Topp 10 2003 - Steinar Stensen

Groove-skribent Steinar Stensen velger ut sine 10 favoritter for 2003. Han mener at etter fjorårets ekstravaganse virker dette plateåret litt vel tamt, men at det allikevel er perler som virkelig skinner.

1.Broken Social Scene - You Forgot It In People

CD (Arts & Crafts)
Årets gedigne overraskelse. Mennesker med bakgrunn fra ulike band (Stars, Do Make Say Think, Treble Charger, A Silver Mt. Zion, KC Accidental) fra Torontos eksperimentelle miljø slår seg på denne skiva sammen. Resultatet er urovekkende bra; fengende og nydelig, men samtidig kompleks popmusikk. Skiva bærer preg av at låtene er skrevet av mange forskjellige innen dette 15 mann sterke kollektivet, og hopper fra genre til genre slik at man får en utrolig spennende lytteropplevelse. En skulle nesten tro at en slik variasjon ville ført til at kvaliteten også ble noe ujevn, men den gang ei: You Forgot It In People er en enestående demonstrasjon av låtskriverkunst, og jo mer jeg hører på den, jo mer overbevist blir jeg om at dette er noe helt spesielt.
» [vis produktdata]

2.Radiohead - Hail To The Thief

CD (Parlophone / EMI Virgin)
Si hva du vil, Radiohead har virkelig slått på stortromma igjen. Deres talent for storslått, fengende rock og eksperimentelle rariteter er like stort, og på Hail to the Thief møtes disse på halvveien. Mye har blitt sagt om denne skiva, og mer kommer det nok til å bli; i likhet med samtlige utgivelser etter OK Computer har horder av fans meldt sin skuffelse umiddelbart etter platas slipp. Det får være som det vil, og som det sannsynligvis alltid vil være når det gjelder et band av Radioheads størrelse og viktighet. Dette er ei plate som står som en bauta, en representasjon av teknisk talent en-masse, kreativitet, og spilleglede så det suser.
» [vis produktdata]

3.The Microphones - Mount Eerie

CD (K Records)
Oppfølgeren til mesterverket The Glow pt.2 kom som et skudd i januar. Med utrolige vendinger av vidt forskjellig slag blir vi presentert med vakker lo-fi og folk, heftige trommeoppbygninger, støyrock, trompeter, og mannskor for å nevne noe. Tekstene er som tidligere personlige, men samtidig filosofiske, og det er naturens elementer som får gjennomgå Phil Elvrums behandling denne gangen. Ikke like udødelig som forgjengeren, men et spennende og unikt testament fra lo-fiens ukronede konge.
» [vis produktdata]

4.Songs: Ohia - Magnolia Electric Co.

CD (Secretly Canadian)
Ohoi! Jason Molina løsner virkelig opp på sin tredje - og jeg tør påstå beste - skive. Fra det beksvarte Will Oldham-aktige uttrykket han hadde på de to forgjengerne har han returnert til lyset med en storslått 70-talls gitarrock skive som fort bringer tankene til gamle travere som Neil Young. Som hr. Hammerhaug så treffende sa det her på groove.no: "Mulm og mørke har blitt erstattet med blåsnipp, billig sprit og rullings" - og det er virkelig på sin plass! Med et herlig skittent og organisk lydbilde og urovekkende gode tekster får Molina meg virkelig til å krype i støvet. Storslått!
» [vis produktdata]

5.Dizzee Rascal - Boy In Da Corner

CD (XL)
Årets definitive debutant kommer fra Øst-London; bare 18 år gammel har Dylan Mills alias Dizzee Rascal prestert å produsere ei plate som tar pulsen på sin generasjon på en forbløffende lyrisk og intelligent måte. En salig blanding av hiphop og UK garage som burde få blodet til å pumpe hos noen og enhver. De hjemmesnekra beatsene er aggressive og pulserende til tross for sin enkelhet, vokalprestasjonen gjør virkelig skam på mange av hans eldre kolleger, og tekstene er mørke og kyniske, men viser allikevel en melankolsk undertone. For mitt vedkommende er dette både årets debutalbum og årets hiphop-albuim. Et primalskrik fra den europeiske slum som virkelig har gitt amerikanerne en hard konkurrent.
» [vis produktdata]

