2006s beste plater: Stein Olaussen

2006 var et helt spesielt år. Så å si de fleste av favorittartistene mine slapp plater, og få av dem skuffa – snarere tvert imot. Det virker nesten som om brorparten av lista under kunne vært skrevet i det utgivelsesplanen var klar. Selv om utgivelsesplanen for våren 2007 ser ganske spennende ut, kan det bli et skremmende tomt år hva utgivelser fra "trygge" band gjelder. Vi får håpe på mange gode nye band og gode andrealbum (f.eks. fra Bloc Party og Arcade Fire) i stedet. 2006 vil uansett bli husket av meg som et stort musikkår!

1.Mastodon - Blood Mountain

CD (Reprise)
Det finnes faktisk fortsatt unge band som lager metall som det skal gjøres. Uten DJ, triggede trommer, sjustrengede gitarer eller andre tullete knep, bare stålsolide, stapptøffe låter. Jeg bøyer meg i støvet i nesegrus beundring. Måtte dere aldri legge opp, Mastodon!
» [vis produktdata]

2.Built to Spill - You In Reverse

CD (Warner Bros.)
10 fabelaktige, underfundige og lett vemodige poplåter. Gitarherjing og catchy hooks i skjønn forening. Doug Martsch fornekter seg ikke, og finner stadig indiepop-gull!
» [vis produktdata]

3.Blood Brothers - Young Machetes

CD (V2)
Galskap, tekstlig surrealisme og skingrende hyl har aldri før vært så fengende! Young Machetes er helt på høyde med Crimes og Burn, Piano Island Burn, og ligger musikalsk et sted midt imellom. Jordan Blilie skriker av sinne mens han sparker Johnny Whitney i skrittet så han hyler kastralt av smerte over et hookfylt komp som river og sliter i dansefoten. Drit i hardcore-puristene, dette er en fantastisk plate av et unikt band!
» [vis produktdata]

4.The Hold Steady - Boys and Girls in America

CD (Vagrant)
En plate for alle som er unge i det 21. århundre, ikke bare i Amerika. Dette albumet er alt The Killers' Sam's Town skulle vært, der det på mesterlig vis portretterer ungdommelig søken etter lykkelige øyeblikk. Tekstlinjene "We had some massive nights/We had some crushing lows" oppsummerer plata bra – det er mye god festrock på den, men det ligger en vemod og ettertenksomhet i bakgrunnen hele tiden.
» [vis produktdata]

5.Tom Waits - Orphans: Brawlers, Bawlers and Bastards

CD (Anti)
En tredisks boks fra ens favorittartist kan være veldig skummelt, ettersom man ofte kan bli skuffa. Når artisten er Tom Waits er saken selvfølgelig en ganske annen. Over tre timer med sjarmerende, skremmende og rørende musikk fra Waits' geniale, forskrudde hode (og hjerte)? Ja, takk! Grunnen til at denne ikke er høyere opp på lista er rett og slett at jeg ikke har blitt godt nok kjent med den ennå...
» [vis produktdata]

6.Converge - No Heroes

CD (Epitaph)
Er Converge verdens sinteste band? Godt mulig. No Heroes fortsetter i hvert fall gullrekka fra Jane Doe og You Fail Me med frenetisk, avansert hardcore krydret med dronete metall og stemningsbyggende gitarbråk. Jake Bannons vokal er like umenneskelig som alltid, og Kurt Ballous produksjon er unik og gir hele plata en "haunting" lyd. Og låtene? Hei, det er Converge vi snakker om her...
» [vis produktdata]

7.Motorpsycho - Black Hole/Blank Canvas

CD (Columbia)
Norges minst forutsigbare band valgte å lage et dobbeltalbum med knallgod rock. Godteri for en som mener at Trust Us er deres beste, med andre ord. Hyena er dessuten årets feelgood-låt.
» [vis produktdata]

8.The Mountain Goats - Get Lonely

CD (4AD)
Brorparten av årets beste sangtekster er skrevet av John Darnielle og foreviget på Get Lonely. Ærlig, enkelt, nært og gjenkjennelig for ethvert menneske. Sårt, men ikke tårevått eller klamt. Rett og slett en nydelig plate!
» [vis produktdata]

9.Infadels - We Are Not the Infadels

CD (Wall of Sound)
Kanskje ikke et album jeg kommer til å høre stort på om et par år, men i 2006 var dette soundtracket til enhver god fest. Dansevennlig som fy, men variert nok til at den kan høres på til hverdags også.
» [vis produktdata]

10.Popface - Eleven Pieces of a Broken Heart

CD (Checkpoint Charlie)
Grensen mellom post-rock og koselig pop viskes ut ytterligere på Popfaces fjerde album, oppfølgeren til 2002s fine Michele, I Love You. Forsyne meg er de trolig Norges beste liveband også, der de varierer uttrykket med alt fra lavmælt hvisking til forløsende eksplosjoner av gitar og trommer.
» [vis produktdata]

Close, but no cigars:

Totalt Jävla Mörker – s/t
Love Is All – Nine Times That Same Song
Enslaved – Ruun
The Mars Volta – Amputechture
Sonic Youth – Rather Ripped
Amusement Parks on Fire – Out of the Angeles
Wolfmother – s/t

Stein Henrik Olaussen
(08.01.07)

Artikler, nyheter


Genesis 1969-1977

En kort gjennomgang av Genesis sine mest sentrale plater i perioden 1969-1977, av Geir Levi Nilsen

Groovissimo


Fe-mail - Syklubb Fra Hælvete

(TV5)

Elektrisk støy: (u)ønskede variasjoner i strøm og spenning som opptrer sammen med elektriske forsterkere og apparater for signalbehandling.

Flere:

Balkan Beat Box - Nu Med
Alog - Duck-Rabbit