2009 – en musikalsk oppsummering: Dag Erik Asbjørnsen

Nok en gang har det vært et supert musikkår med en hel åpenbaring av både nytt og gammalt. Det er ikke mulig å oppsummere alt, har fortsatt noen cder liggende uåpnet med fjorårets stempel på.

Det er best å starte med det gamle. Jeg må først nevne de utrolige utgravingene av afrikanske og sør-amerikanske mineraler-og-gull fra spesialister som Soundway, Analog Africa og Strut med nye volumer i serier som Panama! 2 – Latin sounds, cumbia tropical & calypso funk on the Isthmus 1967-1977, Ghana Special – Modern highlife, afro-sounds & ghanaian blues 1968-1981, Legends of Benin og Best of Lafayette Afro-Rock Band. James Brown, Fela Kuti og Tony Allen utgjør bare en bitteliten forrett når det gjelder Afro funk & grooves.

Likeså har det vært et vell av utgravninger innen hjemligere anglo-amerikansk beat, pop, blues og psykedelia fra forne tider. Jeg vil spesielt trekke fram Pisces’ A Lovely Sight, et utrolig eksperiment innen elektro-psykedelia fra 1969 – hittil ukjent selv i erfarne samlerkretser som er godt kjent med navn som Fifty Foot Hose, United States of America og White Noise. Gamle blodhunder som Rev-Ola, RPM, Sunbeam, Shadoks, Wooden Hill, Past & Present, Fallout og Psychic Circle (den nyeste etiketten til Nick Saloman aka Bevis Frond) har fortsatt et godt grep med å gjøre legendariske samleobjekter tilgjengelige på nytt igjen, men det vanker også en og annen skikkelig overraskelse, enten det er saker som ikke er tidligere utgitt eller temmelig ukjente utgivelser selv i de innerste samlerkretser. Innen sistenevnte kategori havner særlig en del amerikanske greier. En viktig utgivelse som må nevnes spesielt er Emitt Rhodes – Recordings 1969-1973. Liker du The Beatles rundt 1965 må du definitivt sjekke ut denne.

Er du ute etter mer komisk-eksotiske innfallsvinkler så har Andy Votels Finders Keepers mange bra valg, for eksempel The Sound Of Wonder (pakistansk filmmusikk), Science Fiction Dance Party (krautodelisk exploitation) eller Dracula’s Music Cabaret (ditto).

Avid Jazz har de siste årene utgitt en mengde jazz-klassikere fra 1950-tallet (Tal Farlow, Barney Kessell, Zoot Sims, Al Cohn, Eartha Kitt, Art Pepper, Jimmy Giuffre, Anita O’Day og mange andre). Av nye jazz-ting har jeg hatt spesielt stor glede av Ravi Coltrane, Chick Corea & John McLaughlin og Jon Hassell. Ellers har jeg brukt mye tid dette året på å spille mye jazz funk, acid jazz og nu soul – det som havner sånn omtrentelig mellom Incognito, Mayer Hawthorne (oi, han burde ha kommet med på selve lista!) og Raphael Saadiq.

Hvis vi skifter musikktype, finner vi også mange bra utgivelser med etablerte navn som Bill Callahan, Animal Collective, Flaming Lips, Six Organs of Admittance og Espers i 2009.

Så over til noen plater som virkelig trenger folkets oppmerksomhet. Jeg dedikerer lista spesielt til dere som har handlet Beatles remastered for tusenvis av kroner og ikke sjekka ut noen av disse. Den magiske mystiske turen starter i 2009, så skjerp dere!

1.Stackridge - A Victory For Common Sense

CD (Helium)
Dette er årets vinner i kategorien for klassisk, intelligent pop der linjene går fra XTC og Blur tilbake til The Kinks og The Beatles. Hvert spor er en vinner med solid, George Martin-aktig produksjon av Chris Hughes (hvilken produsent, sjekk CVen hans!), pussig innovasjon og glimt av humor. The Day the World Stopped Turning låner gitarer fra månens mørke side. En av tiårets beste plater!
» [vis produktdata]

