2006: Dag Erik Asbjørnsen

Å lage lister er den mest nerdete tilleggsaktivitet musikkskribenter kan utøve, og ofte har de større sosiologisk og antropologisk enn rent musikkologisk interesse i sin avsløring av hipphetsgraden til miljøet vedkommende har et ønske om å tilhøre.

Ti på topp lister er kort og godt totalt dustete, men det er derfor det er morsomt å lese dem av og til. Da tenker jeg heller på "hva-jeg-har-i-spillebunken-akkurat-nå"-lister enn kamikaze-forsøk på å redusere et år av utgivelser til ti.

Utgivelsesår har forøvrig aldri vært noe kriterium for å bestemme hva som er god musikk for meg, som hører like gjerne på ting fra Naxos Historical, britisk 1960-tallsjazz eller chilensk 1970-talls folk-psykedelia som rytmisk musikk fra Warp og Ninja Tune - musikken er tidløs og universell i motsetning til oss og vår sivilisasjon.

2006 var året da røykringene fra den nye undergrunnsfolken satte stadig flere mennesker i bevegelse. Jeg nevner spesielt gjennombruddet til Joanna Newsom i hovedstrømsblader og aviser, selv om jeg personlig likte den forrige plata bedre (denne havnet på 2004-lista mi). Noen misforstår tydeligvis musikken hennes som har mer til felles med Billie Holiday og Carolanne Pegg enn (for eksempel) Bjørk og Kate Bush.

Ellers har det tørket inn på electronica-siden når det gjelder ting som har appellert til meg. Flerdobbelte samlinger med Tortoise og Stereolab fikk meg til å mimre om det glade 90-tallet med bruspulver i hodet og ro på at også hovedkonsumsmusikken skulle utvikle deg til det bedre. Post-rock er vel et utdødd begrep i 2006 - eller har leserne noen gode tips?

Jada, det var mange andre som kunne ha blitt med på lista, men det ble de ikke! Her har det blitt brukt "random precision", som en viss bassist formulerte det for over 30 år siden.

Espers har laget årets plate for meg, resten er mer eller mindre i tilfeldig rekkefølge.

Espers - Espers II

CD (Drag City)
Sorte snøkrystaller daler uoppdaget ned i skjul og sprer iskald, flytende folkesyre ned i undergrunnen tretten etasjer under lydverksarbeidere som tror de veit hva som foregår. Gravfølgemusikk for det drepte idealet om et frihet, likhet og brorskap - en ny, mørk middelalder der 1 prosent av menneskene sitter med all makt over de øvrige 99 prosentene. De fattige drukner en etter en i myra mens verdenshavene stiger. En systematisk gjeninnføring av myrofring for første gang siden jernalderen. En av de mest gripende og grøssende eksemplene på mørk-folk siden Stone Angel og Bachdenkel vandret rundt på jord og predikerte at mennesker har like stor egen fri vilje som lemen. Selv mektige Godspeed You Black Emperor og Set Fire to Flames blir blåst vekk som tørt løv av orkanen rundt denne mollstemte portalen ned til en dypere verden. Sjekk gjerne også ut Fern Knights Music For Witches & Alchemists.
» [vis produktdata]

My Latest Novel - Wolves

CD (Bella Union)
Stillferdig, tildels sterk og alltid stødig pikter-pop som i mine ører overgår sine landsmenn Belle & Sebastian med iørefallende flerstemte folketoner ikledd søte celloarrangementer. En vellykket kombinasjon av små gåturer langs bekker i lavlandet og pompøse flyturer over høylandet.
» [vis produktdata]

Ray Russell - Goodbye Svengali

CD (Cuneiform)
Skimrende midnattsjazz fra legendarisk jazz-rock gitarist som plasserer seg i nabolaget til Robert Fripp og Terje Rypdal og med samme tekniske ferdigheter og trang til oppfinnelser. Masse estetisk anlagte blå akkorder i lange instrumentaler som spenner fra det stillferdige og svevende til nesten metalliske svettetokter. Høytepunkt: En rørende hyllest til "svengali" Gil Evans med trompettoner av ingen ringere enn Miles Evans.
» [vis produktdata]

