Gjesteliste: Jørgen Skjulstad

Jørgen Skjulstad er sentral i plateselskapet Metronomicon, frontfigur i Now We've Got Members og Center of the Universe, og som DJ Sissyfus - og mye annet. Om 2008 sier Skjulstad til groove:

- I 2008 kommer den andre plata i trilogien til Center of the Universe i distribusjon: Simulacra. Jeg skal òg gjøre ferdig den tredje plata i trilogien Apokryfa, spille inn en plate til med Now We've Got Members, produsere for CyranoArmageddon, Koppen, Hanny og Truls and the Trees, lage en split USB-nøkkel med Truls/Trees, samle inn materiale til Metronomicon Audios samleplate 4.0, ha ukentlige sendinger på Radiorakel, månedlige Dj-kvelder på Spasibar som Dj Sissyfus, spille et utall konserter, lage matinékonsert og utstilling på Henie Onstad kunstsenter, og arrangere 7 års-jubileum for Metronomicon Audio til sommeren.

Serafina Steer - Cheap Demo Bad Science

CD (Static Caravan)
En fantastisk debut fra vår harpespillende venn fra London. Vakre melodier, lun produksjon, lure tekster, og en helt spesiell stemning. Konsertene hennes i år har også vært helt strålende.
» [vis produktdata]

Laconic Zero - Tribeca

CD (Handmade)
Ultrahissig Commodore 64, og bassgitar-prosjekt fra bassisten i Mindy Misty. At han er kompis med legendariske Next-life høres godt. Dette er 8-bit-core som virkelig drar på!
» [vis produktdata]

Fanfare Tirana - Albanian Wedding - Brass Explosion

CD (Piranha)
Gamle menn fra Tirana med blåsere og trommer, som spiller en danseglad blanding av albansk tradisjonell musikk og Balkan-brass. Musikken fra Albania er veldig spesiell, med helt egne skalaer og rytmer. Denne plata er en bra første-plate før man går på Deichmann og låner Famille Lela de Permet, og alle andre plater fra Albania man kan få på lånekortet sitt.
» [vis produktdata]

Vernon LeNoir - Balkan Spezialitaeten

CD (WM Recordings)
Vernon er en luring som sitter nede i Berlin og klipper sammen et heksebrygg av balkan-samples, lok, lyder og synter. Balkan Spezialitaeten er riktignok fra i fjor, og de nye låtene kommer ikke ut før i 2008, men det han har lagt ut på verdensveven i år er verdt en topp 10-liste i megabytes alene. Hvis du vil defragmentere ditt musikalske selv, er LeNoir obligatorisk, sammen med andre rabulister som Satanicporncultshop, Koppen og Vaticaaan Records-gjengen.
» [vis produktdata]

Diverse artister - Museum of Future Sound

CD (Flogsta Danshall)
En slags "absolute-skwee" CD, for folk som ikke har platespiller med en sånn liten dings i midten. Kanon-låter fra blant annet Pavan, Wizards of Dos og BEEM. Hvis du har noen som helst interesse for elektronisk musikk må du kjøpe den på postordre nå!
» [vis produktdata]

Meg Baird - Dear Companion

CD (Drag City)
Sangeren og gitaristen fra det herlige bandet Espers har laget en mer tradisjonell folk-plate. Trad. står for mange av låtene, og Baird synger vakkert i et akustisk landskap. Den gode folkrock-følelsen som man får av å høre Fairport Convention med Sandy Denny kommer snikende. Skulle ønske jeg kunne sitte på en terasse ved kysten i Norfolk og spille mandolin foran et bål.
» [vis produktdata]

BaBa Zula - Kökler

CD (Doublemoon)
"Tilbake til røttene"-plata til Istanbul-dubberne Baba Zula. Melodiske, tradisjonelle og veldig tyrkiske melodier, på blandt annet saz og darbouka. Det høres ut som de har spilt inn plata under et tre på den tyrkiske lansbygda med fuglesang og lyder. Plata har en hel gjeng av smålåter med titler på tyrkisk (som ser ut som betyr veldig morsomme ting), og den slutter med noen deilige dub-mixer i deres sedvanlige stil. Jeg gir ti av elleve børek på terningen, og den siste er fylt med mozarella.
» [vis produktdata]

