Topp 10 2004 - Rita Trondsgård

Er godt fornøyd med plateåret som har gått, selv om det også har bydd på enkelte skuffelser. Det har vært vanskelig å plukke ut kandidater til den endelige listen, for det er ingen tvil om at det er mange band som fortjener en plass høyt oppe. Men nå har de endelige prioriteringene blitt gjort, og årets topp ti liste ser slik ut:

1.Velvet Cacoon - Genevieve

CD (Full Moon Productions)
Genevieve, Velvet Cacoons første offisielle utgivelse, tok pusten fra meg på en måte som jeg ikke kan huske å ha vært nær siden jeg kom over min første Bethlehem-låt. Dette er noe av det dystreste, mektigste og svarteste jeg har hørt på lange tider. Velvet Cacoon har en helt spesiell sound som de fremstiller ved å bruke et egenutviklet instrument som de kaller en "dieselharp". Den består av en gitar som drives av en dieselmotor, lyden blir ført gjennom en optisk fiber til et kjempemessig akvarium der vibratosensorer tar opp lyden. Resultatet av denne høyst originale instrumentbruken, er en kraftfull atmosfærisk skive, der hovedessensen er en urovekkende og gjennomtrengende mørk undertone som ikke slipper taket med det første. For ikke å snakke om den sparsomme, men fryktinngytende og virkningsfulle vokalen! Fantastisk.
» [vis produktdata]

2.Aura Noir - The Merciless

CD (Peaceville)
Rått, rølpete og tettpakket av knallfete riff. På denne måten er det en upolert mesterlig thrashskive skal høres ut, og nøyaktig slik fremstår Aura Noirs siste fullengder. Aura Noir har i mine øyne alltid levert noen av de beste kvalitetsvarene innen black/thrash genren, og på årets fullengder overgår bandet nærmest seg selv. The Merciless har snurret og gått i spilleren min med hyppige mellomrom siden slippet, og det vil den fortsette å gjøre en god stund til. Et suverent comeback!
» [vis produktdata]

3.Enslaved - Isa

CD (Tabu)
Det tok litt tid før albumets helhet og genialitet klarte å nå frem til meg, men da skiva først satt, ble den sittende som spikret. Enslaved fortsetter utviklingen i det eksperimentelle og progressive sporet de så smått begynte å skjene ut i etter Mardraum, og nok et mesterverk er et faktum. Iskaldt, teknisk og atmosfærisk ekstremmetal med klare inspirasjoner fra 70-talls progrock. Et must for enhver metalfan.
» [vis produktdata]

4.Endstille - Dominanz

CD (Twilight Vertrieb)
Vanvittig rå black metal som uten unntak holder det samme høyt kvalitetsnivået helt til siste riff har tonet ut. Minner om Darkthrones eldre dager, og overgår Sardonic Wrath uten vanskeligheter. Slik skal det låte!
» [vis produktdata]

5.My Dying Bride - Songs of Darkness, Words of Light

CD (Peaceville)
Doom-pionerene valset opp med en nok et praktfullt høydepunkt av en skive tidlig i 2004, og viste med dette at de langt ifra hadde problemer med å følge opp den dypt følelsesladde og dystre The Dreadful Hours (2001). Kvalitet er et nøkkelord i denne leiren, og dette er noe som bandet har levd opp til med glans helt siden debutplata. My Dying Bride har vært innom mange faser, fra ekstrem death/doom til helt rolige og nedtonede verk som inkluderer den karakteristiske fiolinen, men er frie for growlingvokal. På Songs of Darkness, Words of Light finner de i stor grad tilbake til den gamle formen samtidig som at den er en tydelig videreføring fra The Dreadful Hours, mens fiolinen fremdeles ligger ubrukt uten at det gjør noe som helst. Kremlåt etter kremlåt står i kø og det er ikke noe annet å gjøre enn å ta repeat-knappen i bruk.
» [vis produktdata]

