Gjesteliste: Ingrid Olava

2008 kan bli Ingrid Olavas store år. Tidlig på året slippes nemlig hennes debutplate Juliet's Wishes på EMI, og fra det vi har hørt virker det meget lovende.

Om sin liste for 2007 sier Ingrid Olava til groove:

- På lista mi er det bare fire plater som er ordentlig nye. To ble gitt ut på nytt i 2007, og en synes jeg ikke fikk nok oppmerksomhet i 2006. Den siste er bare gammel, rett og slett, men har fungert som soundtrack ved så mange anledninger at den måtte med. Det blir åtte plater. Årets åtte beste for meg.

PJ Harvey - White Chalk

CD (Island)
PJ Harvey er skremmende og tiltalende, og jeg kan aldri ikke bry meg om det hun lager. White Chalk kom snikende, og tredje gangen slapp jeg halvveis i plata det hadde i hendene og spolte tilbake for å høre en tekstfrase om igjen. Hun er visjonær, gjennomført, intelligent og gæren i måten hun skriver og fremfører musikk. Betagende. Hun gjenoppfinner seg selv hver gang, og gir likevel aldri følelsen av at det er noe annet enn genuint og oppriktig.
» [vis produktdata]

Feist - The Reminder

CD (Interscope)
The Reminder med Feist har en smarthet og en kjølighet jeg liker. Nydelig blandingsforhold mellom knirkete pop og soulelementer. Morsomt og orginalt. En plate som er lite insisterende, samtidig som den tar tak i deg. Fine låter.
» [vis produktdata]

Loney, Dear - Sologne

CD
Skranglete indierock kan fort få hjertet mitt til å slå litt ekstra fort. Det tok bare to sekund å falle for Loney, dear, og forelskelsen har vedvart. Emil Svänengens vokal er både til å le og til å gråte av. Med intens indie-inderlighet triller han frem det ene lille perlen etter det andre. I tillegg til å være "innspilt på gutterommet"-produksjons-perfeksjonist, er han også en sjeldent god popkomponist. Å lytte til denne plata gir en sterkt paradoksal følelse av at absolutt ingenting er tilfeldig, samtidig som det høres ut som arrangementene, låtene og medmusikantene, for den saks skyld, ramler ned på Emil fra oven. Det kan sikkert forklares, men jeg velger å lene meg tilbake å tenke: "MAGI!".
» [vis produktdata]

Spoon - Ga Ga Ga Ga Ga

CD (Merge)
Et hyggelig album med noen perler. You Got Yr Cherry Bomb er en perfekt kickstart på dagen. Får meg til å smile. Låter amerikansk på den hyggelige måten.
» [vis produktdata]

Jan Johansson - Piano - Ett urval 1960 - 1968

CD (Heptagon)
Jeg kan umulig skrive Best of 2007-liste året Jan Johansson ble utgitt på ny uten å nevne denne plata. I all enkelhet er denne musikken grunnen til at jeg bestemte meg for å spille piano. Den blir aldri utslitt, og den imponerer hver gang. Jeg synes det er enormt fascinerende at musikk kan, når alle brikkene faller på plass, berøre så mange mennesker, så lenge, så dypt. Akkurat som alle mennesker som faller for plata allerede har musikken i seg, og at Jan Johansson bare spiller den for dem. Det er rart, og veldig fint.
» [vis produktdata]

Jim Ford - The Sounds of Our Time: The Harlan County Album, Rare Singles and Previously Unreleased Masters

CD (Bear Family)
Jim Ford har gitt meg mye glede i 2007. The Sounds of Our Time er en praktfull blanding av soul og country, musikk til å danse og til å grine av. R.I.P.
» [vis produktdata]

In the Country - Losing Stones, Collecting Bones

CD (Rune Grammofon)
Losing Stones, Collecting Bones med Morten Qvenilds trio In the Country er en av de platene jeg har hørt mest på i år. Meditativt, orginalt, gjennomkomponert og fantastisk spilt. På mange måter popmusikk, bare likevel ikke i det hele tatt. En av de beste liveopplevelsene man finner her til lands, oppfordrer alle grooves lesere sterkt til å gå på konsert.
» [vis produktdata]

Le Mystère des Voix Bulgares - Le Mystere Des Voix Bulgares, Volume II

CD (Nonesuch / Elektra)
Siste plata er fra et bulgarsk kvinnekor. Østeuropeiske klanger, rytmisk intrikat, klagete og endeløst vakkert. Dette koret var visstnok en undergrunnsfavoritt på åttitallet, men da gikk det meg hus forbi, da jeg var opptatt med Fraglene og slikt. Le Mystere des Voix Bulgares har gått kanskje hundre ganger på kjøkkenet mitt i år. De mest inntrengende og fantastisk sterke kvinnestemmene jeg tror jeg har hørt i hele mitt liv.

Årets plate for meg.
» [vis produktdata]


(09.01.08)

Artikler, nyheter


Genesis 1969-1977

En kort gjennomgang av Genesis sine mest sentrale plater i perioden 1969-1977, av Geir Levi Nilsen

Groovissimo


Noxagt - Turning It Down Since 2001

(Safe as Milk)

The Nor Wave slår over oss som en knyttneve langt inn i ryggmargen.

Flere:

Throw Me the Statue - Moonbeams
Balkan Beat Box - Nu Med