Kristian Nygård - Topp 25 album fra 2007

I mangel av å kunne definere 2007 med en eller annen bombastisk hendelse av verdensomspennende natur, som f.eks. "det året menneskeheten oppnådde utenomjordisk kontakt", eller "det året en zombie-epidemi utryddet 98 % av jordens befolkning", får man heller slå fast at 2007 i alle fall var nok et gnistrende godt musikkår. Blant store og etablerte veteraner som innfrir (Radiohead, Neurosis og Do Make Say Think), har man samtidig spennende nykommere (The Twilight Sad, Joy Wants Eternity og The Allstar Project) med mye på hjertet tross ung alder. Årets skammekrok innehas av Arcade Fire, Jesu, Pelican og Ulrich Schnauss, som altså ikke klarte å innfri denne skribentens forventninger, som absolutt ikke var på urealistisk høye nivå i utgangspunktet.

En toppliste bare for årets beste låter vil jeg nok ikke engang tørre å prøve meg på, men en slags modifisert versjon - la oss kalle den "Topp 5 beste låter fra litt småskuffende 2007-album, eventuelt EP'er" - ser altså slik ut:
1. Yeasayer - 2080 (Fra albumet All Hour Cymbals)
2. …And So I Watch You From Afar - The Voiceless (Fra EP'en This is Our Machine and Nothing Will Stop It)
3. Phosphorescent - Wolves (Fra albumet Pride)
4. Múm – Marmalade Fires (Fra albumet Go Go Smear the Poison Ivy)
5. LCD Soundsystem – Someone Great (Fra albumet Sound of Silver)

På konsertfronten i 2007 ble det flere fine opplevelser på mange av hovedstadens scener, med Low, The Twilight Sad og Okkervil River som gode høydepunkt. Men aller øverst befinner John Darnielle a.k.a. The Mountain Goats seg, som tross min da nylig påbegynte influensa med påfølgende feber, magevondt og hodedunk underholdte stort bare akkompagnert av bass i tillegg til hans egen kassegitar og tindrende stemme. Darnielle viste en overraskende scenetekke, og det entusiastiske Garage-publikummet smilte og sang med på selv de aller tristeste låtene. Selv ble jeg sengeliggende hele uka etter, men konserten føltes verdt hvert sekund av øre/nese/hals-betennelser, svettetokter og feberfantasier. Og til alle de som eventuelt ble smittet av luftbårne bakterier fra mine frekvente nys og host: Beklager.

Kaster man blikket framover, lover 2008s musikalske horisonter allerede svært godt, hvor man kan skimte nye utgivelser fra The Mountain Goats, M83, A Silver Mt Zion og Sun Kil Moon bare i løpet av årets første kvartal. Samtidig loves det endelig nytt materiale fra gamle travere som Portishead og My Bloody Valentine - men om dette faktisk blir tilfelle, eller om disse låtene heller bare havner på soundtracket til Duke Nukem Forever, gjenstår å se. Selv holder jeg forventingsfullt pusten, fra... nå!

Og ja, albumliste 2007 ser slik ut: (på innpust)

25. For a Minor Reflection - Reistu Thig Vid, Solin Er Komin a Loft...
24. Souvenir’s Young America – An Ocean Without Water
23. Gravenhurst – The Western Lands
22. Iron & Wine – The Shepherd’s Dog
21. The New Pornographers – Challengers
20. Little Wings – Soft Pow’r
19. Blonde Redhead – 23
18. Caribou – Andorra
17. Caspian – The Four Trees
16. Giardini di Miró – Dividing Opinions
15. Eluvium – Copia
14. Band of Horses – Cease to Begin
13. Crippled Black Phoenix – A Love of Shared Disasters
12. Piano Magic – Part-Monster
11. The Allstar Project – Your Reward… A Bullet

10.Do Make Say Think - You, You Are a History in Rust

CD (Constellation)
Lekent kanadisk kollektiv beholder deres jazz-aktige komposisjoner og støyende utblåsninger, men flørter denne gang også med vokaldominerte spor, heldigvis resulterende i låter som også føyer seg til i rekken av bandets aller beste. Medlemmer fra Akron/Family låner bort stemmene deres til to fortreffelige spor, et samarbeid som formelig skriker etter å bli gjentatt så snart som overhodet mulig.
» [vis produktdata]

9.Stars of the Lid - And Their Refinement of the Decline

CD (Kranky)
Med deres seneste album er ambientduoen Stars of the Lid nær ved å faktisk omskrive reelle fysiske lover man tidligere har tatt for gitt. For mens man hører på And Their Refinement of the Decline tar man seg i å tenke at musikken direkte påvirker omgivelsene; forbipasserende på gaten utenfor, fugler på himmelen, blafrende flagg, alle virker å bevege seg saktere og svevende, helt i takt med Adam Wiltzies og Brian McBrides drømmende tonedikt – som fremført av et sovende orkester som aldri vil våkne.
» [vis produktdata]

8.Okkervil River - The Stage Names

CD (Jagjaguwar)
Den aller største overraskelsen ved Okkervil Rivers seneste opptreden i hovedstaden var den livlige entusiasmen som det fulltallige publikumet demonstrerte. Akkurat der og da, i det flerfoldige tilskuere danset og hoppet i takt med utallige hits av sterkt folk/indiekaliber, kunne man ikke slå det fra seg at man var vitne til noe stort, eventuelt noe som faktisk kan bli enda større. For Okkervil River føles ikke milevis unna å kunne oppnå Arcade Fires usannsynlige og svimlende suksess, og sterke The Stage Names virker mest av alt som enda et steg videre mot et definitivt mainstream-gjennombrudd av samme størrelse.
» [vis produktdata]

