva som skjer her jeg, men det er masse bråk og det er masse repetisjoner - og det er noen ganger alt som trengs.
» [vis produktdata]

11.Billy Talent - Billy Talent III

CD
Ta en bit Green Day og en bit Muse, da er du ganske nært det Billy Talent har stelt i stand på sitt fjerde album. Det er et band som grunnet de nevnte referansene kan være litt lett å avfeie, men det er vanskelig å finne mer velgjort poppunk enn dette nå. På treeren så har de sannelig blitt enda mer ambisiøse også, og det kunne knapt blitt bedre. Og de kommer i februar, da er det oppmøteplikt også for de som hører på Billy Talent i skjul. Jeg vet dere er der.
» [vis produktdata]

Boblere: The Boy Least Likely To - The Law Of The Playground, Maribel - Aesthetics, Kaospilot - Shadows, Mission Of Burma - The Sound The Speed The Light, Girls - Album, Årabrot - The Brother Seed, Do Make Say Think - Other Truths, Mono - Hymn To The Immortal Wind, Health - Get Color, The Crayon Fields - All The Pleasures Of The World, The Horrors - Primary Colours, I Was a King - I Was a King.

Øyvind Rones
(11.12.09)

Artikler, nyheter


Genesis 1969-1977

En kort gjennomgang av Genesis sine mest sentrale plater i perioden 1969-1977, av Geir Levi Nilsen

Groovissimo


Harmonica Sam - Rocker No.1

(Enviken)

Denne utgivelsen er i all enkelhet fullkommen. Disse unge karene har skapt ei plate som kunne vært solgt i stedet for Viagra på apoteket.

Flere:

Kaospilot - Shadows
The Elected - Sun Sun Sun