6.The Decemberists - Her Majesty The Decemberists

CD (Kill Rock Stars)
The Decemberists slår virkelig mens jernet er varmt; før diskusjonene om forgjengeren Castaways and Cutouts har dødd ut kommer denne skiva ramlende i fanget på deg. Med litt annerledes besetning beviser de at de er langt mer enn simple etterligninger av Neutral Milk Hotel. Tekstene er fremdeles like interessante, den nydelige orkestrerte poprocken fremdeles like fengende, men bandet røper at de har tatt et lite skritt videre fra sin forrige utgivelse. Colin Meloy viser seg fra en litt mer humoristisk og rølpete side, og det gjør faktisk ingen verdens ting. Lett og fengende, men samtidig virkelig spennende.
» [vis produktdata]

7.The Postal Service - Give Up

CD (Sub Pop)
Ben Gibbard fra Death Cab for Cutie har slått seg sammen med den elektroniske trollmannen Jimmy Tamborello alias Dntel, med et flott resultat. Samspillet mellom Tamborellos tette, utrolig komplekse produksjon og Gibbards krystallklare vokal gjør skiva til en av de absolutt feteste jeg har hørt i år. Til tross for noen at man her finner noen tekster som jeg finner litt vel klisjéfylte og søtladne kan jeg ikke stikke under en stol av at den melodiske og tekniske kvaliteten på denne skiva virkelig er så slående at den blir stående som en av årets beste utgivelser.
» [vis produktdata]

8.Fog - Ether Teeth

CD (Ninja Tune)
Andrew Broder, nok en gutteroms-eksperimentalist har med sin andre plate virkelig levert varene. Intrikat sampling og nydelige melodilinjer, en blanding av folk, hip-hop, og psykedelia som imponerer. Etter en veldig fin, men ikke helt overbevisende debut har Broder virkelig tatt seg sammen og nesten perfeksjonert sin særegne musikkstil. Fog er en mester med turntables - måten han bruker dem på er så spennende at det er verdt investeringen i seg selv. Samtidig er han en person med en kjempemessig teft for melodilinjer.
» [vis produktdata]

9.Supersilent - Supersilent 6

CD (Rune Grammofon)
Den eneste norske skiva som får plass på topp 10 lista mi i år, er denne perlen. Årets vakreste eksperimentelle eventyr kommer i form av gamle keyboards, lydmanipulasjon, og sinnsvakt fett trommespill. Skjønnheten ligger i paradokset; så fylt av støy, men samtidig så utrolig vakkert. Supersilents beste prestasjon så langt, ei skive som burde falle i smak hos fans av elektronisk musikk, jazz, ambient, drone, og avantgarde i like høy grad.
» [vis produktdata]

10.Richard Youngs - Airs of the Ear

CD (Jagjaguwar)
Folk- og trubadurmusikk møter eksentrisk psykedelia i perfekt samspill. Akustiske instrumenter vever seg sammen med de elektriske effektene slik at de veier opp hverandre på en nesten perfekt måte. Youngs klarer med varsom instrumentering å mane fram en transeaktig harmonisk stemning. En utrolig spennende prestasjon fra en utrolig spennende mann, dette er kanskje Youngs' sterkeste plate i en veldig sterk karriere.
» [vis produktdata]

Steinar Stensen
(20.12.03)

Artikler, nyheter


Genesis 1969-1977

En kort gjennomgang av Genesis sine mest sentrale plater i perioden 1969-1977, av Geir Levi Nilsen

Groovissimo


Noa Babayof - From a Window to a Wall

(Anova Music)

Noa Babayof padler menneskeheten over rennende elver av blod på vei til dødsriket.

Flere:

Diverse artister - John Barleycorn Reborn – Dark Britannica
TV on the Radio - Dear Science