Årets plater 2009: Thomas Cook

Året er snart omme, og det er på tide å evaluere. 2009 har bydd på skuffelser og overraskelser, lik tidligere og fremtidige år. Av de største skuffelsene for undertegnede kan Wilco nevnes, som dessverre befestet tronen som kjedelighetens voktere. I tillegg til Neil Young som leverte en plate metervis under pari, og med det erklærte seg gammel og irrelevant frem til det motsatte er bevist (men jeg gir deg ikke opp helt ennå, Neil!).

En skjult skatt fra Jokke & Valentinerne og bodøværingene i Kråkesølv var blant årets norske høydepunkter som jeg ikke fikk plass til på min liste, men som hadde vært med om listen var litt lengre.

Her er mine favoritter fra 2009, presentert etter utgivelsesdato:

Fjorden Baby! - Fjorden Baby!

CD (5071 / opplett)
Dette er en vill, frekk og herlig debut signert bandet fra Loddefjord, Bergens svar på Sovjet. Den levde opp til alle forventningene og vel så det og var et knyttneveslag av tilsynelatende ublandbare sjangre som new wave (nyveiv, for de som også skriver sjampanje og kløtsj), punk og reggae, med mer, rett i vår musikalske solar plexus. Kompromissløst, men ikke desto mindre allsangvennlig på en lang biltur med volumet på fullt. De tidvis så absurde tekstene er et underholdende tillegg, som i superfete Animalsk:

Det knirker og knaker i kriker og kroker / Eg vet ikkje korfor håret brenner opp / Eg vet kanskje korfor eg har gått meg vill / eg ville gjort det en gang til / eg ville gjort det en gang til.

Og det minneverdige refrenget:
Animalsk butikk / animalsk mystikk / animalsk fetisj /animalsk justis /
animalsk logikk / animalsk konflikt / animalsk balanse / animalsk arroganse.


» [vis produktdata]

And You Will Know Us By the Trail of Dead - The Century of Self

CD (Justice / Superball)
Trail Of Dead kan variere fra det fabelaktige og freidige til det pretensiøse og pompøse. Sist var det So Divided som skuffet så til de grader, etter at undervurderte Worlds Apart hadde rystet oss. Med The Century Of Self øynes imidlertid et håp om at bandet fremdeles har livets rett.

«Far Pavillions» er Trail Of Dead i et nøtteskall, og tross at «Isis Unveiled» er i overkant riverdance-aktig for meg, var det kult å se denne live på bandets konsert under Bergenfest tidligere i år. En konsert som for øvrig ble avsluttet med at bandet knuste instrumentene sine. Og det er nettopp denne holdningen som blåses nytt liv i på The Century Of Self.
» [vis produktdata]

Ungdomskulen - Bisexual

CD
Progfantastene i Ungdomskulen sitt andre album overbeviser på alle plan: Omslaget er ført i pennen (unnskyld, penselen) av George Underwood, som også har designet platecovere for en viss Bowie; bandet makter å videreføre sin progapokalyptiske indierock uten å repetere seg selv nevneverdig. Platen er på grensen til dansbar til tider, hodet svaier automatisk som i en ryggmargsrefleks i fantastiske «Only In Novels», som kommer til å stå som hugget i stein i mitt minne om 2009.
» [vis produktdata]

Akron/Family - Set 'Em Wild, Set 'Em Free

CD (Crammed Discs / Dead Oceans)
Etter lenge å hatt planer om snart å sjekke ut dette bandet, var det ikke før jeg fikk Set´Em Wild, Set´Em Free i hånden at jeg stiftet bekjentskap med Akron/Family. Bandets siste plate er på samme tid både et schizofrent folkeventyr og en musikalsk reise som blant mange andre sender tankene til Comets on Fire, Parts and Labor og Yeasayer. Jeg håper at dette er starten på et langt og minnerikt vennskap.
» [vis produktdata]

Grizzly Bear - Veckatimest

CD (Warp)
En særs sympatisk indiehipster-fengende plate, som sannsynligvis inneholder årets beste og mest minnerike trommerytme i radiohiten Two Weeks. Grizzly Bear er perfekt både som bakgrunnsmusikk på kafeen som akkompagnement til en god kopp kaffe og en bedre samtale og liggende på sofaen med lukkede øyne og øretelefoner på.
» [vis produktdata]

