Ti på topp 2005 - Christer Falck

Whistleblower Christer Falck driver C+C Records, og etter listejukset med Warlocks som ble vist på Lydverket, er Falcks status som norsk platebransjes "enfant terrible" nr. 1 ubestridelig. Vi glemmer praksisen i den heller tvilsomme delen av bransjen Falck er en del av, og fokuserer heller på hvilke skiver som gjorde livet lysere for ham i 2005. Falcks sterke interesse for David Sylvian er ivaretatt med Nine Horses og Snow Borne Sorrow, som har kapret tiende plass på hans liste over årets opplevelser på plate, prioritert:

1.Kate Bush - Aerial

CD (Capitol)
Alt er som før, bortsett fra at hun nå har begynt å synge om hvitevarer også. Ingen grunn til å fornye seg når man lager verdens beste album hvert 12. år.
» [vis produktdata]

2.Devendra Banhart - Cripple Crow

CD (XL)
Et rørehue som aldri helt fikk bestemt seg for hva han ville. Litt mer elektrisk enn forgjengeren og med en nerve ingen andre artister er i nærheten av...
» [vis produktdata]

3.Antony and the Johnsons - I Am a Bird Now

CD (Secretly Canadian / Rough Trade)
En stemmeprakt som ligner på en blanding av Nina Simone, Jeff Buckley og en i Sølvguttene som har gått læra hos Esben Pireli Benestad. Ujevn plate, men det som er bra, er best.

» [vis produktdata]

4.Sufjan Stevens - Illinois (Come On Feel the Illinoise)

CD (Asthmatic Kitty)
Kanskje det mest pretansiøse prosjektet verden har sett, men om han klarer å få så mye vellyd ut av en så råtten stat som Illinois, er jeg sikker på at selv Montana kan bli et kommende mesterverk.

» [vis produktdata]

5.Sofian - This is Sofian

CD (C+C)
Norges beste plate på mange, mange år. Håkon Moslet; spis bæsj!
» [vis produktdata]

6.Vashti Bunyan - Lookaftering

CD (DiCristina / Fat Cat)
Devendra B. og Antony H. børstet støv av en gammel art,- vise-legende, og det ble det beste i sjangeren siden Nick Drakes Five Leaves Left.
» [vis produktdata]

7.Quasimoto - The Further Adventures of Lord Quas

CD (Stones Throw)
Smurferapper på helium, med tekster som jeg egentlig burde tatt avstand fra. Allikevel ler jeg meg fillete og tenker at rappen er ikke død allikevel. Den har bare lagt seg nedpå for å hvile litt...

» [vis produktdata]

8.CocoRosie - Noah's Ark

CD (Touch and Go)
Jeg tar meg på fersken i å nynne på homotekster. Antony og Devendra Banhart har bidratt til at Bjørk og Anja Garbarek har fått en konkurrent. Sjekk ut "Beautiful Boyz" og bli litt gay du også.
» [vis produktdata]

9.Gravenhurst - Fires in Distant Buildings

CD (Warp)
Et av mine favorittband har gitt ut sin svakeste langspiller, men allikevel mer enn bra nok til å være på årsbestelista...og det sier mer om Gravenhurst. Nick Talbot har verdens flotteste stemme.

» [vis produktdata]

10.Nine Horses - Snow Borne Sorrow

CD (Samadhi Sound)
Ingen årsbeste uten David Sylvian. Nå har han fått med seg elektriker'n Burnt Friedmann, og resultatet er retro pop-Sylvian anno 1986 møter arty-Sylvian anno 2004. En plate som vokser og vokser.

» [vis produktdata]

10 Boblere: Daniel Lanois - Belladonna, Ry Cooder - Chavez Ravine, Sigur Ros - takk, My Morning Jacket - Z, Mars Volta - Frances the Mute, Mugison - Mugimania: This Is Monkeymusic, Petra Jean Phillipson - Notes On Love, Ane Brun - A Temporary Dive, Sleater-Kinney - The Woods, og Dangerdoom - The Mouse And The Mask


(16.01.06)

Artikler, nyheter


Genesis 1969-1977

En kort gjennomgang av Genesis sine mest sentrale plater i perioden 1969-1977, av Geir Levi Nilsen

Groovissimo


Trygve Seim - Sangam

(ECM)

Jorda sett fra 10 til 1000 meters høyde. Man trenger ikke å bryte gjennom atmosfæren for å bli vektløs.

Flere:

Broadway Project - The Vessel
Yo La Tengo - I Am Not Afraid of You and I Will Beat Your Ass