6.Ayreon - The Human Equation

CD (InsideOut / SPV)
At Arjen Lucassen noen gang kom til å klare å toppe det majestetiske eposet Into the Electric Castle (1998) skal jeg ærlig innrømme at jeg aldri hadde trodd, men her er beviset på det motsatte. Nok en gang har han samlet sammen en gjeng meget dyktige artister, og laget et konseptalbum ut av det hele - og hvilket fremragende produkt han har fått ut av det! Det meste stemmer her, produksjonen er uovertruffen, vokalistene gjør en strålende jobb og detaljene i lydbildet er mange og gode. Denne progrock-plata er det nærmest umulig å klare å gjøre seg til kjenne med etter første gjennomlytting, men desto mer spennende er den. Svake låter er mangelvare, og denne dobbeltutgivelsen kommer uten tvil til å bli tatt frem med jevne mellomrom også i lang tid fremover.
» [vis produktdata]

7.Cult of Luna - Salvation

CD (Earache)
Pur og beint fram vakker. Dyster og mørk, samtidig som den er glassklar og ren. Nøyaktig slik er det Salvation lyder. Dette er bandets tredje skive, og med denne lavmælte perlen av et album klarte de sannelig å forhekse meg. Det musikalske landskapet er uimotståelig stemningsfullt og behagelig å bevege seg gjennom. Hovedessensen her er først og fremst hardcore, men Cult of Luna makter å mane frem en melankolsk og tungsindig atmosfære som man vanligvis bare finner hos de fremste og mest følelsesladde doom-bandene. Nydelig!
» [vis produktdata]

8.Darkthrone - Sardonic Wrath

CD (Moonfog)
Darkthrone begynner å finne tilbake til sitt riktige spor, som jeg personlig mener at de forlot etter den glimrende Panzerfaust, og det låter sabla bra. Rett i trynet old school black metal spekket med vanvittig tøffe riff og bedre produksjon enn vi er vant til fra den kanten. En selvskreven kandidat på lista.
» [vis produktdata]

9.Insomnium - Since the Day It All Came Down

CD (Candlelight)
Absolutt noe av det aller beste som har kommet ut innen melodiøs death metal i år. Stemningsfullt og ekte, rammet inn av fengende riff og knakende gode melodier. Insomnium er tydelig inspirerte av band som både Opeth og In Flames, men klarer å skape sitt eget særegne uttykk til tross for referansene. Både akustiske deler og jagende thrasha gitarspill kombinert på en ytterst treffende måte bidrar til å skape ett groovy driv uten like.
» [vis produktdata]

10.Narcissus - Crave and Collapse

CD (Century Media)
Helt på tampen av året var det en kjempemessig utgivelse som virkelig fanget min fulle oppmerksomhet, og rev Forest of Shadows' Departure ned fra den planlagte tiendeplassen (benytter altså sjansen til å nevne den så vidt allikevel). Crave and Collapse er en progressiv og meget spennende eksperimentell avart av en skive som langt på vei klarer å imponere, og dette uten bruk av overpompøse synthstunts eller ambisiøse partier som har blitt gjort utpreget sære bare for å være nettopp det. Dette er unik hardcore/metalcore på sitt beste. Riffene på dette albumet er herlige, og gitaren trakteres plettfritt. Komposisjonene er vanvittig godt sammensatte, og krempartiene formelig avløser hverandre på rekke og rad. Nydelig!
» [vis produktdata]

Rita Trondsgård
(02.01.05)

Artikler, nyheter


Genesis 1969-1977

En kort gjennomgang av Genesis sine mest sentrale plater i perioden 1969-1977, av Geir Levi Nilsen

Groovissimo


Death By Unga Bunga - Juvenile Jungle

(Spoon Train Audio)

Pur unge gutter fra Moss viser obskure veier tilbake til 60-tallets garagerock.

Flere:

Kenneth Ishak And The Freedom Machines - Kenneth Ishak & The Freedom Machines
Pow Pow - Last Days On Earth