2.BLK JKS - After Robots

CD (Secretly Canadian)
Sør-Afrika in Living Colour? Her er en mørkhudet gruppe fra Johannesburg som ikke er redd for å skru opp gitarene. Støyende avant jazz metall til tider, men har også sine mer reflektive stunder. Noe brass og pussige reggae-takter for variasjonens skyld. Can black men sing the whites? Yes, for sure!
» [vis produktdata]

3.Jo Hamilton - Gown

CD (Poseidon)
Hun ble født i Skottland, men har bodd mange steder både i det nære og fjerne Østen gjennom oppveksten. En global kammerpop-plate med feltopptak, strykerkvarteter, gamelan og dulcimer, omtrent som om Joni Mitchell eller Kate Bush fikk i et feberanfall skulle skildre den elastiske planetens østlige hemisfære anno 2009 i raske, filmatiske glimt.
» [vis produktdata]

4.Boozoo Bajou - Grains

CD (!K7)
Peter Heider fra Nürnberg er kjent for å mikse soul, jazz og dub, men denne gangen er også psykedelisk folk inkludert. Denne plata er så sjanger-overskridende at det kiler! En klar favoritt for alle som liker det litt eksotiske, som for eksempel Andy Votel gjør.
» [vis produktdata]

5.Joker's Daughter - The Last Laugh

CD (Double Six / Team Love)
Helena Costas og Danger Mouse trekker atskillige jokere ut av ermet. Akustisk gitar og bouzouki møter Danger Mouse’s patenterte, fire-dimensjonale lydproduksjoner som henter inspirasjon fra samtlige av de fem siste tiårene. George Martin og Phil Spector hører dette, river seg i det lille håret de har igjen og leter desperat etter ungdomskilden for å rekke å slå tilbake (ingen sjangs!). Sjenk i ouzo mens vi nyter Helenas lyse og vitale stemme.
» [vis produktdata]

6.Pugwash - Giddy

CD (Ape House)
Andy Partridges eget selskap tar mål av seg til å gi ut prosjekter som setter ham i ekstase, hvis dere unnskylder ordspillet. Dette er egentlig delvis en samleplate der noen av sporene er hentet fra de irske utgivelsene til Thomas Walsh og kompani. Uansett er dette tivoli-tur med uendelige mengder tidløst popcorn og sukkerspinn lettere enn helium. Tenk The Beatles, Brian Wilson og Jeff Lynne.
» [vis produktdata]

7.Choir of Young Believers - This Is for the White in Your Eyes

CD (Ghostly)
Orkestrert post-pop har blitt et sjanger med tallrike nordiske aktører. Jeg her tidligere trukket fram Efterklang, men fikk til slutt tak i den glimrende debuten til islandske Hjaltalin tidlig i 2009. COYB føyer seg også fint inn i rekka av ensembler som kombinerer sein Talk Talk med orkesterinstrumenter, og det uten å glemme en sterk vektlegging av det melodiske og fengende.
» [vis produktdata]

8.Eg - Adventure Man

CD (Parlophone)
Eg White har de senere årene gjort seg mest bemerket som låtskriver, men har med Adventure Man gjenoppfunnet seg selv som soloartist. Glimrende pop på kanten av det normale, men hvem vil vel være normal? Sprukne stemmebånd synger mørke tekster for å rense sjelen. Paddy McAloon møter Thomas Dolby i et post-Radiohead lydlandskap. Eller kanskje du kjenner bedre platene til No-Man? Glimt av visesang, gospel, soul og jazz i låtskriverkunst med både bredde og dybde. Whatever makes you sick når helt opp til det geniale.
» [vis produktdata]

9.Madness - The Liberty of Norton Folgate

CD (Lucky Seven)
De gamle er eldst, nok en gang! I likhet med Stackridge gjør Madness sitt beste album lenge etter at noen ventet å høre mer fra dem. Absolutt mesterlig, hvert spor er en vinner!
» [vis produktdata]

10.Astra - The Weirding

LP (Rise Above)
Psykedelisk prog-rock med tre mellotron-spillere i aksjon. Som om tidlig King Crimson møter Black Sabbath og Museo Rosenbach i et landskap tegnet av Roger Dean. Mektig, tungt og surrealistisk.
» [vis produktdata]

11) Cortney Tidwell – Boys (City Slang)
Drømmepop fra et radiohode? Harmonia med visesang og høyhæla klingklang? Kammermusikk og trip hop? Silke, undergrunn og elektronikk. Plata starter litt trått, men så blir oljefargene levende.

