Årets beste album - Andreas Øverland

De ti beste låtene i år.

Justin Timberlake feat. T.I - My Love.
Rick Ross - Hustlin’
T.I – What You Know?
Busta Rhymes - Touch It
OutKast feat Lil’ Wayne - Hollywood Divorce
Young Jeezy - 3 Am
Nas feat Jay- Z -Black Republican
Kelis - Blindfold Me
Birdman & Lil’ Wayne feat Fat Joe – About All That
Clipse – Wamp Wamp (What it Do)1.Jay-Z - Kingdom Come

CD (Roc-A-Fella / Def Jam)
Visstnok kom det så mange bedre album i fjor. Visstnok er Kingdom Come trygt, kjedelig og kalkulert. Jeg er uenig. Jeg syns det er straight up fantastisk, og det plasserer herr Carter trygt på toppen av hele jævla rap-pyramiden. Kanskje fordi jeg så ham gjøre den beste hip-hop konserten jeg har vært borti noensinne bare et par uker før albumet havna i hyllene. Men uten tvil også på grunn av en produsentliste i en annen økonomisk og musikalsk liga enn resten, og stort sett virkelig gode låter, vokal og tekster.
» [vis produktdata]

2.Young Jeezy - The Inspiration: Thug Motivation 102

CD (Def Jam)
"Hip-Hop ain’t dead, It Lives in the South". T-skjorta til Ludacris var mest sannsynligvis det mest omtalte klesplagget i hiphop - kretser i '06. Young Jeezy satte spenna sine der Ludacris har bomull med trykk og etter et fantastisk førstealbum to år tilbake kom et fantastisk andrealbum i fjor. Banger på banger på banger og utrolig nok mindre kommersiell enn debuten. Søk på YouTube og kos deg med de noe uoffisielle, dog åpenbart al-Qaida inspirerte musikkvideoene hans.
» [vis produktdata]

3.Ghostface Killah - Fishscale

CD (Def Jam)
Jeg gikk hardt ut ved å hevde at det ikke kom noe bedre New York album - allerede på vårparten. Jeg dreit meg ut igjen. Skylder deg en øl. Ghostface dreit seg ut han også, ved å krampeaktig dytte ut mer fisk i slutten av året som strengt tatt var lite svømmedyktig. Drit i det. Fishscale er nemlig enda et sterkt, sterkt album fra en kommersielt oversett og ekstremt dyktig jævel. En kilo er forøvrig tusen gram, og brukes som måleenhet over hele verden.
» [vis produktdata]

4.T.I. - King

CD (Atlantic)
Jeg innrømmer det. Jeg tok feil. Albumet vokser noe jævlig og er faktisk langt bedre enn det jeg klarte å gi uttrykk for i april når det slapp. T.I kommer nok til å huske 06 som et år med mer enn nok salt i maten, i tillegg til året hvor det definitive gjennombruddet kom uttafor sørstatene. Noen skylder T.I en klem for verset på My Love. Filmskuespiller blei han også. Personlig likte jeg Urban Legend bedre, men King er, for mange, årets album og What You Know årets låt.
» [vis produktdata]

5.Justin Timberlake - Futuresex/Lovesounds

CD (Jive)
Strengt tatt kunne Futuresex vært kreditert som et Timbaland-album med vokal av Justin. Året 2006 kan på samme måte krediteres Timbaland med vokal av Diverse. Nelly Furtado gikk fra enerverende hippie til promiskuøst halv-ludder og Justin forble Justin, bare enda mindre hvit enn sist. My Love og Sexyback på samme album. Penga renner inn og Timbaland får råd til nye hantler, manualer og vektstenger. Justin på Skavlan i 07?
» [vis produktdata]

6.Nas - Hip Hop is Dead

CD (Def Jam)
Mannen er kanskje ikke like toneangivende som i '95, men Queensbridge-halvguden leverer sitt beste album siden Stillmatic. Bitre tekster, tidvis strålende låter og nesten god gammeldags form. Selv om han fortsatt avslører sitt noe manglende talent for å plukke beats, og han har fått mye tyn for albumtittelen er den etterlengtede låta med Jay-Z er minst like bra som man kunne håpe på. Definitivt verdt noen titalls runder i Creative'n.
» [vis produktdata]

7.The Game - The Doctor's Advocate

CD (Geffen)
Joda. Han er gal. Men for å parafrasere en annen bransjehore: "Alle som tatoverer seg i trynet får min oppmerksomhet." Og er det noe albumet er verdt er det akkurat oppmerksomhet. Sterk produksjon, gode låter, 20-something rappere på remixen av One Blood og det endelige beviset på at The Game er mer enn en bitter ex-protesje av Fifty. Selv om han er det også.
» [vis produktdata]

8.Lupe Fiasco - Food and Liquor

CD (Atlantic)
Smart, skoleflink hip-hop var kanskje ikke 2006 sitt sterkeste kort, på tross av Lupe Fiascos gode albumdebut med bevisste og samfunnsengasjerte tekster og gode organiske beats. I bunn og grunn opererer herr Fiasco en helt annen sjanger enn for eksempel Jeezy, men han står for den sterkeste debuten i året som gikk ikke annet. Også din mor liker Daydreamin'.
» [vis produktdata]

9.Birdman & Lil' Wayne - Like Father, Like Son

CD (Cash Money)
Birdman og Birdman Jr. altså. Sannsynligvis den mest bisarre relasjonen i hip-hop noensinne, muligens med unntak av R.Kelly og 12 år gammel jente. De kysser hverandre på munnen, kaller hverandre far og sønn og klarte i 2006 å spille inn et album som strengt tatt ikke kvalifiserer til betegnelsen "veldig bra" på noen måte. Men til gjengjeld er det hele fryktelig, fryktelig underholdende. Og hvis du ikke visste det – "Gangsters don’t die, they get chubby and move to Miami."
» [vis produktdata]

10.Clipse - Hell Hath No Fury

CD (Jive)
Neptunes var plutselig tilbake der de burde være, men ikke har vært siden Superthug (jada, jeg overdriver) og Clipse fikk endelig ut den vanskelige andreskiva - på alle måter. Gutta står fram som mer kapitalistiske, gateorienterte og grisekriminelle enn noen andre i gata, selv i i året da hip-hop hadde ascendant i kokain. Litt statisk og litt hypa spør du meg, men alle andre er visst uenige. Bedre enn det meste annet i år uansett.
» [vis produktdata]

Andreas Øverland
(16.01.07)

Artikler, nyheter


Genesis 1969-1977

En kort gjennomgang av Genesis sine mest sentrale plater i perioden 1969-1977, av Geir Levi Nilsen

Groovissimo


Hunx and His Punx - Gay Singles

(True Panther)

Klart det er flåsete og klart det er vulgært, men det har blitt en samling låter som utelukkende består av gullkorn.

Flere:

Gerd og Otto - Et Luftslott på Månen - Kapittel 1: 1934-1948
Fire! - You Liked Me Five Minutes Ago