Kristin M. Skaar: Litt av 2008

Som man ferdes, så nynner man... Eller noe sånn.

Musikkåret 2008 ble for min del sterkt preget av hvor jeg befant meg i verden, og endte opp med en salig blanding av latinamerikanske rytmer, indiepop, singer/songwritere, folk - og en dæsj Norge.

Mine musikalske inputs bærer nok med andre ord sterkt preg av at første halvdel ble tilbrakt i flere deler av Latin-Amerika, og jeg gikk glipp av det meste som foregikk i den ”vestlige” musikkverdenen. Derimot fikk jeg oppleve upåklagelig mange spennende toner og genrer. Sett bort i fra de beste dårlige hitene fra 90-tallet, som for øvrig lever i sitt beste velgående i Bolivias taxier, var det mye som forfulgte meg hjem til Norge. Og da jeg omsider nådde fedrelandet var det så mange fine toner som ventet meg, at jeg så vidt klarte å pløye en brøkdel av dem. Året har vært godt, dette og.

En kjapp titt på iTunes-spillelista viser at jeg har hatt mange fine stunder med The Bird and the Bee, Elis Regina, Chucho Valdes, Coldplay, Stan Getz, Jorge Ben – og kanskje særlig disse:

Elbow - The Seldom Seen Kid

CD (Fiction / Polydor)
Gleden var stor da jeg oppdaget disse engelskmennene, som for øvrig vant Nationwide Mercury Prize for beste alternative rockeband i 2008. Sang etter sang overrasker de meg, med de vakre spennende arrangementene med vokalist og låtskriver Guy Garvey på toppen. En røffere, mer indierocka variant av Coldplay, noe jeg trengte. Og siden har jeg pløyet det meste de har utgitt. Men låten On A Day Like This forblir favoritten.
» [vis produktdata]

Jenny Lewis - Acid Tongue

CD (Warner Bros.)
Enda mer har skjedd siden jeg så henne på Quart 2006. Denne gang markerer Las Vegas-jenta seg enda mer som soloartist, og har tatt litt av både samarbeidet med The Watson Twins og fra sitt eget mer rocka band Rilo Kiley. Acid Tongue er dermed variert, og jeg finner noe for enhver anledning. Hun viser inspirasjon fra både rockabilly, indierock, gospel og soul, og blander det til sitt eget på en kreativ måte, i et enkelt lydbilde.
» [vis produktdata]

Marit Larsen - The Chase

CD (EMI Virgin)
Jeg visste jeg ville like Marit Larsens oppfølger, og sparte skiva hennes til årets siste dager. Marit kommer til å forfølge meg helt til sommeren. Og helst mye lengre. Jeg digger hennes melodiske låter – så enkelt og så avansert på samme tid. The Chase er enda mer kreativt og profesjonelt gjennomført enn debutalbumet, og den ene kvalitetsfulle radiohiten etter den andre kommer susende. Dette albumet gjør meg glad, energisk og frisker opp en dyster vintertid.
» [vis produktdata]

Laura Veirs - Saltbreakers

CD (Nonesuch)
Denne damen har vært god å høre på hver gang jeg blir lei av alt det vakre, stemningsfulle og tidsriktige som preger flertallet av dagens kvinnelige singer songwritere. En råere, upolert dame fra Colorado, som dropper pynten og lar det ærlige stå igjen. Hun kan kanskje også minne om en amerikansk og mindre søt versjon av Lilly Allen. Og har visst utgitt hele seks album. Hvor er de andre?
» [vis produktdata]

Odd Nordstoga - Pilegrim

CD (Universal)
Odd tok meg med storm da jeg hørte Min Eigen Song. Grisen som hylte er borte vekk, og med elementer fra jazz og tradisjonelle folketoner har også jeg falt for denne mannen. Ettertenksomt og ekte, Pilegrim løfter det urnorske opp til et nytt nivå. Jeg føler meg i alle fall veldig god og norsk når jeg hører på Odds ærlige stemme og stemningsfulle arrangementer, for ikke å nevne låtskrivernes gode skildringer.
» [vis produktdata]

Miki Gonzales – Inka Beats. Apu Sessions.
Perfekt inspirasjon før, under - og etter en tur til inkaland, for deg som liker elektronika bedre enn tradisjonell sør-amerikansk folkemusikk. Eller for meg som ikke hører på denne typen musikk daglig, men som får mange assosiasjoner ved å lytte til Miki Gonzales. Den peruianske dj'en leker seg med tradisjonelle folketoner, panfløyte og charango fra Andesfjellene, mikset med bedagelig elektronika. Jeg trodde jeg bare var fanget av omgivelsene, men dette albumet egner seg godt som inspirerende, passe eksotisk bakgrunnsmusikk.

Kristin M. Skaar
(06.01.09)

Artikler, nyheter


Genesis 1969-1977

En kort gjennomgang av Genesis sine mest sentrale plater i perioden 1969-1977, av Geir Levi Nilsen

Groovissimo


Kid Loco - Kill Your Darlings

(Royal Belleville Music)

En forskrudd rundreise i selskap med dampende halliker, horer og annet pakk.

Flere:

The National - High Violet
Sonny Simmons - The Traveller