Plateåret 2009: Isabella Greffel

Til å innlede min liste til plateåret 2009 vil jeg referere til en samtale jeg hadde med St. Vincent om den ekte rockestjernen tidligere i høst. Hun mente at den stereotypiske rockestjernen ikke finnes lenger – det nærmeste en kommer er fabrikkerte radiohelter. Så godt som alle andre er en del av en musikalsk arbeider-/mellomklasse. Hun mente at ingen kommer opp og frem ved å være såkalte «rævhål» lenger, og at artistene har en mer oppofrende innstilling til produktet de leverer nå en eksempelvis på 80-tallet. Fraværet av den ekte rockestjernen til fordel for indie-artisten har styrket det musikalske uttrykket og friheten til artistene, og grobunnen for mangfold og alternativ musikk står nå i en særklasse. Dette er på mange måte kjennetegnet for tiåret som nå er bak oss. Dagens artister er mindre fremmedgjort i arbeidet sitt, og produktet de leverer er mer genuint og troverdig en tidligere. Dette er selvsagt noe man kan diskutere til man blir gal, men at det er et poeng er vel ikke til å feie under teppet.

I dette mylderet av «middelklasseartister» er følgende plater de jeg satte mest pris på fra året som gikk.

Andrew Bird - Noble Beast

CD (Bella Union)
Etter å ha blitt fascinert av Andrew Birds toner da han varmet opp for Ani DiFranco i Berlin for en del år siden, skulle det allikevel bli 2009 før Bird fikk den plassen i platehylla han fortjener. Den gang i Berlin var han fremdeles på DiFrancos Righteous Babe Records, og heller vanskelig å finne i platesjappene her til lands. I ettertid har han skiftet lable og perfeksjonert interaksjonen mellom klassisk og pop. Med en hang til å loope nesten hver eneste tone, og med fiolinen i sin hånd har Bird kreert et album med barokkpop av ypperste klasse. Birds karrieretopp hittil er Noble Beast, en plate som har blitt like vakker som den er utfordrende.
» [vis produktdata]

The Flaming Lips - Embryonic

CD (Warner Bros.)
Over 70 minutter med smånevrotisk psykedelia hvor alt fra simulerte dyrelyder til magiske riff er noe av det som møter deg. Det er ikke verdens mest tilgjengelige plate, men den innehar noen små skatter som vokser for hver gjennomlytt. Når du trodde du hadde kontroll på platen, er det alltid noen nye små detaljer som åpenbarer seg og får deg til å måtte høre platen atter en gang.
» [vis produktdata]

The xx - xx

CD (XL)
Fire 20-åringer fra London slapp debutplaten sent i sommer, i løpet av de månedene som har gått har populariteten økt i takt med antall runder hver og en enkelt fan har latt platen få i spilleren. Albumet vokser og avslører nye, varme detaljer for hver lytt, med sin eklektisk vellykkede blanding mellom postpunk og nyere R´n´B. Det hører til sjeldenheten at slike suksesser foregår knirkefritt, og hvor prosjektet The XX vil ende er vanskelig å forutse. Mens bandet har spilt for fulle hus har gruppen allerede krympet med et medlem. I påvente av en oppfølger eller en eventuell oppløsning, er dette en plate som kommer til å følge meg langt inn i det neste tiåret.

» [vis produktdata]

Mastodon - Crack the Skye

CD (Reprise)
Metallicas trofaste oppvarmingsband det siste året slapp en plate som for en gangs skyld hadde gjort det verdt det å gå på en Metallica konsert igjen. Crack The Skye gjenstår som en av de beste og mest tilgjengelige metall-skivene i år. Et stilstudie i lange, massive partier og mektige melodier. Episke 13-minutters avslutninger som The Last Baron slår absolutt ikke feil i disse ørene.
» [vis produktdata]

Kaospilot - Shadows

CD (Fysisk Format)
En av tiårets beste norske plater kom ut i 2009. Bandet er det myteomspunnede Kaospilot, skiva heter Shadows og er en plate musikk-Oslo har ventet på i år og dag. Den evigvarende klisjeen om at den som venter på noe godt ikke venter forgjeves kom denne gangen vel til sin rett. Energien og tempoet ligger like nære såvel hardcore som metall. De stadige temposkiftene og en bortimot fysisk angripende vokal kan fort skremme vannet av menigmann, men det skal ikke mange gjennomhøringene til før frykten preller av som vann på en gås, og menigmann har fått en ny følgesvenn.
» [vis produktdata]

