Gjesteliste: Jono El Grande

Komponist Jono El Grande avslører til groove følgende planer om året vi nå har gått inn i:

- I dette øyeblikk og utover våren spiller jeg inn ny plate med The Luxury Band som skal utgis til høsten, jeg komponerer strykekvartetter for kunstutstillinger, planlegger å arrangere konsert med samtidstrioen POING, ser på mulighetene for å gi ut en samleplate med opptak av Vidunderlige Vidda, mitt bisarre band fra nittitallet, i tillegg til at plateselskapet Rune Grammofonkommer med et tiårsjubileumsalbum der Jono El Grande & The Luxury Band bidrar med et nytt verk. Alt dette i kjølvannet av å være festivalkomponist for Happy Days Sound Festival, utvikle avantgardistiske ringetoner for mobiltelefon, holde et besynderlig antall foredrag, lansere nettstedet jonoelgrande.com og stå for en rekke fremføringer med fire forskjellige orkestre.

Om Rock In Opposition (RIO)
Av Jono El Grande


I London 12. mars 1978 oppsto bevegelsen Rock In Opposition (RIO), kunngjort gjennom en festival ved samme navn.

RIO var en felleseuropeisk kollektiv, og musikalsk opposisjon mot datidens musikkindustris økende fokus på lett salgbar kommersiell pop og rock. Dette var i en tid da den sagnomsuste kunstrocken, eller progressive rocken om du vil, ledet an av bl.a. King Crimson og Gentle Giant, var i ferd med å skvises vekk fra de store scenene til fordel for stadig mer prototypisk dilldallunderholdning.

Band som britiske Henry Cow, svenske Samla Mammas Manna og belgiske Univers Zero var noen av fanebærerne for RIO. I ettertiden har RIO blitt et sjangerbegrep.

RIO-bandenes hovedfokus er komposisjoner for komposisjonenes skyld, med utradisjonelle sammensetninger av instrumenter fra både rocken og den klassiske skole. Et vesentlig punkt som skiller RIO-ensemblene fra moderne kammerorkestre er deres selvutnevnte tilknytning til rockefeltet. Brorparten av utøverne av musikken har profesjonell musikalsk utdannelse, men RIO-bandene definerer seg altså som et alternativ innen rock.

Her følger tre viktige utgivelser fra 2007:

Rational Diet - Rational Diet

CD (AltrOck)
Mørke fagotter gjør godt i bringa.

Hviterussiske Rational Diet oser av inspirerende, kompromissløs spilleglede, virtuost fremført med en stor dose gravalvor på en seng av makabert vidd. Dette er både forrykt og spøkelsesaktig. Et must på full guffe i bilen trillende forbi streite kafégjengere om våren.
» [vis produktdata]

Alamaailman Vasarat - Maahan

CD (Wolfgang / Silenze)
Alamaailman Vasarat = “underverdens hammere”.

Alamaailman Vasarat er en finsk sekstett som etter eget sigende spiller “kebab-kosher-jazz-film-traffic-punk-musikk med et unikt, skandinavisk akustisk touch!”, en beskrivelse som bevitner god selvinnsikt. Alamaailman Vasarat er fandenivolsk sprudlende, og stikker seg ut som et relativt utadvendt RIO-band. Typisk skandinavisk avantgarde, med andre ord.
» [vis produktdata]

Frank Zappa - Wazoo (live)

CD (Vaulternative)
Og så til Zappa.

Nå skal det sies at Frank Zappa var aldri medlem av RIO-bevegelsen, men både musikalsk og visjonært var han som kjent i opposisjon til den kommersielle musikkindustrien. Wazoo, basert på et liveopptak fra 1972, kan gjerne lyttes til som en symbolsk forløper til RIO på den andre siden av Atlanteren.

Wazoo har som tittelen tilsier en relasjon til Zappas klassiske studioalbum The Grand Wazoo fra 1972. Opptaket er fra den siste av et begrenset antall konserter Zappa holdt med orkesteret han hadde på denne tiden, hans største turnerende band i løpet av karrieren. Komposisjonene hører til Zappas virkelige høydepunkter og ettersom denne konserten tidligere kun har vært tilgjengelig i form av "1972"-susete piratopptak, er Wazoo en særdeles kjærkommen utgivelse.
» [vis produktdata]

Øvrige RIO-releaterte utgivelser fra 2007

Roz Vitalis – Compassionizer (Electronica-RIO)

Salle Gaveau – Alloy (Tango-RIO)

Sleepytime Gorilla Museum – In Glorious Times (Hardcore-RIO)

Time of Orchids – Namesake Caution (Indie-RIO)


(15.01.08)