7.Joy Wants Eternity - You Who Pretend to Sleep

CD
I likhet med topplistens andre helinstrumentale band virker Portland, Oregon-bandet Joy Wants Eternity like inspirert av den vidtspennende amerikanske nattehimmelen, her demonstrert med en voldsom intensitet i sterk dynamisk samspill med reflekterende tilbakeholdenhet. Melankolske sammenvevde gitarlinjer eksploderer her også i svevende utbrudd, men med en genuin nerve som hører til den oversvømte instrumentalrock-genrens sjeldenheter.
» [vis produktdata]

6.The Besnard Lakes - The Besnard Lakes Are the Dark Horse

CD (Jagjaguwar)
Psykedeliske pop-toner med indie-ånd ender opp som en blanding av Beach Boys og Arcade Fire, og samtidig et av årets aller beste album. Referansepunktene går også til Wolf Parade og Sunset Rubdown, men hvor de seneste utgivelsene fra disse (Arcade Fire inkludert) har i beste fall føltes fornøyelige men flyktige, er det The Besnard Lakes som i 2007 har lykkes aller best med å befeste Montreal som indie-kartets hovedstad.
» [vis produktdata]

5.Radiohead - In Rainbows

CD
Bak en særdeles vellykket "PR-kampanje" i kjølvannet av en overraskende albumannonsering, og forhåpentligvis en av musikkhistoriens mest banebrytende distribusjonsmetoder, er det lett å glemme at det også befinner seg nok en fantastisk plate fra kanskje Verdens Viktigste Band, som igjen fremviser hvordan de fremdeles er pionerer på musikalske så vel som tekniske fronter. Som en krystallisering av bandets seneste utgivelser, innehar In Rainbows både dansbare beats, vemodig balladeri og drivende rock, men uten å ofre det fundamentalt fengende, ektefølte og melodiske som gjør albumet til nok en triumf - samt bandets mest tilgjengelige siden The Bends.
» [vis produktdata]

4.Neurosis - Given to the Rising

CD (Neurot)
Beklager for å måtte ta i bruk et såpass utslitt uttrykk; men de gamle er faktisk fortsatt eldst. Når Isis og Pelican skuffer henholdsvis smått og stort med deres seneste indie/sludge/doom metal-skiver, demonstrerer forløperen og inspirasjonskilden Neurosis med Given to the Rising nøyaktig hva alskens etterlignerne aspirerer etter av nådeløse og blodige utbrudd som forløses fullstendig uten verken forvarsel eller kompromisser. Seigt, massivt og dystert er stikkordene her for en plate som føltes som en særdeles velkommen og svært hardtslående tilbakekomst etter den noe skuffende og dvelende The Eye of Every Storm.
» [vis produktdata]

3.Beirut - The Flying Club Cup

CD (Ba Da Bing! / 4AD)
Zach Condon, fremdeles like uforskammelig ung, samtidig like romantisk og drømmende, har tatt et elegant og stilrent steg videre fra den allerede besnærende førsteplata Gulag Orkestar. Innspillingen virker å være mer gjennomført og gjennomtenkt, med større budsjett og større ambisjoner, men viktigst av alt, låtene er like fjærlett forførende, med nøyaktig det samme bankende, mektige hjertet som storslagent opphav. Samtidig kan landet Frankrike også krediteres på samme måte, for Condon har med The Flying Club Cup latt blikket gå noen hundre mil vestover på verdenskartet, til et sted hvor han selv - og lytteren - føler seg fullstendig hjemme.
» [vis produktdata]

2.Explosions in the Sky - All of a Sudden I Miss Everyone

CD (Temporary Residence / Bella Union)
Som lydspor passer Explosions in the Sky til alle trivialiteter du ikke visste var monumentale. Eventuelt til alt monumentalt du ikke visste var trivielt. For som ektefølt og storslått instrumentalrock er det Explosions in the Sky som passer like godt som bakgrunnsmusikk for både svovelsvidde apokalypser som svermende romanser. Likeså demonstrert i både TV- og filmformatet av hverdagsdramaet Friday Night Lights (begge versjoner for øvrig knakende gode), klarer de til og med å få noe så fundamentalt nitrist som amerikansk fotball til å fremstå som viktig og hendelsesrikt.
» [vis produktdata]

1.The Twilight Sad - Fourteen Autumns and Fifteen Winters

CD (Fat Cat)
Årets overraskelse, ikke bare sånn rent musikalsk, men samtidig også fullstendig bokstavelig talt, ettersom jeg under mitt første møte med The Twilight Sad feilaktig antok at skotsk shoegaze sikkert burde passe godt som bakgrunnsmusikk for en avslappende ettermiddagslur. Blir man ikke vekket av bandets monumentale vegger av lyd er man døv, eventuelt blir man det etter hvert, for The Twilight Sad tar sine dundrende og stormende klimaks til euforiske nivå – like vakre og melodiske som svimlende og øredøvende. Men når hvilepulsen etter hvert får roet seg, og The Twilight Sad får befestet sitt lydbilde som fra et sted mellom Arab Strap, Ride og Mogwai, reagerer man bare med å trampe med stor vellyst på fiktive luft-effektpedaler for hver påfølgende og skimrende bølge av øsende gitarstøy.
» [vis produktdata]

Kristian Nygård
(20.01.08)

Artikler, nyheter


Genesis 1969-1977

En kort gjennomgang av Genesis sine mest sentrale plater i perioden 1969-1977, av Geir Levi Nilsen

Groovissimo


Like Rats From a Sinking Ship - We Get Along Like A House On Fire

(The Perfect Hoax)

Heseblesende galskap, aggressivitet, stakkato temposkifter og nihilisme. Vel, det er i hvert fall et forsøk på å sette LRFASS i bås.

Flere:

Motif - Expansion
Sonny Simmons - The Traveller