Topp 10 2006 - Anthon Andreassen

Jo da, 2006 har vært trivelige saker, og her er de ti hovedgrunnene til det. Et stikk av dårlig samvittighet ovenfor The Hidden Cameras, Sparklehorse og Calexico som like gjerne kunne vært på listen som utenfor, men nå er de i hvert fall nevnt.

En del konserter har det også blitt tid til, og fra fjoråret huskes særlig Black Mountain og Midlakes Øya-opptredener, The New Pornographers og Hidden Cameras på John Dee og The Raconteurs og Woven Hand på Quart (ja, jeg syns Quart-konserten var bedre enn John Dee-gigen i desember) med ubetinget glede.

Måtte 2007 by på like mye moro.

10.The Divine Comedy - Victory For The Comic Muse

CD (Parlophone)
Rundt juletider var Neil Hannon igjen ute i britisk musikkpresse og akket seg over mangelen på gode tekster i popen: "Chris Martin might be communicating something very personal to himself, but what he says does absolutely nothing for me. His statements all seem hyper-generalised, designed to draw in as many people as possible without saying anything in particular."

Å sende Hannon i strupen på Coldplay føles unektelig som å skyte spurv med kanon, men fungerer samtidig en betimelig påminnelse på årets sørgelig oversette Divine Comedy-utgivelse. Hannon har nok ikke noen ny Promenade eller Casanova i seg, men Victory for the Comic Muse er en fin-fin oppvisning av kunsten han har perfeksjonert de siste 13 årene: Rikt orkestrert, delikat popmusikk med smarte tekster.

Alltid med et smil.
» [vis produktdata]

9.Devastations - Coal

CD (Brassland)
Alle som har sett The Proposition vet hva den australske ødemarken dreier seg om. Det er nærliggende å anta at kryp som INXS er produkter av kafé- og kulturlivet i byene, mens de virkelige bandene, som The Birthday Party og Devastations (uten likheter for øvrig) for å nevne to, kommer krypende ut fra ørkenen.

Coal er Devastations første på Beggars Banquet, hvor bandet har funnet sin naturlige plass ved siden av The National. Et sikkerstikk for alle som liker ballader av The Boatman's Call-støpning og rock med sand i
trommesettet og rustne gitarer.
» [vis produktdata]

8.Belle & Sebastian - The Life Pursuit

CD (Rough Trade)
Var det Push Barman-boksen? Var det den herlige liveinnspillingen av If You're Feeling Sinister? Eller var det rett og slett tanken på at oppkomlinger som The Magic Numbers og Sufjan Stevens skulle stikke av med alle vin og kjeks-vorspielene på sosiologistudiet fremover?

Noe har i hvert fall trigget Stuart Murdoch og Belle & Sebastian til å lage sin beste plate siden, ja, siden når?

» [vis produktdata]

7.Oxford Collapse - Remember the Night Parties

CD (Sub Pop)
Send meg brusmaskinen! Hopp i bassenget – bare pass deg så du ikke treffer den to meter høye plastkaninen som ligger og dupper. Gitardueller. Call and response. We're crackin' champagne because we became / what we never thought we would. Vi er fra Brooklyn, NY! Vi trykker på alle de rette knappene! Mission of Burma! Fuzz er livet!

Dette kunne fort gått riktig galt, men nei: Remember the Night Parties er omtrent så mye moro som det er forsvarlig å presse inn på en cd-plate.

» [vis produktdata]

6.Midlake - The Trials of Van Occupanther

CD (Bella Union)
Young Bride er lyden av Brudeferden i Hardanger, Theodor Kittelsen og ekte bonderomantikk anno 2006. Og sannsynligvis det mest trolsk vakre du hørte på radioen i fjor.

Resten av platen er slett ikke verst den heller: Softrock av et kaliber som det har vært laget altfor lite av de siste 30 årene. Skjørt og delikat, smakfullt orkestrert og med harmonier verd å drepe for.

Midlake sto for øvrig for fjorårets "Rockestjerner? Vi?-øyeblikk" ved å be Øya-publikummet om unnskyldning før de fyrte opp radiokjenningen Roscoe. De hadde fått nyss om at sangen hadde ligget et halvt år på spillelistene og regnet med at folk var dritt lei. Så feil kan man ta.
» [vis produktdata]

5.Grizzly Bear - Yellow House

CD (Warp)
Grizzly Man var fjorårets høydepunkt på kino, og bjørnens musikalske bidrag er ikke stort dårligere.

