Årets plater: Runhild Gammelsæter

Etter drøyt 10 års stillhet returnerte Runhild Gammelsæter tilbake til platebransjen med bandet Khlyst. Sammen med samarbeidspartner James Plotkin leverte Gammelsæter en av årets mest fascinerende og egenartede utgivelser med Chaos is My Name (HydraHead).

Hun har tidligere sunget i en tidlig utgave av Sunn O))) som kalte seg Thorr's Hammer, vendte tilbake til Norge fra Seattle midt på 90-tallet for sin doktorgrad, og er i dag en anerkjent forsker innen sitt fagfelt. Den unike stemmen har hun likevel visst å ta godt vare på.

Gammelsæter på groove.

Her er Runhild Gammelsæters favorittplater fra fjoråret.

1.Sunn O))) & Boris - Altar

CD (Southern Lord)
En venn av meg var ikke så veldig positivt innstilt til den nye Sunn-skiva da han uttalte ”Oh, they’re probably just making another drone”. Han tok feil. Denne plata overrasker stort, da de velkjente dronegitarene til kutte-kledde O’Malley og Anderson (også kjent under fancy navn som Mystik Kliff og MK Ultra Blizzard) akkompagneres av både trommer og pen damevokal. Japanske Boris gjør nye ting på hver plate, og i dette tilfellet har de tydelig inspirert Sunn til å gå nye veier. Dybden er fortsatt der, men spektret er mye større enn på tidligere utgivelser. Rett og slett pen og interessant musikk som tilfører verden noe nytt.
» [vis produktdata]

2.Susanna and the Magical Orchestra - Melody Mountain

CD (Rune Grammofon)
Første gang jeg lyttet gjennom virket musikken så minimalistisk at det nesten var tomt. Susannas vokal står naken og blottet over små toner fra Magical Orchestra (aka Morten Qvenild). Det første som slo meg var at produsenten måtte være dødsforelska i Susanna siden han presenterer henne som et overjordisk vesen hvis stemme utåndes med en følelsesstorm (og hun er da også gift med Helge Steen). Det er ofte slik at musikk som ikke er umiddelbar ofte er mer varig – og jeg ble hektet. Plata gikk på repeat i flere uker. Siden musikken ikke er fullpakket eller overprodusert gis det etterlengtede pauser og rom for følelsene fra vokalen, noe som også gir tekstene fra coverlåtene ny mening (Hvem hadde trodd at AC/DC var så sentimentale?). Inne i enkelheten finner man de små og skjøre tingene som altfor sjelden høres i dagens papp. Ingenting blir skjøvet på deg, du må sitte stille og lytte for å oppdage perlene, og etter hvert begynner man å skjelve som et aspeløv med ståpels. Glem Gitarkameratenes utgave av Leonard Cohens Halleluja; her renner den fra Susanna som blanke tårer. Noe av det vakreste utgitt i 2006.
» [vis produktdata]

3.Depeche Mode - The Best Of Depeche Mode Vol. 1

CD (Mute)
Det var Susanna and the Magical Orchestras cover av Enjoy the Silence som fikk meg til å gjenoppdage Depeche Mode. Jeg var altfor opptatt av å være alternativ til å høre på Depeche da jeg var tenåring, så det har jeg tatt igjen i år. Best of-plata oppsummerer høydepunkter alle bør oppleve. Man blir tvunget til å mimre om tenårenes forelskelser og kjærlighetssorger.
» [vis produktdata]

4.Darkthrone - The Cult is Alive

CD (Peaceville)
Nå har jeg digget Darkthrone i 15 år, og jammen rocker de enda hardere enn før med årets to utgivelser. At black-metallens overhoder covrer Siouxie and the Banshees er modig, og de gjør det med den største selvfølge og originalitet. Drivet er upåklagelig. Bestemt årets metal-plate. Anbefales skoleungdom når de gjør mattelekse. Jeg pleide å løse algebra til A Blaze in the Northern Sky, det får opp rytmen (In-the-shadow-of-the-horns: pi-r-iannen-ganger-to-erlik).
» [vis produktdata]

