Dan Eggen - ti på topp 2006

Dan Eggen har vært medeier i Black Balloon Records siden starten, og er fremdeles med i beslutningsprosessene i selskapet. Som fotballspiller var Eggen for god til å spille på toppnivå i Norge. Han var profesjonell i Frem og Brøndby, begge i Danmark, Alaves og Celta Vigo i Spania, før han la opp som spiller i franske Le Mans i 2004. Eggen var med i to VM for Norge, og gjorde mål mot Marokko i sluttspillet i 1998. Her har vi altså med en fotballegende å gjøre. Eggen studerer nå på Blindern, og har levert en interessant liste over platehøydepunktene i 2006.

Black Balloon på groove, og hjemmesiden til selskapet.

1.Mastodon - Blood Mountain

CD (Reprise)
Helstøpt skive fra band med stigende formkurve. Stilen er rock/hardrock, ingen sjangermessig nyskapning, men alt er gjort med autoritet og innlevelse. Gode låter, eminent spill (uten at det blir for akademisk) og et lydbilde som er både klart og aggressivt. For øvrig et fantastisk liveband, hvilket også bidrar i betraktningen...
» [vis produktdata]

2.Enslaved - Ruun

CD (Tabu)
Et for meg, bra, men tradisjonellt norsk blackmetallband, som gjorde noen små (store?) vrier på denne skiva; littegranne ned med tempoet, et endret, klarere lydbilde, samt bedre/mer originale låter. Dette har gjort at Enslaved, fra og være et blackmetall-band blant mange i den norske toppserien, med Ruun har blitt en norsk og internasjonal ener med et sterkt særpreg!
» [vis produktdata]

3.Tool - 10.000 Days

CD (Volcano)
Suverent band som, med sin langtfra beste skive, ikke har noen problemer med å erobre en hederlig 3. plass i et ikke alt for bra musikkår. 10.000 days har flere perler, men også for mange langdryge zenbuddist-inspirerte bjellespill (etter min mening). Skiva er heller ikke på pallen når det gjelder Tools interne album-ranking. Tool er dog klasse; ikke for hardt - ikke for mykt, ikke for opplagt - ikke for kryptisk, ikke for displinert - ikke for løssluppent, ikke for mye kunst - stor kunst.
» [vis produktdata]

4.Satyricon - Now, Diabolical

CD (Roadrunner)
Norges blackmetall-lokomotiv stormer videre. Ny, intelligent skive fra Wongraven & co, som overgår den foregående, Vulcano. Om Satyricon finnes det et dekkende adjektiv; kaldt. I denne sjangeren vil jeg mene at dette er et fint kompliment. For øvrig er jeg også preget av konserten på Sentrum Scene i høst. Blackmetall og hornmusikk skal man ikke kimse av.
» [vis produktdata]

5.Moonspell - Memorial

CD (Steamhammer)
Dette er noe av det beste Portugal har å by på. Jeg tenker ikke på portvin eller Algarve eller noe sånt, men mørk, storslått metall. Jeg synes ikke alltid at Moonspell er på høyden, det har de vært i år.
» [vis produktdata]

6.Lowdown - Antidote

CD (Black Balloon)
Mulig at jeg påkaller meg noen hevede øyenbryn med å velge ut et band fra en label der jeg selv er medeier (også til en så celeber liste, da gitt...). Det er i så fall fra dem som ikke har hørt Lowdown. Denne lille gruppen av mennesker vil fort manøvrere øyenbrynene sine ned i mer anerkjennende posisjoner når de opplever Lowdown fra scene eller på skive. Antidote er powermetall på sitt absolutt beste. Pantera er legender her, og jeg tør ikke å røpe hvordan jeg vurderer disse to bandene opp mot hverandre.
» [vis produktdata]

7.Khoma - The Second Wave

CD (Roadrunner)
Et totalt nytt bekjentskap for meg; Khoma, fra Umeå og Sverige. Bandet spiller en type svevende, melodiøs rock. At bandet i tillegg bestreber seg på å være hyperideologisk er helt ok for meg; dyrevern, kvinnekamp og kommunisme er temaer bandmedlemmene gjerne diskuterer.
» [vis produktdata]

8.Slayer - Christ Illusion

CD (American Recordings)
Slayer driver ikke lenger grenseprengende virksomhet, det gjorde de derimot til gangs i begynnelsen av 80-åra. Det er sånne som meg glad for. Hardt, presist og hurtig, det er kjennetegn ved denne skiva, den forrige, den før det, osv. Jeg går gladelig èn mann av huse hver gang det er billett til konsert å få kjøpt.
» [vis produktdata]

9.Cult of Luna - Somewhere Along the Highway

CD (Earache)
Ny plassering til svenske idealister. Denne gangen er det den sju mann store vegetargjengen Cult of Luna det er heder til. Dette er et band som maler bilder med lyd. Til tider hører man vokal, men det er underordnet. Det er de skiftende instrumentale passasjene som kliner denne svenske, svære og brutale lydsfæren opp på lerret.
» [vis produktdata]

10.Cannibal Corpse - Kill

CD (Metal Blade)
Fin avslutning på lista. Nå dreier det seg om toppidrettsutøvere med både ekstreme eksplosive og utholdende kvaliteter. Partier i en hvilken som helst CC-låt er eksempel på det første, og en hvilken som helst CC-konsert er eksempel på det siste. Motbydelige covere og motbydelige tekster pakker inn livsverket til fem musikere i toppklasse. At Cannibal Corpse alltid presterer lydmessig er selvfølgelig en uunværlig bonus.
» [vis produktdata]


(05.01.07)

Artikler, nyheter


Genesis 1969-1977

En kort gjennomgang av Genesis sine mest sentrale plater i perioden 1969-1977, av Geir Levi Nilsen

Groovissimo


Pat Jordache - Future Songs

(Constellation)

Ikke særlig vakkert – men desto kulere noise-pop fra Montreal.

Flere:

Pernice Brothers - Live a Little
Geoff Berner - Whiskey Rabbi