2005: Ti høydepunkter for Per Platou

Per Platou startet i sin tid et alternativt produksjon- distribusjonsnettverk med base i Oslo, som inneholdt en platebutikk og plateselskap. Det var i 1989, og selskapet het dBUT. Det eksisterer fremdeles, men Platou har overlatt driften til nye krefter. dBUTs utgivelser i Platous tid teller blant annet Munch, Motorpsycho, Velvet Bellys første langspiller, Deathprod., Origami Arktika. De slapp også den nå legendariske samleren Ur-Rauten (1992) med låter av Biosphere, When, Døve Munker, Ym:Stammen, Deathprod., Ole Henrik Moe og Ulf Knudsen. Samleren Det Norske Hus (1997, internasjonalt sluppet som The Oslo Agreement) markerte overgangen til det nye dBUT, med band som Sternklang, Jaga Jazzist, Pen Jakke og Perculator.

Kontrapropagandist og kunstner Platou er også pioner på internet-relaterte kunst/musikkprosjekter i Norge. Nå driver han bandene/prosjektene Nood og Motherboard med Ulf Knudsen og Amanda Steggel. Sjekk også hans MPEPE3: http://www.liveart.org/

Her er Platous oppsummering av 2005:

2005 var et helvetes år fullt av død og fordervelse, og gjenoppdagelse av Søren Kierkegaard og de nære ting. Dette var året hvor jeg for alvor slapp klubbmusikken - ikke en eneste gang clubba jeg i Oslo (unntatt kanskje de få gangene jeg selv var DJ). I stedet gikk jeg mye på bar, småkonserter, abstrakt film og teater i inn- og utland eller jeg hørte på ny og rar musikk sammen med gode venner i sene nattetimer. Mista nesten helt interessen for CD- og vinylcover, noe som nok henger sammen med at powerbooken har overtatt helt og fullt som musikksentral der jeg laster ned masse bra ny musikk fra nettbutikker og gratissteder. Det føles i grunnen herlig - musikk uten image, credits og hele pakka lar jo ørene gjøre hele jobben og det faller ofte heldig ut.

Pastacas - Tsaca Tsap

CD (Kohvi)
Estlands unge håp heter Ramo Teder og er et fyrverkeri av snåle og kreative ideer som han putter inni sequenceren og synker opp med vocoderen, alt selvfølgelig med estisk tekst (tror jeg da). Årets overraskelse, dette blir jeg glad av!
» [vis produktdata]

Jan Johansson - Jazz På Svenska

CD (Heptagon)
OK, denne beste svenske skiva noensinne er jo egentlig fra 1964, men remastreringen er nydelig gjort og inkluderer masse ekstramateriale, studiosnakk osv. som mp3-filer. Også Jazz på Ryska-nyutgivelsen er et must, og den beste grunnen til å ikke feire noe 100-års jubileum.
» [vis produktdata]

M.I.A. - Arular

CD (XL)
Ojsann, der dreit jeg meg ut, jeg som har slutta å gå på clubbing! Dette svinger og er streetsmart som bare fy, og har jo solgt i bøtter og spann. Maya Arulpragasam fra Sri Lanka (nå London) ligner litt på mMssy E, litt på miss Kitten, litt på miss Universe og har du ikke hørt denne skiva så har du missa stort.
» [vis produktdata]

Keith Fullerton Whitman - Multiples

CD (Kranky)
En serie deilig konkrete og formalistiske studier av forskjellige musikkinstrumenter - det låter superfint og overhodet ikke anstrengt. Piano, akustisk og elektrisk gitar, farfisaorgel, Serge Modular Prototype mm. Alt innspilt i et studio på Harvard-universitetet (intet mindre).
» [vis produktdata]

M. Ward - Transistor Radio

CD (Matador)
Deilig varm og klok americana, i farta kommer jeg bare på Frode Fivel som kunne ha gjort dette like bra!
» [vis produktdata]

Terroristene - Hei Bondevik!

