Gjesteliste: Erik Skodvin

Bak artistnavnet Svarte Greiner og som del av Deaf Center finner vi Erik K. Skodvin. Den unge mannen driver også sitt eget plateselskap, Miasmah.

I 2008 skjer det litt av hvert på begge fronter for Skodvin.

I løpet av våren kommer det en ny tolvtommer med Svarte Greiner, denne på en helt ny New York-label som heter A Room Forever. De vil gi ut skiver i begrenset opplag med diverse artister. De tre første utgivelsen blir, ved siden av Svarte Greiner, med Machinefabriek og Koen Holtkamp (fra Mountains/Apaastartje).

Ellers har Skodvin både en Deaf Center 7" og et helt nytt album som Svarte Greiner på vent, så vi krysser fingre og tær får at de ser nattens mørke i 2008.

Det som er mer sikkert er at det vil komme en ny Miasmah-utgivelse av en polsk artist som heter Jacaszek (med en stryketrio) som går i print nå snart. Dato for utgivelse er ikke fastsatt.

Skodvin har likevel tatt seg tid til å sy sammen en årsliste for oss. Om denne sier han:

- 2007 har vært et minneverdig år for min del. Her er en slags musikalsk oppsummering av det jeg hørte mest på. Satt i en litt tilfeldig rekkefølge.

Pluramon - The Monstrous Surplus

CD (Karaoke Kalk)
Jeg har et veldig spesielt forhold til Pluramon, da jeg var så heldig å bevitne dem live med Julee Cruise på blå for 2-3 år siden, noe som står som kanskje min beste live-opplevelse noensinne. Som den store David Lynch/Twin Peaks (og shoegaze) fanen jeg er, sitter Pluramons svermende verden meg veldig nær. Deres forrige skive Dreams Top Rock er en av mine favoritter, og denne plata skuffer heller ikke. Har vært soundtracket til noen av mine beste minner fra 2007.
» [vis produktdata]

alva.noto - Xerrox Vol.1

CD (Raster-Noton)
Raster Noton utgivelser er veldig hit or miss for min del, grunnet litt vel mye überminimalistisk høytone clicks and cuts. Jeg elsker platene han har gitt ut med Ryuichi Sakamoto og han har noen bra solo skiver, men ingenting slår hva han gjorde i år med xerrox vol.1. Druknede Halidod Xerrox-kopier printes ut i en dunkel ensom verden. Utrolig cinematisk og melankolsk.
» [vis produktdata]

Sally Shapiro - Disco Romance

CD (Diskokaine)
Fikk høre denne skiva av en kamerat som ga den til meg på tull, siden jeg ikke egentlig hører så mye på disco vanligvis. Alt fra første låta gikk den rett i mellomgulvet. Har ikke hørt mer på noen skive i hele år. Trist, romantisk, oppløftende og groovy på en gang. Find My Soul er kanskje årets fineste låt.
» [vis produktdata]

Robedoor & Pocahaunted - Hunted Gathering

CD (Digitalis)
Etter å ha fått tilsendt denne fra Brad/North Sea (som driver Digitalis) av ren tilfeldighet for 2-3 måneder siden, har noen av låtene gått seg glovarm i mp3-spilleren min. Robedoor delen er grei nok, men det er jentene i Pocahaunted som virkelig viser seg frem her. En slags lo-fi, dronete Cocteau Twins under vann. Nydelig.
» [vis produktdata]

Burial - Untrue

CD (Hyperdub)
Hva skal jeg si annet enn at han klarer å følge opp fjorårets glimrende s/t-skive med glans. 
Tidløs i samme bane som klassikere fra Massive Attack og Portishead. Kall det dubstep, 2step, garage eller hva du vil - fantastisk musikk er det uansett.
» [vis produktdata]

Fennesz & Ryuichi Sakamoto - Cendre

CD (Touch)
Hadde ikke trodd det skulle gått an, men de har her klart å overgå skivene Sakamoto gjorde med Alva Noto. Fennesz sine drømmende gitardroner er som skapt til å matche Sakamotos minimale pianospilling. Vakkert!
» [vis produktdata]

Jefre Cantu-Ledesma - Shining Skull Breath

CD (Students of Decay)
Gitt ut i bare 100 eks. på cd-r, må dette være en av de virkelig skjulte godsakene i år. Fant først ut om Shining Skull Breath for en måneds tid siden, og ble blåst støvlebort første gang jeg hørte den. Som en slags ekstrem Tim Hecker, drapert i støy, droner og støv. Kan ta pusten fra en.
» [vis produktdata]

