Årets plater: Tor Hernan Floor

1.Band of Horses - Everything All the Time

CD (Sub Pop)
Det allerede oppløste tospannet Band of Horses har snekret sammen en låtliste ihjelspilt, ihjelphypet og pakket med følelser som undertegnede alltid vil kunne slå på for å være i 2006 igjen. The Great Salt Lake og The Funeral er blant årets absolutte rockere, dog platas tyngste spor er nok I Go to the Barn Because I Like the som paralyserte meg i månedsvis. Everything All the Time er lyden av et sultent, ambisiøst indierock-ensemble som vrenger sjela si.
» [vis produktdata]

2.Bob Dylan - Modern Times

CD (Columbia)
En apokalyptisk reise i det modernes samfunns lukkede og åpne dører. Dylans penn er fylt med blod og honning, han refererer, filosoferer, argumenterer og glorifiserer. Fornyer, kommenterer, psykologiserer og ikoniserer. Modern Times er en utgivelse som tilsvarer en 2006 utgave av Det Nye Testamentet for det postmoderne menneske, "someday you will be glad to have me around," synger Dylan. Musikkverden ville aldri blitt hva den er uten ham, og aldri bli den samme når han forsvinner.
» [vis produktdata]

3.Two Gallants - What the Toll Tells

CD (Saddle Creek)
Saddle Creek har de siste årene i alle fall spikret et album seirende på de fleste årskåringer. I fjor var det Two Gallants mentor Conor Oberst & co. som var alles indiehelter. Two Gallants er i stedet blitt misforstått, deres sound er for voldelig, for historisk og kontroversielt. What the Toll Tells er som den Nick Cave-skrevede The Proposition, en vulgær reise tilbake til Amerikas mindre vennlige tidsaldre, hvor segregering, henrettelser og konemishandling er daglig kost. Two Gallants vrir kaleidoskopet og lar det virke som en kommentar på dagens amerikanske samfunn, og resulterer i et av årets smarteste og vellydende konseptalbum.
» [vis produktdata]

4.Camera Obscura - Let's Get Out Of This Country

CD (Merge)
Den skotske indiepop/rock-grupperingen Camera Obscura har gjennomgått en utvikling som er respektabel. Fra å være en skygge av sine mentorer Belle & Sebastian har Traceyanne & co. gjennom flere års hardt arbeid prestert å lage et album i alle fall jeg likte bedre enn The Life Pursuit. Her finnes drømmende countrygitar, Phil Spector'ske strykere og en vokal som uttrykker så perfekte pop tekster at jeg ble avhengig av låter som "Let's Get Out of This Country og Hey, Lloyd I'm Ready to be Heartbroken.
» [vis produktdata]

5.J Dilla/Jay Dee - Donuts

CD (Stones Throw)
Årets beste hiphop-album inneholder ikke en eneste MC. Men Donuts er derimot en tårevåt samling av mash-ups, samples, loopes fra hiphopens avdøde redningsmann J-Dilla. Det er kunstneriske visjoner på dette albumet som ligger milevis foran sin genre, som beviser den respekten en produsent fortjener for endelige produkter. Låter som Don't Cry og Time: Donuts of Hearts er hjerteskjærende fragmenter av en artist på dødsleiet som arbeidet til siste åndetak.
» [vis produktdata]

6.Cat Power - The Greatest

CD (Matador)
Chan Marshall har gjennom en lengre katalog med godbiter levert sikre bidrag nærmest årlig, i alle fall siden Moon Pix. The Greatest er mer tilgjengelig for massene, mer poppete. Cat Power teamet opp med legendariske Memphis soul musikere for å snekre dette albumet, og det er en smittende entusiasme når hun gyver løs på tekstene, det er et frampek om hvor Cat Power vil være, samtidig som det helt klart beviser at hun fortjener det.
» [vis produktdata]

7.M. Ward - Post-War

CD (4AD)
M.Ward tar enda et steg på poptrinnet og lager blant indiekollegaer det mest tilgjengelige albumet siden Bright Eyes' I'm Wide Awake, It's Morning. Fra den skjelvende Poison Cup til semi-hiten Chinese Translation og Jim James produserte Magic Trick viser Ward seg fra sin mest kommersielle side. Dette er popalbumet som burde vært en bestselger, som burde ha vært spilt på P4 fordi det er vellydende og reflektert - samtidig som det har en massiv appeal.
» [vis produktdata]

8.Built to Spill - You In Reverse

CD (Warner Bros.)
Mitt første møte med åpningslåten Going Against Your Mind var brutalt. Det er en langspiller av klasse, i Built to Spills tradisjon er den for meg kronen på verket av et band i stadig utvikling, både musikalsk og økonomisk. Jeg fryktet mye rart da de ble signet til en større label, men You in Reverse viser et like sultent band, som virker lekne, dog erfarne.
» [vis produktdata]

9.Bonnie Prince Billy - The Letting Go

CD (Domino)
Will Oldhams siste viser er pakket med menneskelige refleksjoner, så intimt og varmende at det føles som man sitter på øya sammen med han og klimprer. Oldham vil nok aldri oppnå en kommersiell suksess, men vil allikevel bli stående som en artist med et auteur-uttrykk fremtiden ikke bør glemme han for.
» [vis produktdata]

10.Bruce Springsteen - We Shall Overcome - The Seeger Sessions

CD (Columbia)
Coverplater er ofte vanskelige å favorisere, men Springsteen gir de gamle Pete Seeger-låtene en ny vår og har det heidundrandes artig når han gjør det. Det er som om de har funnet et eget rom i Seegers låtmateriale hvor de dundrer løs på banjoer, gitarer, piano og strykere mens et hylende gospelkor akkompagnerer Springsteen i strålende vokalform. Seeger Sessions er kanskje 2006s mest smittende album, fordi det er en oppvisning fra erfarne musikere om hvordan man kan utnytte lydbildet til det fulle samtidig som man har det rasende festlig.
» [vis produktdata]

Tor Hernan Floor
(10.01.07)

Artikler, nyheter


Genesis 1969-1977

En kort gjennomgang av Genesis sine mest sentrale plater i perioden 1969-1977, av Geir Levi Nilsen

Groovissimo


Pat Jordache - Future Songs

(Constellation)

Ikke særlig vakkert – men desto kulere noise-pop fra Montreal.

Flere:

Wilco - Yankee Hotel Foxtrot
Kråkesølv - Trådnøsting