Grizzly Bear har slipt bort de skarpeste kantene fra debuten, uten at det har gått merkbart utover idérikdommen. Det handler fremdeles om psykedelisk, drømmende folk-pop, med plenty luft under vingene og sporadisk bruk av strykere.

I Yellow House har bandet skapt en kokong så myk og deilig å synke ned i at det er nødvendig med vekkerklokke hvis man setter platen på repeat. Hvis ikke ender man som Timothy Treadwell.
» [vis produktdata]

4.The Hold Steady - Boys and Girls in America

CD (Vagrant)
Etter at Craig Finn & Co løftet pianoet frem i lydbildet, har alle som ivrer etter å sammenligne The Hold Steady med Bruce Springsteen og The E Street Band fått rene fossefallet på mølla. Men det er mer å hente her, mye mer. Bandet har tilsynelatende ikke hatt vondt av mye oppmerksomhet fra oppegående musikkritikere i hjemlandet, og fortsetter sin disseksjon av små og store skjebner i Minneapolis med stor presisjon.

Finn er ikke redd for å bruke mange ord (jeg teller 349 i Chillout Tent alene), men så lenge han serverer linjer av kaliberet "She slept like she'd never been scared" og "I've had kisses that make Judas seem sincere", må han bare skravle i vei for min del.

» [vis produktdata]

3.Stuart A. Staples - Leaving Songs

CD (Beggars Banquet)
Takk, fru Staples. Takk for at du ikke aksepterte at mannen gikk hjemme og drev dank, og sendte ham ut for få seg en ordentlig jobb (ikke overraskende ruslet han ned i studioet). Takk for at du ikke lot ham synke tilbake i sofaen etter ujevne Lucky Dog Recordings 03-04, men fortsatte å mane til innsats.

Og tusen takk, Stuart Staples, for Leaving Songs. Det manglende leddet mellom Curtains og Simple Pleasure, både musikalsk og kvalitetsmessig, og en plate som gir meg dårlig samvittighet for ikke å ha forventet mer.

Sett på That Leaving Feeling eller Bathtime-slektningen Which Way the Wind, lukk øynene og lat som det er 1998. Det er slett ikke et dumt sted å være.
» [vis produktdata]

2.Band of Horses - Everything All the Time

CD (Sub Pop)
Årets teiteste bandnavn? Check. Årets fineste platecover? Check. Årets mest vimsete festivalopptreden? Check. Spiller det noen rolle? Un-check.

Everything All the Time ble et fenomen, og vil bli husket, av en enkel grunn: En perlerad av glitrende melodier: The First Song, Wicked Gil, Our Swords, The Funeral, Part One, The Great Salt Lake, Weed Party, I Go to the Barn Because I Like the, Monsters og St. Augustine. Og det var jammen hele platen. Der ser du.
» [vis produktdata]

1.Beirut - Gulag Orkestar

CD (Ba Da Bing!)
Tenk at du er på fisketur. I kjent farvann får du en merkelig, grønnaktig fisk på kroken. Du tenker "Hva i huleste er dette?" men drar den likevel ombord. Du spretter buken og oppdager at den har slukt både Jeff Mangum og et helt sigøynerorkester på veien oppover kysten. Du tenker "Ja, ja, jeg får ta den med hjem til bikkja. Kanskje det fins et bilde av skapningen i fiskeboken?" Det fins ikke noe bilde. Fisken går i gryta, og av ren nysgjerrighet tar du en smak. Og det smaker vidunderlig.

Gulag Orkestar er de 11 kjærlighetsbarna fra 20-årige Zach Condons møte med Øst-Europa og Balkans musikkarv. Forskere og arkeologer vil finne mye å sette fingeren på her, men det er ikke vesentlig. Condon har skapt et overskuddsbrygg av søtt, salt og syrlig, alt med en oppriktig kjærlighet til opphavet som vanskelig kan måles objektivt. Og det skal det naturligvis ikke.

Send meg heller ukulelen og noe sterkt å drikke.
» [vis produktdata]

Anthon Andreassen
(15.01.07)

Artikler, nyheter


Genesis 1969-1977

En kort gjennomgang av Genesis sine mest sentrale plater i perioden 1969-1977, av Geir Levi Nilsen

Groovissimo


Radical Face - Ghost

(Morr Music)

Ein vital popdans blant spøkelse og ugode minner.

Flere:

TeeBee - The Legacy
Tord Gustavsen Trio - Being There