Ti fra 2005 - Marit Karlsen

Marit Karlsen har i en årrekke vært en av de mest profilerte personer i norsk musikkliv. Hun kjennes som stemmen bak radioprogram som Roxrevyen Tirsdag, Marit Parit og Karlsens Kabin, men forlot kringkastingen etter profilendringen i 2003. Karlsen driver sitt eget plateselskap, Trust Me, med utgivelser fra band som The Mormones, Safariari, Timesbold og Laptop. Herfra driver hun også sin mye omtalte blog, hvor hun gjerne tar opp kontroversielle temaer. Tidligere i år ble Karlsen gjenstand for stor oppmerksomhet grunnet et satirisk "angrep" mot blant andre Sæmund Fiskvik og Trond Giske. Hun er også styremedlem i FONO.

Dette er Marit Karlsen utplukkede plater fra 2005.

Youth Pictures of Florence Henderson - Unnoticeable in a Tiny Town, Invisible in the City

CD (Dead Letter)
Plateomslaget (digipack med abstrakt collage i jordfarger) og musikken kan få deg til å tro at dette kommer fra utenlandske og kredible, men dystre, postmusikk-etikketter som Constellation eller Kranky, men det er fra en fin og ganske ny label i trøndelag; Dead Letter Records. Dronepartier ispedd myke, vokale poprefrenger. Overraskende skive.
» [vis produktdata]

Harald Gundhus - Syng, klapp & swing - Grammofonplate med barn og Harald Gundhus

CD (Dyklestiker Grannofom / C+C)
Snakk om bra navn. På selskapet, altså. Det er for mange dårlige barneplater. Gud hjelpe meg, på barnerommet går det i Green Day hele dagen! Men seriøst, det produseres ikke bra nok barneplater i Norge. Så la oss slå et slag for det. Her er en re-utgivelse av noe av det beste fra vår tapte (?) barndom. Grammofonplate med 12 barn og Harald Gundhus fra 1974 og Swing med oss fra 1978, er satt sammen til tittelen Syng, klapp & swing - Grammofonplate med barn og Harald Gundhus. Førstesporet er med ett av barna som blir så svimmel av grammofonplaten som snurrer rundt og rundt.
» [vis produktdata]

JR Ewing - Maelstrom

CD (Columbia)
Mor prøvde faktisk å legge Maelstrom i Green Day-coveret. Jeg fikk skikkelig kjeft! Nå står det bare "privat eiendom, ligg unna eller dø!" i svære krigstyper på døra. Men en vakker dag slipper jeg kanskje å sette på denne selv.
» [vis produktdata]

Haddy - White Lies

CD (Via Music)
Denne likte jeg ikke først. Men heldigvis hørte jeg på den mer enn én gang. 26-åringen er halvt norsk og halvt gambisk, og jeg husker henne som programleder for Midt i Smørøyet på 90 tallet. Haddy innehar en karakteristisk og selvsikker vokal; hes og mørk. White Lies har vokst seg god og varm i hele heimen, særlig låten Melt in the Mouth of Madness - og resten av skiva spiller jeg rett som det er når de fleste andre ligger og sover.
» [vis produktdata]

Atomic - Bikini Tapes

CD (Jazzland Rec.)
Trippel CD i boks! Har vært en av søndagsskivene mine i 2005. Veit ikke hvorfor, men føler at jazz kler stua mi så godt hver søndag.
» [vis produktdata]

Cloroform - Cracked Wide Open

CD
I 2005 fikk jeg bare vært på tre Cloroform-konserter. Et av norges beste liveband, uansett sjanger. Plata er også i aller høyeste grad en vital pop-innsprøytning.
» [vis produktdata]

Warlocks - The Neverending Story

CD (C+C)
Har fått nok av tomt fyllerør og hul hasj-latter på både skiver og på radio (type Pass It hype), men setter gjerne opp denne. Integritet tvers gjennom, og mye musikalsk godt for hip hop-humøret.
» [vis produktdata]

Alog - Catch That Totem! (1998-2005)

CD (Melektronikk)
Har ikke likt alt på alle skivene til Alog, men denne funker for meg. Tidsmessig, og sånn reint faktamessig, spenner innspillingene over åtte år. Musikalsk strekker assosiasjonene jeg får sånn ca til 70-talls kraut og til dagens minimalistiske elektronika, blant annet. Nevnte noen en dæsj dub også? OK!
» [vis produktdata]

Serena Maneesh - Serena Maneesh

CD (HoneyMilk)
I og med at jeg er en frittalende kjerring så må jeg føye til at jeg ikke er enig i alle journalister som sier at dette er en klassiker. Min første opplevelse med albumet var som å få skiver fra 90-tallet tilbake i fleisen. Men alt som kom tilbake derfra var jo bare godsaker så det ble til et hjertelig grattis fra min side.
» [vis produktdata]

Adjagas - Adjagas

CD (Trust Me)
Siden jeg ved flere anledninger anbefaler andres utgivelser skal jeg for første gang snike med en utgivelse på min egen etikett. Samene, for faen! Det er dessuten den mestselgende norske utgivelsen på Trust Me. Og gjett hvor mange som er solgt på bensinstasjonen i Karasjok! Men det driter vel hvertfall Sæmund Fiskvik i. Og helt objektivt, de låter definitivt ikke som noen andre. Langt vekk fra tilstøtende scener og miljøer som over. Samenes vakre hevn, dette. Hvis du tør å sette på joik, da.
» [vis produktdata]

Ellers? Ikke noe Bloc meg her og Party meg der. På denne lista har jeg tatt med kun norske utgivelser, og her i gården er det aldri tid til å rangere etter nummerplassering. Disse platene lå i denne tilfeldige rekkefølgen i et umiddelbart synsfeltet i 2005-skapet. Helt fremst ser jeg forresten at en dobbel CD-utgivelse ligger; en best of med Grandmaster Flash og Sugar Hill. Den svinger! Og der er jo Animal Collective... og Sufjan Stevens... og Sam Prekop... og...?? Godt nytt år! Hører 2006 skal bli skikkelig bra.


(04.01.06)

Artikler, nyheter


Genesis 1969-1977

En kort gjennomgang av Genesis sine mest sentrale plater i perioden 1969-1977, av Geir Levi Nilsen

Groovissimo


Gluecifer - Basement Apes

(Sony Music)

Bredbent rawk smekkfull av testosteron. Gluecifer - The Kings of Rock - er endelig tilbake!!

Flere:

The Dining Rooms - Numero Deux
M.I.A. - Maya