Gjesteliste: Jenny Hval

Jenny Hval ble landskjent for et par år siden under artistnavnet Rocketothesky. Debutplaten To Sing You Apple Trees (2006) fikk god mottagelse, og Hval har siden den gang turnert landet, blant annet i kompaniskap med DJ Sunshine.

Hval jobber for tiden med et plateprosjekt som skal ut til høsten og med musikk til skrekk-dans med Plire Multi Dance (som kommer i mars/april).

Vi gleder oss til nye toner fra Jenny Hval i 2008, i mellomtiden kan vi studere noen av hennes favoritter fra 2007:

PJ Harvey - White Chalk

CD (Island)
PJ Harvey dukket opp akkurat da jeg satt og så en hel masse skrekkfilmer, og plutselig snek hun seg inn i filmene som den skumle jenta på bildene i Ju-On: som plutselig finnes på hvert eneste bilde av en mann som har blitt drept. Men mens denne jenta på bildene er utydelig, nesten utvisket, er PJ Harvey og musikken hennes detaljert, nær, knoklete og knirkete. Hennes spøkelser lukter av treverk og gamle, rustne strenger. Og når jeg løfter opp dyna om natta, ligger hun der ved siden av meg.
» [vis produktdata]

Nils Henrik Asheim & Lasse Marhaug - Grand Mutation

CD (Touch)
Denne plata var ansvarlig for at jeg, som er gammel goth-fan, ble dratt rett ned i goth-verden igjen og gikk til innkjøp av svart neglelakk. Men det er ikke en goth-plate - den har bare den lyden alle gothfolk skulle ønske de kunne finne i gothmusikken sin. Eller som jeg skulle ønske de kunne lage, kanskje.
» [vis produktdata]

Deerhoof - Friend Opportunity

CD (5 Rue Christine / Kill Rock Stars / Tomlab)
Jeg er litt treig til å få med meg ting, for denne plata er fra 2006 og jeg fikk ikke hørt den før i år. Deerhoof var et band jeg hadde oversett i årevis ("enda et indie-band"), helt til jeg så dem live på Egersund visefestival. Alle de fantastiske melodiene, og samspillet. Morsomt og samtidig aldri tullete, fordi det er så presist, så levende, og ikke minst: så logisk. Som en lang, surrealistisk drøm.
» [vis produktdata]

Dead Can Dance - Aion

CD (4AD)
Ok, det var to grunner til at jeg ble litt goth igjen i 2007. Den andre var Dead Can Dance. Denne plata kjøpte jeg, svarthåret og svartlakkert, i Praha i 1997 (et fabelaktig sted for goth, selvsagt). Og jeg fant den igjen i begynnelsen av 2007, nesten nøyaktig som 10års-jubileum. Jeg er fortsatt opptatt av den.
» [vis produktdata]

The KLF - The White Room

CD (Arista / RCA)
Dette er plata som får folk til å sette seg nærmere deg på bussen, fordi de hører noe fra høretelefonene dine som de husker, men ikke kan sette fingeren på hva er. Eller de husker det, men kan ikke forstå at du sitter og hører på det. Jeg fant fram plata igjen midt i hetebølgen i mai, og det ble 3AM Eternal dagen lang.
» [vis produktdata]

Diverse artister - The Wicker Man (OST)

CD (Silva Screen)
For en film The Wicker Man er! Og hvilket soundtrack! Paul GIovanni klarer å forene det vakre, det hedenske, det nesten perverse og det mystiske i et uttrykk med gamle og nye folketoner, barnekor og brass band, sekkepiper, feler og gitarer. Og det beste med det hele er at soundtracket er en film i seg selv - mens filmen the Wicker Man forteller en historie med en kristen politimann som protagonist, og dette samfunnet på øya Summerisle blir fremstilt som annerledes og mystisk, er musikken på deres side - det er landsbyfolkets sanger, deres liv som om deres verden var den eneste.
» [vis produktdata]

Diverse artister - Inland Empire (O.S.T.)

CD (Rykodisc / Absurda)
Oooo, det er vel ikke bare min skyld at 2007 ble et skummelt år. David Lynch har vel ofte skylda for skumle år, men med Inland Empire tok det helt av. Bare hør på soundtracket. Dødsangst i 79 minutter og 27 sekunder. The Locomotion må være verdens skumleste poplåt.
» [vis produktdata]

Susanna Wallumrød - Sonata Mix Dwarf Cosmos

CD (Rune Grammofon)
Susannas første soloplate er ganske annerledes enn arbeidet hun har gjort med the Magical Orchestra - det er veldig enkelt, langsomt og akustisk. Langsomt, ja - plata går i Susanna-tid, ikke vanlig klokketid. Det er stemmen hennes som går først, og jeg følger etter i høretelefonene. Dermed kan man virkelig være med på melodiene, på musikken som bygger seg utover. En plate som fortsetter videre hver gang man setter den på.
» [vis produktdata]

Bat For Lashes - Fur and Gold

CD (Echo / Parlophone)
Denne plata kom ut i fjor og bør høres av flere i Norge, for den er noe så viktig som både mystisk og pop-lett på én gang. Girl anthem med cembalo-komp er helt logisk for disse jentene.
» [vis produktdata]

The Blow (live)
Når jeg spesifiserer "live" her, er det fordi det er live man forstår hvordan the Blow lever. Et enkeltpersonsforetak som forteller like mye som hun synger, og danser en slags blanding av Michael Jackson og Laurie Anderson. Selve låtene på konsert blir nesten bare utfylling av det hun forteller, og det er første gang jeg som tilskuer har tenkt: "og det er helt greit". Og det er ikke fordi de er dårlige. Hun er bare en helt utrolig scenepersonlighet.


(03.01.08)

Artikler, nyheter


Genesis 1969-1977

En kort gjennomgang av Genesis sine mest sentrale plater i perioden 1969-1977, av Geir Levi Nilsen

Groovissimo


The Pains of Being Pure at Heart - Belong

(Slumberland)

Det regner tårer fra himmelen og knuste hjerter og brutte løfter åpenbarer seg på dette lekre andrealbumet fra The Pains Of Being Pure At Heart.

Flere:

Umek - Neuro
Madrugada - Madrugada