Sonic Youth - The Eternal

CD (Matador)
Sonic Youth var heller ikke død. Heldigvis. «Anti-orgasm» er tross repetitiv stønning det diametralt motsatte av en orgasme, slik den også proklamerer at den er, og er blant låtene som utgjør et Sonic Youth med kondisjonen i god behold. Og som vanlig er pioneerene ikke blant de som er hyggelig bakgrunnsmusikk på kafé, snarere med en kopp kruttsterk kaffe og hjemmestereoen skrudd opp. Eller en øl da. Heller det, kanskje. Coveret er forresten fabelaktig.
» [vis produktdata]

Yo La Tengo - Popular Songs

CD (Matador)
En kan nesten ikke annet enn å lene seg tilbake og forvente kvalitet når Yo La Tengo kommer med nytt album, de slutter aldri å overraske positivt. Etter først å ha blitt grenseløst forvirret av et album hvis cover proklamerte ”This is not the new Yo La Tengo album” (og det var det da heller ikke) kom endelig det nye Yo La Tengo-albumet, til stor glede. Og etter å ha sett en forrykende konsert med dem i Oslo har ikke Yo La Tengo-gleden blitt mindre, for å si det sånn.
» [vis produktdata]

John Olav Nilsen og Gjengen - For Sant Til Å Være Godt

CD (Voices Music & Entertainment (VME))
På selveste valgdagen leverte John Olav Nilsen & Gjengen årets mest etterlengtede (?) norske utgivelse, til lovord over det ganske land. Ikke bare er musikken bra der den hinter av The Smiths, The Cure og Jokke, tekstforfatteren John Olav Nilsen går dessuten sistnevnte i sømmene og leverer troverdig gatepoesi en fyllik (minst) verdig. Fra «Hull i Himmelen» åpner platen med linjen har du noen gang sett en ung mann bli skutt til himmels? til den energiske synthdrevne «Ti Ganger Tusen» avslutter det hele er man vitne til en forrykende prestasjon.

» [vis produktdata]

Slaraffenland - We're On Your Side

CD (Rumraket)
De har varmet opp for Akron/Family, noe som gir mening når man hører musikken: Også Slaraffenland er et slags dekonstruktivistisk folk-ensemble, de er ofte verken fugl eller fisk, og de er jævlig bra. Fra av og til å høres ut som TV On The Radio kan det plutselig bli til Do Make Say Think. Tidvis dystert, tidvis hypnotisk, alltid en nærmest påtrengende tilstedeværelse som gjør at vokalharmoniene på marsjtrommer og trompeter og det som ellers er fester seg på minnet.
» [vis produktdata]

Diverse artister - Dark Was The Night

CD (4AD)
Å liste opp en samleplate som en av årets beste plater er noe som i prinsippet byr meg i mot, og som føles litt som å banne i kirken, eller å gå med flagget opp-ned på syttende mai, men jeg gjør det likevel. Dark Was The Night er nemlig ikke hvilken som helst samleplate. Her er bidrag fra kremen av kremen, og så godt som alle låtene er unike og laget til platen. Det gjør det legitimt å ha platen på denne listen.

Her er Bon Iver, Yo La Tengo, Grizzly Bear, Antony, Beirut, Iron & Wine, Jose Gonzalez med mange flere. Ett spor jeg vil trekke frem spesielt er «Tightrope» av Yeasayer, som får forventningene opp til det som forhåpentligvis vil stå på listen over neste års beste plater (denne er for øvrig ikke gitt ut sist av de ti, men siden den er en samleplate plasserte jeg den her likevel).
» [vis produktdata]

Thomas Cook
(26.12.09)

Artikler, nyheter


Genesis 1969-1977

En kort gjennomgang av Genesis sine mest sentrale plater i perioden 1969-1977, av Geir Levi Nilsen

Groovissimo


In the Country - This Was the Pace of My Heartbeat

(Rune Grammofon)

Bli med på landet inn i et velkjent landskap, og la In the Country få deg til å se det med nye øyne.

Flere:

Einar Stray - Chiaroscuro
Bertine Zetlitz - Sweet Injections