Charalambides - Likeness

CD (Kranky)
Christina Carter har en fantastisk stemme, noe hennes nydelige solo skive fra i fjor Electrice stålsatte. Her sammen med Tom Carter og Heather Leigh Murray lager de en ny utrolig bra skive under det noe vanskelige navnet Charalambides. Rolig steel-psych som går rett under huden på en. Saddle up my pony!
» [vis produktdata]

Thurston Moore - Trees Outside the Academy

CD (Ecstatic Peace)
En av skivene jeg ikke fikk hørt før altfor sent, men som virkelig har vokst på meg er Trees Outside the Academy. Selv om jeg ikke er av dem som vokste opp med Sonic Youth, liker jeg dem bare mer og mer. Kan heller ikke si å ha hørt andre solo skiver av Thurston, men jeg skal definitivt sjekke opp etter dette. Amerikansk blues-inspirert øde landevei indierock med vinden i håret og kassettspilleren i sving. Det er ørken, natt, dag, natt, solnedgang, og støvete gamle bensinstasjoner farer forbi. En veldig bra skive, og et bra avbrekk fra alle dronene.
» [vis produktdata]

DeepChord & Echospace - DeepChord Presents Echospace: The Coldest Season

CD (Modern Love)
Endelig et skikkelig bra nytt minmal dubalbum som virkelig leverer varene. Etter å ha vært totalt forelsket i den dype, ensformige og suggerende lyden til rythm&sound, har det vært litt stille fra den parten en stund. I den anledning virker The Coldest Season for meg litt som den kalde søsteren til R&S's The Versions på Burial mix. Men der versions tok meg til varme jamaicanske barkrakker, tar The Coldest Season meg til rim-frostede, tomme og neon-opplyste gatelandskaper. Perfekt gåturmusikk.
» [vis produktdata]

Ultralyd - Conditions for a Piece of Music

CD (Rune Grammofon)
Er stor fan av de tidligere Ultralyd-skivene, og ble overrasket etter å ha hørt denne. Ganske stort taktskifte uten å ta bort kjernen av bandlyden. Der de tidligere platene satte meg knesnublende ut av takt og tone med den mest energiske frijazzen; tar Conditions for a Piece of Music for seg de mer lavmælte, mørkere sidene ved bandet. Herlig norsk doom fra vestlandet. Må også si de er ett av de beste livebandene jeg vet om!
» [vis produktdata]

Róisín Murphy - Overpowered

CD (EMI Virgin)
Schizofren nok som denne listen virker å bli, måtte jeg nesten ha med en av skivene som virkelig har fått meg på bedre humør i det siste. Har digget Róisín Murphy siden hennes Moloko-tider, og det er få som får meg så i bra humør/dansehumør som denne dama. Dog er ikke alle låtene like bra på skiva, men alt i alt har den nok bra til å komme seg slepende inn på lista mi i siste liten. Låter som You Know Me Better får gråheten til å forsvinne som dugg for solen.
» [vis produktdata]

Skiver som like gjerne kunne vært på lista

A Broken Cosort – Box of Birch
Pantha du Prince – This Bliss
FSOL – From the Archives
Ben Frost – Theory of Machines
Ulrich Schnauss - Goodbye
Elenora Roosevelt - Vainajan Muotokuva
Vladislav Delay – Whistleblower
Robert Wyatt – Comicopera
Pan Sonic – Katodivaihe
Radiohead – In Rainbows
Wes Willenbring – Somewhere Someone Else

Beste liveopptredener i 2007

Ben Frost m/ 6 gitarister – Full pull festivalen / Malmø
Killl – Blitz
Verdensteateret / Louder – Black box (selv om det er vel mer performance/teater)
Tafjord/Møster – Safe as milk
Animal Collective – John Dee
Trinacria – John Dee
Marsen Jules w/trio Yara – Urban explorers festival / Dordrecht
Stars of the lid – Urbis / Manchester
The Duloks – Ekko fest / Bergen
Goodiepal – Lab30 / Augsburg
Nils Økland – Sound of mu
The Dirty Projectors – Spasibar
Milenasong – Spasibar
Jazzkammer – Øya

Ellers må jeg si takk til Tommy Jansen / Elegi, Alexey Devyanin aka. Gultskra Artikler og Rafael Anton Irisarri for tre feiende flotte skiver jeg var heldig nok til å få gi ut på labelet mitt Miasmah i 2007.


(05.01.08)

Artikler, nyheter


Genesis 1969-1977

En kort gjennomgang av Genesis sine mest sentrale plater i perioden 1969-1977, av Geir Levi Nilsen

Groovissimo


This Is Music Inc. - Krasnapolis

(Black Label)

Retrofuturistisk antihelt med et knippe moderne klassikere innen norsk undergrunnspop.

Flere:

Marissa Nadler - Little Hells
Robert Normann - The Definitive Collection 1938-41, Vol.1