Beneva vs. Clark Nova - Flotsam / Jetsam

CD-single (Fenêtre)
Koselig mini-cd fra den fine elektronisk-musikk-duoen fra Oslo. Denne plata er vedlig flytende, og med det man på svensk kaller "flummiga" lyder. Den ligger godt i øret og lover veldig bra for langspilleren som kommer om ikke så lenge.
» [vis produktdata]

Origami Arktika - Trollebotn

CD (Silber)
Endelig er det noen som greier å krysse norsk folkemusikk med noe annet uten å gå på trynet i det parodiske. Arktika, som er veteraner i Origami-miljøet lager en snikende mikstur av tradisjoner fra Trollebotn med ambient musikk, dub, og flotte trommer. Melodiene rusler avgårde ut i det overnaturlige med Rune Flaten A53s messende vokal og soniske bevegelser fra medlemmer av Kobi og Salvatore i bunnen.
» [vis produktdata]

Diverse Artister: Dubstep Allstars Volume 1-5
CD (Tempa Records)


Siden slutten av nittitallet har jeg etterlyst og spurt Dj-er om det fantes skummel, instrumental 2-step. Jeg hadde hørt rykter om at en sjanger som mange forbinder med Posh-Spice og Craig David hadde en ond tvilling. Svaret jeg fikk da var at det fantes, men aldri noe mer konkret. Og i de siste årene har dub-steppen kommet snikende, og svaret er "ja det finnes", med masse ekko og romklang på stemmen. Dubstep, med artister som Skream, Benga, Kode9, og MarkOne har laget en stil som fører dub og drum'n'bass inn i nye dype hav av ekko, sub-bass, enkle men synkoperte beats og skumle lyder. Jeg lytter med store ører mens jeg tenner opp en brennende tønne utenfor bygården vår.

En ellevte plate:

Diverse: 20 Ways to Calm Down Your Noisy Neighbours, CD + Ørepropper

Lydeffekter man kan bruke for å hevne seg på bråkete naboer: Drill, fest, barn som spiller trommer, bowling, hunder, vårengjøring og skalaøvelser på fiolin.

Årets tre 7":
Rigas den andre + Daniel Savio + EDMX 7" (Flogsta Danshall)

Det er hyggelig med en elektronisk musikk-revolusjon, og det er enda hyggeligere når den skjer i år, og kommer fra vårt naboland Sverige, nærmere bestemt det grisgrendte tettstedet Flogsta. Pavan, og hans label Flogsta Danshall, er grunnleggerne av musikk-sjangeren Skweee, og rett før året var over ga de ut tre nye 7", som er det dominerende formatet i sjangeren. Skweee er en slags mystisk instrumental blanding av dancehall fra Jamaica, funk og dataspillmusikk. Minimalistisk, humoristisk og optimistisk musikk, kjemisk fri for alle dårlige assosiasjoner mange kan få av klubb-musikk. De nye sjuerne er så funky at de får Justice til å høres ut som Hans Majestets Kongens garde som spiller et Michael Jackson-potpurri med utight tuba-bass. Tre ganger sju hurra for Flogsta!


(01.01.08)

Artikler, nyheter


Genesis 1969-1977

En kort gjennomgang av Genesis sine mest sentrale plater i perioden 1969-1977, av Geir Levi Nilsen

Groovissimo


Dungen - Skit I Allt

(Sublime Sounds)

Skit I Allt er ypperlig kur mot eventuelle høstdepresjoner, deilig melankolsk oppløftende i all sin tidløshet.

Flere:

William Hut - Versus the End of Fashion Park
Ralph Myerz & The Jack Herren Band - A Special EP