Boxhead Ensemble - Nocturnes

CD (Atavistic)
Dette er omtrent Third Ear Band for et nytt århundre – seige stryker-ragaer med flaskehalsgitar, skralt munnspill, rituell perkusjon og dansende kjempeskygger på veggene. Bodde Pablo Casals i ødemarka i 20 år sammen med en kjernefysiker og en sjaman? Var det i Nepal eller Arizona? Her er også litt av den høyst eksperimentelle landlige idyllen til Harmonia der tangentinstrumentene har defekte ledninger. Noen av nocturnene her føles som elektroniske bearbeidelser av vindharpens melodier.
» [vis produktdata]

Tunng - Comments of the Inner Chorus

CD (Full Time Hobby)
Full-tilt folktronica der den gamle gnomen Grimble Grumble til slutt har investert i nymotens maskiner som lager lydprikker og lydsløyfer. Banjo spilt med bue, melodica, harpe, glitch, samplinger og pulser, men først og fremst slående melodier à la Paul Simon med hallusinasjoner etter en hardhendt elektronisk hjernevask. "Stories, songs and magical worlds."
» [vis produktdata]

Starless and Bible Black - Starless and Bible Black

CD (Locust)
Sober, sørgmodig og storartet fingerplukkende subfolk-kvintett frontet av silkevakker kvinnelig sang. Nesten Pentangle reinkarnert via ivrig spilling av gamle folk-plater og kveldskurs på banjo. Fire engelskmenn og ei fransk chanteuse skaper mørke stjerner uten medbrakt bibel.
» [vis produktdata]

White Magic - Dat Rosa Mel Apibus

CD (Drag City)
Tittelen lar seg oversettte til "Rosen gir biene honning". Mira Billotte er neppe noen hvit heks, men plasserer seg som en fascinerende artist med tilsvarende integritet som Joanna Newsom og Madeleine Peyroux. Grace Slick bytter ut sin hvite kanin med kunnskapens magiske eple.
» [vis produktdata]

Town and Country - Up Above

CD (Thrill Jockey)
Terry Riley møter Limbus 3 og Amon Düül? Langsomt skiftende monotone improvisasjoner på folkemusikkinstrumenter fra verden rundt. En del av motivene på innpakningen er manipulert fra Santanas klassiker Lotus (1973), Town and Country viser oss i så fall lotusens mørke bakside som planteavfall langt etter blomstringstidens utløp – en "lotus mask replica". Liker du denne bør du også sjekke ut Wooden Wand and the Vanishing Voices The Flood.
» [vis produktdata]

Karl Seglem - URBS

CD (NOR-CD)
Hardingngfele, e-bow elgitar og bukkehorn, sjamanrytmer, ståbass og nattklubbsax - Seglem forener på en perfekt måte det landlige og det urbane, det lokale og det globale. Den beste norske utgivelsen i 2006 for undertegnede.
» [vis produktdata]

Psapp - The Only Thing I Ever Wanted

CD (Domino)
Destiller de litt lettere elementene fra Stereolab og du står igjen med Psapps utrolig vittige klikk-klakk pop med Galia Durants stemme eksakt tilpasset sammenhengen. Bruk og (broad-)kast holdning til samplingens mangeslungne kunst. Listas store kräuter-pop-schlager for alle som drikker urtete.
» [vis produktdata]

Noen som bobler under:
The Essex Green - Cannibal Sea
- flere grønne stereo-epler i den perfekte popens tegn
The Charalambides - A Vintage Burden
- sub-folk veteraner, utrolig nok med sine røtter i legendariske syregrønsjere The Mike Gunn
Pajo - 1968 (2006)
- post-folk is the new post-rock
Kelley Stoltz - Below The Branches
- godt flere lager hvite dobbeltalbum etter at Eliott Smith forlot oss!
Castanets - First Light's Freeze
- denne har ikke fått mye oppmerksomhet...
Vetiver - To Find Me Gone
- det har derimot denne, fortjent, selv om musikken er nokså konvensjonell"

Dag Erik Asbjørnsen
(10.01.07)

Artikler, nyheter


Genesis 1969-1977

En kort gjennomgang av Genesis sine mest sentrale plater i perioden 1969-1977, av Geir Levi Nilsen

Groovissimo


Helldorado - Director's Cut

(Checkpoint Charlie)

Hemningslaus og morderisk debut frå ein løfterik Stavangerbande.

Flere:

The Samuel Jackson Five - Same, Same, But Different
Jim O'Rourke - I'm Happy, and I'm Singing, and a 1, 2, 3, 4