Topp 10 2005 - Mats Johansen

Dette plateåret har vært som en reise gjennom et eventyrland elsket frem av Willy Wonka; fargerikt, smakfullt og med overraskelser rundt hver eneste sving. Jeg har dykket ned til subsoniske dybder; danset med alver i de dypeste skoger og vært antihelt med trenchcoat i en film noir fra fremtiden. Slik føles det i hvert fall etter et år med drone doom, laptop turntablisme, avant hiphop, americana og folkminimalisme – er vi i ferd med å se slutten på klisjéfylt båssetting og fordommer mot andre uttrykk enn sine egne? Jeg krysser i hvert fall mine fingre!

Denne lista skulle gjerne vært mye lengre; jeg har hatt et strålende plateår i år. Med en rekke flotte utgivelser fra både nye og gamle bekjentskaper har det vært en glede å være musikkelsker i 2005. Men, valgene må tas og i skrivende stund er det disse ti utgivelsene jeg husker aller best fra året som gikk.

10.The Fall - Fall Heads Roll

CD (Sanctuary)
Mark E. Smith har vært med i spillet en årrekke. Som frontmann i The Fall har han vært en gallionsfigur for et opprør med mer edder og galle i spyttet enn det meste man finner i rocken i dag. Med sitt siste album får The Fall vist frem sin hardtslående elektriske primalrock på en måte som føles tidløs. I en tid da alskens triks og effektpedaler skal gjøre musikken moderne og/eller retro er The Fall et godt eksempel på rendyrket lidenskap for fet lyd – usminket, uanstrengt og utrolig bra.

» [vis produktdata]

9.Devendra Banhart - Cripple Crow

CD (XL)
Så ble Banhart streit. Vel, streit er kanskje gal beskrivelse av den frisinnede folkmusikeren. Men han har i hvert fall tatt turen frem fra 30-talets folkmusikk og inn i psykedeliaens freakrock; selvsagt med sin egen vri på sakene. På Cripple Crow leverer han selvsagt mye av det vi er godt kjent med – hans skjelvende stemme og lune arrangementer – men vi finner også frem til utagerende elektrisk rock av beste merke.

» [vis produktdata]

8.Dangerdoom - The Mouse and the Mask

CD (Lex)
Fete rim og beats gjaller ut av høyttalerne og man sitter snart og nikker med på turen inn i tegneserieghettoer og superheltfantasier. MF Doom imponerer med et av årets beste album kort tid etter det glimrende Madvillain. Denne gangen er det Danger Mouse som er samarbeidspartneren og resultatet er en deilig mikstur av effektpedaler, fantasivenner, samples og strålende rim på rekke og rad.

» [vis produktdata]

7.Boris - Boris At Last, Feedbacker

CD (Diwphalanx)
Boris har i løpet av det siste året hamret inn en fast plass på spillelista til undertegnede. Deres overlegne miks av dronende lydvegger og buldrende riff er en glede å overvære. Dette siste albumet er en mørk og vakker sak som mikser deres lidenskap for mørk metall med en nysgjerrighet for avantgardismen. Dette tok de for øvrig en nærmere titt på med det strålende albumet Sun Baked Snow Cave; et samarbeid med den japanske støyguruen Merzbow.

» [vis produktdata]

6.Akron/Family & Angels of Light - Akron/Family/Angels of Light

CD (Young God)
Alt.country er heldigvis mye mer enn blasse kopier av Ryan Adams. I en trang sidegate finner man nemlig den frie folkmusikkens disipler. Devendra Banhart, CocoRosie og 16 Horsepower er noen utøvere som tar inspirasjonen direkte fra kilden: The Carter Family, Bob Monroe og deres like. Her finner man også det utagerende Akron/Family – med sin lekne blanding av country, elektronika, gospel og droning slår de armene om både den mer strukturerte frifolken og den løsslupne avantrocken.

» [vis produktdata]

5.Atomic - Bikini Tapes

CD (Jazzland Rec.)
En trippel dose med disker fra et av Skandinavias mest spennende jazzband? Egentlig er det ikke mer å si enn ”ja takk!”. Denne utgivelsen kom som en ren velsignelse – etter å ha sett bandet i gnistrende for under Kongsberg Jazzfestival var lysten stor etter mer. Da er det godt å høre at de leverer til gagns også på dette triple konsertalbumet. Med slike utgivelser forstår man med ett poenget med liveplater – den elektriske følelsen av det spennende samspillet mellom scene og sal.

» [vis produktdata]

4.Fantômas - Suspended Animation

CD (Ipecac)
Er dette det definitive albumet så langt i Mike Pattons karriere? Fantomas føles ofte som det bandet som ligger nærmest den utfordrende Patton; hakket særere enn Mr Bungle og på siden av hans arbeider med Merzbow og Rahzel finner man dette mesterverket. Ideene fra bandets tidligere galskap er filtrert gjennom popkulturen på en strålende måte og makter å stå frem som både sukkertøy og piggtråd på en og samme tid.

» [vis produktdata]

3.Jamie Lidell - Multiply

CD (Warp)
Den sprø briten har funnet et strålende uttrykk mellom soul, glitch og funk – på scenen. På plate har han ikke vært like heldig. Dette har heldigvis snudd seg med utgivelsen av Multiply; et album som tråkker rett opp sporene etter navn som Marvin Gaye og Otis Redding. Det høres kanskje feil ut, men føles ikke som noe annet enn helt rett for både hjerte og føtter. Legg fra deg skivene til x antall søte, amerikanske tenåringsjenter uten etternavn – grip heller tak i en bebrillet, hvit elektroniker med smørstemme og livskraft!

» [vis produktdata]

2.Sunn O))) - Black One

CD (Southern Lord)
Det er mørkt, så mørkt rundt meg. Black One er et tvers gjennom sort album; men det er sort på den gode måten. Pleier man tristessen rett kan man se de vakreste ting – dette skinner gjennom på det nyeste albumet til denne eminente duoen. Duoen har bare blitt bedre og bedre; årets utgivelse føles mer tilgjengelig enn deres tidligere skiver uten at man har gitt slipp på det særpregede uttrykket de meislet fast tidlig i diskografien. Dette var albumet som ga dronende doom en fast plass på spillelista mi dette året.

» [vis produktdata]

1.Supersilent - Supersilent 7

DVD-Video (Rune Grammofon)
Ja, det er en DVD. Like fullt føles det nødvendig å ta med denne utgivelsen over årets beste skiver. Med perfekt lyd og bilde tar Supersilent et dødelig grep på lytteren. Det finnes praktisk talt ingen svakheter med denne utgivelsen; de har i en årrekke bare blitt bedre og bedre. Å følge Supersilent er som å være mannskap for Columbus i 1492 – man er på ferd gjennom ukjent land.

» [vis produktdata]

Mats Johansen
(22.12.05)

Artikler, nyheter


Genesis 1969-1977

En kort gjennomgang av Genesis sine mest sentrale plater i perioden 1969-1977, av Geir Levi Nilsen

Groovissimo


Belle & Sebastian - Dear Catastrophy Waitress

(Rough Trade)

Hva som skjedde da de skotske indiepoperne møtte mannen som har Frankie Goes To Hollywood, ABC og Tatu på samvittigheten.

Flere:

Weeping Willows - Into the Light
The Fiery Furnaces - Gallowsbird's Bark