Frank Skoveng: Året 2008

Oppsummeringen viser at året 2008 var et godt plateår med mange sterke utgivelser. Her presenterer jeg mine 10 anbefalinger i tilfeldig rekkefølge.

Finn Coren - I draumar fær du - Dikt av Olav H. Hauge

CD (Bard)
Et utvalg av Olav H. Hauges dikter blir vakkert fremført av Finn Coren. I alt 35 låter med mange forskjellige stiler presenteres sårt, melankolsk og så utrolig vakkert. Dobbeltalbumet er nok en gang en sterk fremføring av Coren.
» [vis produktdata]

MGMT - Oracular Spectacular

CD (Columbia)
Duoen fra NY har fått enorm oppmerksomhet og sant skal sies at det er rettferdig i mine ører. Lett fengende dansbar musikk der, litt electro pop (Daft Punk), litt gitar (Lennon / Young) og litt pop (Scissor Sisters) gjør det hele nytbart.
» [vis produktdata]

Nick Cave and the Bad Seeds - Dig, Lazarus, Dig!!!

CD (Mute)
Nick Cave, nå som kontormann beviser at formen er intakt. Plata når høyt oppe i Caves ellers så solide katalog.
» [vis produktdata]

Lizz Wright - The Orchard

CD (Verve)
Det er så befriende og vakkert når Lizz Wright synger. Soul, jazz og pop på sitt vakreste.
» [vis produktdata]

Grand Island - Boys & Brutes

CD (Racing Junior)
I Grand Islands lekegrind ble resultatet med Boys & Brutes imponerende. Jeg tror fortsatt det bor enda mer glede og galskap i bandet, og da er vel bare å glede seg da!
» [vis produktdata]

Paper - An Object

CD (Novoton)
Debutanter fra Sverige fortet seg i studio og spilte inn en rekke låter. Krautpunkrock – enkelt, direkte og med et resultat som svetter av glede.
» [vis produktdata]

The Gaslight Anthem - The '59 Sound

CD (Side One Dummy)
Lyden av Joe Strummer og Bruce Springsteen er godt plantet i hodene på kvartetten fra New Jersey. En godt velregissert rock’n roll album som får mitt hjerte og hode tilbake til rundt 1978-81.
» [vis produktdata]

TV on the Radio - Dear Science

CD (4AD)
Jeg ble litt skuffet over TV On The Radios forrige utgivelse, således var forventningene skrudd betraktelig ned til årets utgivelse. Jeg ble finta og datt på r.., og da er det bare å reise opp igjen å digge.
» [vis produktdata]

The Clash - Live at The Shea Stadium

CD (Epic / Legacy)
Vel konserten har vært å finne på bootlegs tidligere. Men nå er konserten offisiell og årets utgivelse er som å reise tilbake til fortiden. Clash anno 1982 og i storhumør er definitivt blant årets beste humørspredere.
» [vis produktdata]

The Electrocution - Rise to the Sun

CD
En av årets store overraskelser. Ingen distribusjon her til lands, dessverre. Glam og garasjerock mikses og det er klin umulig å ikke la seg rive med.
» [vis produktdata]

Av resirkuleringer må følgende nevnes: nyutgivelsen av Ebba Grön-boksen, KSMB-samlingen med ”alt” av bandet, Camper Van Beethovens flotte samling og la oss heller ikke glemme at Betonghysterias legendariske EP også ble gitt ut på nytt i vinylform (av Hit Me Records).

Gledelig er det også at gamle helter som REM, The Cure, Paul McCartney (samarbeidet med Youth i The Fireman), AC/DC viser at de duger til de grader og alle de nevnte kunne like gjerne med i min liste. Andre flotte utgivelser er Fujiya & Myiagi, Bodies Of Water, Håkan Hellstrøm, Deerhunter, Gutter Twins og Drive By Truckers.

Frank Skoveng
(31.12.08)

Artikler, nyheter


Genesis 1969-1977

En kort gjennomgang av Genesis sine mest sentrale plater i perioden 1969-1977, av Geir Levi Nilsen

Groovissimo


Serena Maneesh - Serena Maneesh

(HoneyMilk)

Med oppheita fuzz-pedal, kvasse gitarfigurar og englar i kulissane presenterer gjengen frå sør-vestlandet eit inferno i svart, raudt og kvitt.

Flere:

Bertine Zetlitz - Sweet Injections
Diverse artister - Do You Know House? - Volume One