5.Donald Fagen - Morph The Cat

CD (Reprise)
Det er egentlig The Royal Scam av Steely Dan som har vært digge-høydepunktet for meg i år (mang en DJ har blitt sure når jeg har tigget om mer Steely Dan…). Grooven fra The Royal Scam og Aja finner man ikke på Morph the Cat, og Fagen-leppene er ikke like fyldige som de engang var – men stemmen er fortsatt fyldig og groovy. Balsam for ørene. Plata gir meg følelsen av å være voksen.
» [vis produktdata]

6.John Williams - Star Wars Episode III: Revenge of the Sith

CD (Sony Music)
Jeg er Star Wars fan, og jeg skammer meg ikke. John Williams er en fantastisk klassisk komponist, og det han har gjort for Star Wars er like stort som det Rachmaninovs Vespar har gjort for religion (med det mener jeg å illustrere illusjonens storhet for massene). Til Star Wars har Williams laget et tema for hver hovedkarakter, så man formerlig ser og føler at for eksempel the Emperor kommer inn i rommet når plata står på full guffe. Jeg får simpelthen ikke nok av denne musikken, og i dette tilfellet er virkelig plata bedre enn filmen. Ta-ta-ta-daa-daa!
» [vis produktdata]

7.Friko - Burglar Ballads

CD (C+C)
OK, jeg ligger tre år etter her, men Friko var en av mine store oppdagelser i 2006. Fantastisk lavmælt og vakker plate om å stjæle og dø med en serie vidunderlige gjestevokalister. Sjur Miljeteig og Peder Kjellsby har laget en ballade-plate uten sirup, og å lytte til den gjør hvilken-som-helst dag til en bedre dag.
» [vis produktdata]

8.Mötley Crüe - Red White & Crüe

CD (Hip-O)
Jeg vet ikke hva som skjedde med meg, men plutselig forsto jeg galskapen som omga oss på 80- og 90-tallet: Mötley Crüe har et geni om bord – altså låtskriver Nikki Sixx. Tørket støvet av Shout at the Devil vinylplaten og synes det var herlig. For de som har fornektet the Crüe før, er det på tide å omvende seg. Ten Seconds for Love og Too Young to Fall in Love sparker, og har ligget på Top 25 Most Played listen min i iTunes i år.
» [vis produktdata]

9.Shining - In the Kingdom of Kitsch You Will Be a Monster

CD (Rune Grammofon)
Når man har hatt på radioen i en time og er lei av å bli undervurdert som lytter, er det på tide å sette på denne plata. Mer interessant og mindre tilgjengelig musikk har jeg sjelden hørt, og jeg har hørt mye på den i 2006. Det er tøft å gi ut plate uten vokal i dette århundret, og å stjele fra eksentriske klassiske komponister som Messiaen er heller ikke et trekk kjent fra popmusikken. Shining befinner seg i en ukjent sjanger, bruker flere instrumenter enn jeg visste fantes, og så er de sinnsykt gode til å spille. Plata er en opplevelse av de sjeldne, som må lyttes til minst fem ganger før man trenger gjennom første lag av lydmuren de omgir seg med. Rett og slett en plate som river og sliter like mye som den overvelder. Jeg er overbevist om at plata kommer til å stå oppført som en klassiker i fremtiden. Gleder meg til oppfølgeren i 2007.
» [vis produktdata]

10.Mungolian Jet Set - Beauty Came To Us In Stone

CD (Jazzland Rec.)
Endelig en ny plate fra Pål Strangefruit Nyhus. I riktig gamle dager pleide jeg å frekventere Jazid for å danse til Strangefruit-beats og mase om Kung-fu Man. Dette er en gjennomarbeidet og morsom plate man blir glad av. Veldig mye og variert lyd, og det er smakfullt sammensatt, noe som er vanskelig å få til å bli så vellykket som det er her. Det både rykker i jazzfoten og napper i drum'n'bass nakkemusklene.
» [vis produktdata]


(01.01.07)

Artikler, nyheter


Genesis 1969-1977

En kort gjennomgang av Genesis sine mest sentrale plater i perioden 1969-1977, av Geir Levi Nilsen

Groovissimo


The Orb - Bicycles & Tricycles

(The Hexus / Cooking Vinyl)

The Orb er tilbake fra en kort dvale, denne gangen med et fokusert album bestående av merkevarebeskyttet dub, ambient house og flytende stemninger.

Flere:

New Order - Waiting For The Sirens' Call
The Samuel Jackson Five - Same, Same, But Different