Topp 10 2004 - Helge Årsheim

Etter et hektisk år med mange plater og mye reising og slikt, er det neigu ikke lett å få oversikt over hvilke gode plater som kom ut. Har forsøkt å sette sammen en liten liste av det mest oppsiktsvekkende, men den bærer nok klart preg av at jeg ikke har hatt anledning til å følge med og få med meg alle godbitene året har hatt å by på.

10.Tortoise - It's All Around You

CD (Thrill Jockey)
Tortoise vender tilbake til de musikalske traktene som inspirerte TNT, og godt er det. Den mer eksperimentelle Standards forandret på mye av det som gjorde TNT til en suksess, mens It's All Around You viser at Chicago-bandet fortsatt har grepet om post-rocken.
» [vis produktdata]

9.Isis - Panopticon

CD (Ipecac)
Isis leverer sine seige riff som før, og maler med brede pensler på store lerret. Det monumentale lydbildet perfeksjoneres plate for plate, men hvorfor i alle dager har vokalisten begynt å synge helt rent, helt vanlig? Med unntak av enkelte uheldige vokalkutt er Panopticon likevel Isis av beste merke.
» [vis produktdata]

8.Hot Snakes - Audit in Progress

CD (Swami)
På sin tredje plate fremstår Hot Snakes like hardkjørende som før, med litt mer rølp, litt tyngre trommehvirvler, men like... feite låter. Det går fort i svingene, slik det skal gjøre. Beinfram rock av beste merke, leverer dessverre ikke like mye som kunne håpet etter deres Suicide Invoice (2002).
» [vis produktdata]

7.TV on the Radio - Desperate Youth, Blood Thirsty Babes

CD (Touch and Go / 4AD)
Etter den enestående EPen Young Liars (2003) leverte Brooklyns TV On the Radio en overbevisende debutplate. Vokalist Tunde Adebimpes særpregede stemme står alltid i forgunnen, og akkompagneres av et variert låtmateriale, overveldende rytmisk og full av NY-cool.
» [vis produktdata]

6.Devendra Banhart - Rejoicing in the Hands

CD (Young God / XL)
Skjeggete menn med gitar skulle man tro at man hadde fått nok av, men Devendra Banhart makter å skape sin egen greie i den lunkne, folksy singer/songwriter-suppen. Nedstrippa sanger med en enestående vokal er med på å gjøre Rejoicing in the Hands til en nydelig plate.
» [vis produktdata]

5.Echo & the Bunnymen - Heaven Up Here

CD (Sire)
Nyutgivelsen av Heaven Up Here er mitt første bekjentskap med Echo and the Bunnymen! Merkelig nok har bandet alltid eksistert i utkanten av synsfeltet, men når jeg omsider fikk lånt øre til dem, falt bitene på plass. Platen er et slags missing link i musikksmaken min, og gjør den musikalske utviklingen på 80-tallet litt mer forståelig. Feiende flott postpunk/new wave.
» [vis produktdata]

4.Mastodon - Leviathan

CD (Relapse)
Helt på tampen av året fikk jeg lankene i Leviathan, et brutalt mesterverk det oser gammaldags hardrock fra. Referanser kan trekkes til alt fra Motörhead til Black Sabbath, men mest av alt er Mastodon Mastodon. En utrolig tight hårdrock-plate som kan gi noen og enhver tilbake troen på bredbent rock.
» [vis produktdata]

3.End - The Sound of Disaster

CD (Ipecac)
Ut fra det store intet har Ipecac hentet frem end. Dette formidable oppkoket fusjonerer rockabilly med et utall elektroniske kutt, med alt fra filmsamplinger til loungy 70-talls soul. Resultatet er en eklektisk miks som mest av alt høres ut som en rockabillyversjon av Ugress. The Sound of Disaster er en plate som uten vanskeligheter kunne tonesatt übercoole filmer som Pulp Fiction eller Shaft.
» [vis produktdata]

2.Sonic Youth - Sonic Nurse

CD (Geffen)
Merkelig at de fortsatt holder koken; selv om de er rundt de femti høres de fortsatt friske og velopplagte ut. Sonic Nurse viderefører sounden fra Murray Street, men kombinerer den med bedre låtmateriale, mer energiske sanger og sedvanlige godlyder. Vintage.
» [vis produktdata]

1.These Arms Are Snakes - Oxeneers or the Lion Sleeps When Its Antelope Go Home

CD (Jade Tree)
Når The Mars Volta sover og At the Drive-in har gått hjem, er det These Arms Are Snakes som gjelder. Dette framifrå hardcorebandet tar opp tråden der de ovenfor nevnte slapp den, og tar den med seg langt fremover. Melodiøs, suggererende hardcore med uovertruffen vokal, tett og skittent lydbilde og varierte låter. Etter debut-EPen This is Meant to Hurt You (2004) er Oxeneers... et langt steg på veien frem mot hardcore stardom. Mer! Mer!
» [vis produktdata]

Helge Årsheim
(31.12.04)

Artikler, nyheter


Genesis 1969-1977

En kort gjennomgang av Genesis sine mest sentrale plater i perioden 1969-1977, av Geir Levi Nilsen

Groovissimo


Ought - More Than Any Other Day

(Constellation)

I avdelinga postpunk med noko attåt serverer Ought eit særs overtydande tilskot.

Flere:

Fjorden Baby! - Se Deg Rundt i Rommet
Neurosis & Jarboe - Neurosis & Jarboe