Årets opplevelser: Bjarne Larsen

Bjarne Larsen kjennes som den eminente strengetraktør i Salvatore, som på nyttårsaften 2007 slapp sitt sjette album Days of Rage. Larsen er også med som medeier på Osloklubben Sound of Mu, som på et drøyt år har blitt et vitalt tilskudd til hovedstadens kulturtilbud - det er alltids en konsert, en DJ eller en utstilling på Mu.

Her er Larsens oppsummering av 2006:

Jeg har valgt å se bort fra det numeriske system i det følgende. Ting kommer i den rekkefølgen det gjør som en følge av mer dunkle årsaker.

Følgelig blir det slik:

Now we've got members, konsert Indigo August 2006

Et spetakkel av en skute med trimmede seil og full spinakker samt løse kanoner ombord. Er man førstereisgutt bør man ha en kagge med rom på innerlomma (av den typen som spiller calypso i det man åpner den). Likefullt er det bare gallionsfiguren som foreløpig har truffet deg, så kommer resten....

Når vi er inne på Rom:

Calypso breakaway. samling bestående av Trinidad-calypso 1937-1941

Her befinner vi oss i karibien et godt tiår før Lord Kitcener og Lord Beginner border Empire Windrush med kurs for INGLAND. Kolonialisering, morsbinding og relaterte temaer blir lettbent behandlet av karer med tunge titler. Det hagler med lorder og konger. Selvskryt og masochisme følges her av en kledelig selvironi, ganske ulikt dagens kommersielle hiphop som helt åpenbart er en forlengelse av dette sirkus. "It was the lion that put me in a confusion"

Esther Ofarim: Songs der Welt Utgitt av Philips, Tyskland

Fant denne i en bruktsjappe i Dublin forrige sommer og gudene skal vite at den ikke er fra i fjor. Min irske venn Barry Kavanagh fant denne først på ett loppemarked i Groruddalen og skjebnen ville det slik at jeg fant den i hans fødeby. Vi snakker om en coverplate og høydepunktet for min del er en alldeles pirrende versjon av Dirty Old Town, skrevet av Evan McColl, som forøvrig er skotsk. Dette nevnes da mange forbinder denne låta med the Pogues og derfor feilaktig tror at The Dirty Old Town er Dublin. Stereo, auch Mono abspielbar.

Musikkavdelingen ved Deichmanske Bibliotek

En ren gullåre. har ennå ikke kommet meg lenger enn bokstaven a. Kanskje på grunn av Djivan Gasparyan (Armenia) og hans Doudouk.

Punkt: Crime scenes (Punkt Recordings)

Fruktbar greie satt sammen av Jan Bang og Erik Honore basert på musikere som har opptrådt på deres Punkt Festival. Stikkordet her? Sidsel Endresen. Denne platen er faktisk fra i fjor og tilfredstiller altså de opprinnelige kriterier for denne artikkelserie. "High in the arctitechture"

The rough guide to Rebetika

En særdeles ok nøkkel til en verden hvor strengeinstrumenter må kunne skjules under jakkeslagene og 9-takt er fullstendig normalt. Vi går nå utfra at denne omtale er en jakke og sjekker ut varene den skjuler: Fünf griechen in der hölle und andere rembetika-lieder- Utgitt av Trikont. Fant denne i en bruktssjappe i Hassel her om året og jeg tror denne vinylen er ute av det evige kretsløp. Den har på sett og vis kommet til Nirvana.


(16.01.07)

Artikler, nyheter


Genesis 1969-1977

En kort gjennomgang av Genesis sine mest sentrale plater i perioden 1969-1977, av Geir Levi Nilsen