Ni skiver, ett hjertesukk, tre soloøyeblikk - 2005 for Martin Revheim

Martin Revheim startet Oslo-klubben Blå i 1998 og var daglig leder ved Kongsberg Jazzfestival i to år, før han nettopp takket av for å ta pause fra arbeidslivet. Han introduserer sin egen oppsummering av 2005 på denne måten:

2005 var året i feiret selvstendighet og løsrivelse mens vi egentlig burde ha sørget. Jazzen bærer unionens vakre fane og gode ideer løper på kryss og tvers av Svinesund og rett i hjertene til de som hører etter. Så mens lyden av norsk laks fløy verden rundt på støttepenger, viste Atomic oss hva vi sammen kunne eid under felles flagg. For å gjøre jobben lett for meg selv har jeg nevnt de jeg husker best, de som har surra jevnt, som har gledet, trøstet og fått meg til å danse.

Atomic - Bikini Tapes

CD (Jazzland Rec.)
Verdens beste band, rett og slett. Live & direct i en praktfull boks. Norge, ass...
» [vis produktdata]

Motif - Expansion

CD (Aim)
Atomic: føler dere presset? Et enda større Motif, nå med en nærmest kosmisk dimensjon. Norge, ass... Det er helt herlig, vettu.
» [vis produktdata]

Kornstad/Wiik Duo - Eight Tunes We Like

CD (Moserobie)
Åtte låter vi liker! De gode vennene og improvisasjonsenerne deler raust. Hvis du bare skal kjøpe noen få plater i år osv.

» [vis produktdata]

JR Ewing - Maelstrom

CD (Columbia)
Vi er så rusa på norsk musikk at vi tror alt er like bra. Hvis vi (tør) om 10 år skal oppsummere norsk musikk fra perioden 2001-2005 kommer vi til å spørre oss: Hvor var den hardtarbeidende kjærligheten? JR Ewing øver mens andre syr om gamle gymdrakter. Det høres, respekt.

» [vis produktdata]

Samuel Ljungblahd - Samuel Ljungblahd

CD (Talking Music)
Det er lett å digge en ung mann som priser andre enn seg selv. Her får Gud, kona, barna og livet generelt en kjærlig dose respekt. Norske venner med samme inderlighet er Southpaw og Torunn Eriksen, begge kommer til å glede oss stort i 2006.

» [vis produktdata]

Torbjörn Zetterberg - Krissvit

CD (Moserobie)
Mingus på svensk fra bassen i den hyperaktive klikken rundt Jonas Kullhammar og selskapet Moserobie. Ministorbandet henter også inn Øyvind Brække for å få skikkelig sus i brazzen. Krissvit er noe så sjeldent som et jazzverk om tapt kjærlighet og svik, og coveret kan symbolisere en forlatt Messias med utvisket manndom. Svære greier.
» [vis produktdata]

Peter Brötzmann Chicago Tentet & Mike Pearson - Be Music, Be Night - a homage to Kenneth Patchen

CD (Okka Disk)
Brötzmann er den eneste stilskaperen i jazzen som fortsatt er på konstant reise, som lever ut sitt kall, og som deler mer enn han krever. Han er den frie musikkens Johnny Cash, en buldrende mann med et forpliktende sinn. For å bruke en slitt pilates/yoga/tarmskyll-metafor: Grenseløst.
» [vis produktdata]

Tony Scott & Bill Evans - A Day In New York

CD (Jazzdoor)
Høstens viktigste re-utgivelse ved siden av Monk & Coltrane. Dette er jazzens dødehavsruller. Bill Evans, Henry Grimes og Paul Motian komper klarinettens Frank Sinatra. Vannkjemma hår har aldri swingt mer.
» [vis produktdata]

Stevie Wonder - A Time to Love

CD (Motown)
Wonder koker over og Prince beviser at han er verdens beste rytmegitarist. En av årets aller beste låter, So What the Fuss, kommer som nummer 12 i gullrekka. Tid for ømhet, folkens.
» [vis produktdata]

Dere ligger på gulvet, på soverommet, i bilen - respekt til dere alle: Lisa Dillan, Arcade Fire, Mats Gustafsson, Michio Yagi, Kanye West, Ornand Altenburg, The Thing, Jaga Jazzist, Jian Wang, Mikail Pletnev, Kjetil Møster, Anders Hana, Free Fall, Serena Manesh, Supersilent og Jon Balke.

Årets soloøyeblikk: I år har jeg hørt to soloer som er helt der oppe sammen med Stevie Wonders munnspillsolo på Eurythmics sin There Must Be an Angel (Playing With My Heart):
Frode Nymos tonale strikkhopp på Rudolph (Noras juleplate), og Håkon Kornstads nitty-gritty-honk på Backseat Driver (Ornand Altenburg). Makan, jeg er en heldig og lykkelig mann som får oppleve dette. Takk og godt nyttår.


(02.01.06)

Artikler, nyheter


Genesis 1969-1977

En kort gjennomgang av Genesis sine mest sentrale plater i perioden 1969-1977, av Geir Levi Nilsen

Groovissimo


Tom Waits - Blood Money

(Anti)

Tom Waits er tilbake i sin aller beste og mest imponerende form.

Flere:

Songs: Ohia - Magnolia Electric Co.
Atomic - Feet Music