CD-EP (Luckee)
Supersøt norsk reggaesmyger, enkel og fin musikk med masse varme og politisk snert: "Vi er terroristene/vi er terroristene/alle har en terrorist i seg/og jeg veit jeg har en i meg..."
» [vis produktdata]

Eric Malmberg - Den Gåtfulla Människan

CD (Häpna)
Sagor & Swing var en fantastisk kitsch-duo, og det varte jo ikke evig. Men da trommisen stakk kom altså hammondorgel-mannen tilbake fra de melankolske svenske skogene etter å ha gjenoppdaget førsteplata til Jean Michel Jarre. Det låter ihvertfall omtrent slik.
» [vis produktdata]

Amadou & Mariam - Dimanche a Bamako

CD (Nonesuch)
Dette blinde paret har blitt utropt til fornyere av den særegne maliske musikken, konserten på Cosmopolite var dog en ørliten skuffelse men skiva er bare digg; full av sol, kjærlighet og herlige småskeive grooves.
» [vis produktdata]

Harmonic 33 - Music For Film, Television & Radio Vol. 1

CD (Warp)
Ex-Jedi Knight Mark Pritchard og partner Dave Brinkworth har levert dette utrolig melodiøse virtuelle soundtracket som inneholder influenser fra storheter som for eksempel Raymond Scott, Jan Johansson, Air, Bach, Mozart og Aphex Twin.
» [vis produktdata]

Richard Davis - Details

CD (Kitty-Yo)
Minimalistisk, tight og fokusert tekno-pop fra denne tynne og bleike engelskmannen bosatt i Berlin. Jeg "oppdaget" ham helt tilfeldig da han ble intervjuet i timesvis over en god tysk frokost ved nabobordet på en liten kneipe i Kreuzberg 17.mai, et par uker før plata kom ut.
» [vis produktdata]

Fantastisk live:
* Tony Conrad "Violin solo in D" (Rotterdam)
* 22 Pistepirkko (John Dee)
* Coco Rosie (John Dee)
* Raga Rockers (under Dyvekes Bru, Gamlebyen)
* Lone Twin "Sledge Hammer Songs" (Black Box) og "Walk with me, walk with me, will someone please walk with me" (Berlin)
* Jon Platou Selvig + Tom Bugs (Fritt Fall/Blå)
* Blixa Bargeld "Rede/Speech" (Avanto festival, Helsinki)
* Mikkel McAlinden "Gymnopedie #1" (Stenersenmuseet)
* Verdensteatret "Konsert for Grønland" (spilles over hele verden!)
* Testicle Hazard (Avanto festival, Helsinki)

Saker og ting som fortjener skryt:
* Monster Jonas: Mr. Bunny (demo mp3)
* Blodbank: Uten Deg/Båndtvang (NRK/urørt mp3)
* Prefuse73: Surrounded by silence CD
* Digitonal: The centre cannot hold EP
* Ensemble 96: Immortal Nystedt CD
* Sister Rain: the Hvaler Tapes (work in progress)
* Patti Smith; Horses [30th Anniversary Legacy Edition] 2xCD
* TTC: Bastards Sensibles CD
* Alog: Catch that totem! CD
* Lord of the flies (dok.film fra Kazhakstan)
* underskog.no (nettsted)
* Ableton Live 5 (software)
* Tom Pape og Ane Willumsen (partiutbrytere i Oslo bystyre)
* mpepe3 eclectic testicle radio (nettradio)


(23.01.06)

Artikler, nyheter


Genesis 1969-1977

En kort gjennomgang av Genesis sine mest sentrale plater i perioden 1969-1977, av Geir Levi Nilsen

Groovissimo


Simon Joyner - Out Into the Snow

(Team Love)

Ein løyndom verdt å avsløre: Simon Joyner er ein av dei aller beste songtekstforfattarane på denne sida av Blood on the Tracks.

Flere:

Leonard Cohen - Live at the Isle of Wight 1970
Håkan Hellström - Ett Kolikbarns Bekännelser