12) The Soundcarriers – Harmonium (Melodic)
Et glimrende, nytt stereolaboratorium fra Nottingham med hypnotiske orgel, Florians fløyter, jazztrommer, garasjegitar og soul-aktige vokalharmonier. Frysetørret thermo-soul framført på svart-hvitt-tv på en scene innhyllet i aluminiumsfolie. Det blir gnistrende fyrverkeri så fort mikrobølgene brer om seg fra de ombygde hårfønerne blant publikum.

13) Down To The Bone – Future Boogie (Shanachie)
En av årets heftigste funk-skiver med superpresis blåserrekke og bølgende gitarer. Rytmikken kjører over deg og styrer deg som ei marionettdukke.

14) The Souljazz Orchestra – Manifesto (Do Right! Music)
Funk-herligheter fra Canada! Denne kom ut der i november 2008, men brukte noe lenger tid fram til mitt hovedkvarter. Her solid afro-preg med masse blåsere, gjentatte rytmemønstre og voodoo-trommer, tenk deg Tony Allen møter Oneness of Juju og Cymande.

15) Breakestra – Dusk Till Dawn (Strut)
En annen dose herlig funk i 72 minutter, her grenser noen av elementene i mot hip hop.

16) Smoove + Turrell – Antique Soul (Jalapeno)
Funk me one more time! Nord-engelsk northern soul og funk. Retro er fremtiden og det futuristiske preges av elde.

17) Emma Tricca – Minor White (Bird)
Italiensk-engelsk folk sangerinne som har funnet sitt glassklare, silkemyke uttrykk et sted i mellom June Tabor, Maddy Prior, Karen Dalton og de gamle gitarkameratene fra Greenwich Village.

18) Girls – Album (Fantasy Trashcan)
Ukomplisert rock’n’roll-pop inspirert av rockens ungdom, nærmere bestemt surf gitar og amerikanske import-singler utgitt på London records (sjekk ut den nye serien som Ace utgitt i disse tider).

19) Tap Tap – On My Way (Stolen Recordings)
Pete and the Pirates sanger Tom Sanders gjør her en flott samling visepop som ikke gjør skam på arven fra Rubber Soul.

20) Najma Akhtar & Gary Lucas – Rishte (World Village)
Noen kjenner kanskje Gary Lucas gjennom hans arbeid som gitarist for Captain Beefheart. Her møter keltiske elementer jazz og indisk musikk. Resultatet er sensasjonelt. Det minner meg litt om indo-jazz fusjonene på slutten av 1960-tallet, men lyder oppdatert på alle mulige måter.
--
Bubbling under:
Mayer Hawthorne - A Strange Arrangement (Stones Throw) Denne skulle vært
blant de 10 beste, men ble ekskludert på grunn av undertegnedes latskap
Circulus - Thought Becomes Reality (Mythcake)
Sleepy Sun - Embrace (ATP)
Little Dragon - Machine Dreams (Peacefrog) - Hæ? Ble ikke den med?!
Big Boss Man . Full English Breakfast (Blow Up)
The Dials - Companions of the Rosy Hours (GearDisc)
The Very Best - Warm Heart of Africa (Moshi Moshi) Ojsann...
Steven Wilson - Insurgentes
Gong - 2032 (G-Wave) Hans Voigt: Få multi-disc spilleren til å spytte ut én
av de fem Soft Machine-skivene!
Prefab Sprout - Let's Change The World With Music (Sony) Paddy=Geni!
Stardeath & The White Dwarfs - The Birth (WB) The lunatics are coming...

Dag Erik Asbjørnsen
(19.01.10)

Artikler, nyheter


Genesis 1969-1977

En kort gjennomgang av Genesis sine mest sentrale plater i perioden 1969-1977, av Geir Levi Nilsen

Groovissimo


Diverse artister - I Love Techno: 10 Years - The Classics

(N.E.W.S.)

Trippel CD som oppsummerer 10 år med glimrende hard, monoton klubbtechno. Det kan jo bare ikke bli feil.

Flere:

Foster The People - Torches
The Bambi Molesters - As The Dark Wave Swells