Årabrot - I Rove

CD-EP (Fysisk Format)
Årabrots har med sin avantgarde metall hatt et ekstremt produktivt år. En fullengder og to ruvende EP-er nådde folket. Årabrot har et eget spekter og Kjetil Nernes´ maniske hvining er i en klasse for seg selv. I Roves tittelkutt er kronen på verket til Årabrot i 2009. Et verk som kanskje fremstår som det totale kaos. Men neida, inni alt virvaret dukker det opp et velregissert system, et system man fort får troen på og et system som har gjort sitt til at jeg aldri kommer trøtt på jobb lenger. Et remedie mot slapphet.
» [vis produktdata]

The Felice Brothers - Yonder Is the Clock

CD (Team Love)
Fra Catskills Mountains dro tre brødre og en kamerat med trekkspill til Brooklyn for å lage musikk. Etter litt om og men kom Yonder Is The Clock som kan sees som et stilstudie i folk / alt. country. Alle virkemidlene er med, både fele og trekkspill, og samtidig har de pøst på med en god dose drukkenskap. Det ender i en plate som er like underholdende som den er alvorlig. Hint: Yonder Is The Clock kunne vært soundtracket til Boondock Saints.
» [vis produktdata]

John Olav Nilsen og Gjengen - For Sant Til Å Være Godt

CD (Voices Music & Entertainment (VME))
Bortimot Norges største skrangleorkester fikk hjelp av Yngve L. Sætre og Fredrik Saroea til å sette et i utgangspunktet allerede sagnomsust låtmateriale i system våren 2009. Et halvt år senere var skranglingen borte og ut kom det som til nå gjenstår som den største åpenbaringen norske musikkanmeldere har blitt utsatt for på lenge. Jeg deler oppfattelsen om at platen er gjennomført, solid og kjærkommen, men jeg tror også at mange med meg (overlagt eller ikke) gir Nilsen og kompani ekstrapoeng for hvor forbausende bra resultatet tilslutt ble. Forbausende er nemlig et stikkord: Selve låtmaterialet med tekst og melodi har alltid vært lovende og fengende, og endelig har fremførelsen også blitt det – det hadde jeg ikke turt å håpe på for et snaut halvår siden.
» [vis produktdata]

Japandroids - Post-Nothing

CD (Polyvinyl)
ooo.. we used to dream, now we worry about dying
Lo-fi og shitgaze – punken er i vinden igjen. I 2009 burde også duo for alvor blitt innført i musikksjargongen på nytt. Trommer og en gitar – mer trenger man visst ikke. Duoen som kanskje gjorde dette best er post-pubertale Japandroids. Canadiernes aversjon mot voksenlivet fikk gamle og gråhåra til å danse sammen med skategutta. Når de i tillegg leverte filosofiske og bemerkelsesverdige utsagn som de nevnt over og under - vel da var det bare til å slenge seg ut i opprøret mot voksenlivet og dets maniske bekymringer, og like så godt ta en krummelurepille.
I dont want to worry about dying, I just want to worry about those sunshine girls
» [vis produktdata]

Monolithic - Black Science

CD (Roggbif)
Kræsj! Stian Westerhus Monolithic er en kollisjon, et brutalt sammenstøt du egentlig ikke vil være med på. Det river deg opp og kaster deg ut i et inferno. Egentlig vil du rømme, men du er låst bomfast. Og til sist må du innrømme at det ikke er så ille å sitte fast, ikke i Westerhus´ inferno. Barritongitaren leverer en egen liten apokalypse mens og trommene dundrer hardt og presist. Etter platens fem låter og knappe 40 minutter vet du ikke om du er sliten eller full av energi, men du er i hvert fall en opplevelse rikere. En opplevelse du ikke ville vært foruten.
» [vis produktdata]

Og tilsist noen gode utfordrere som like greit kunne vært en del av listen:

Pink Mountaintops – Outside Love
St. Vincent – Actor
Wavves – Wavvves
Crystal Stilts – Alight Of Night
Maribel - Aestetishcs


Isabella Greffel
(06.01.10)

Artikler, nyheter


Genesis 1969-1977

En kort gjennomgang av Genesis sine mest sentrale plater i perioden 1969-1977, av Geir Levi Nilsen

Groovissimo


Radical Face - Ghost

(Morr Music)

Ein vital popdans blant spøkelse og ugode minner.

Flere:

Pow Pow - Last Days On Earth
Nils Bech - Look Back