Topp 10 2003 - Ole Andreas Hagen

Mitt førsteinntrykk var at 2003 hadde vært et svakt år for gode album, men etter å ha tilbrakt noen dager av juleferien skuende tilbake gjennom årets utgivelser er mitt inntrykk nå et helt annet. Jeg slet med å kutte ned til 20 album på årets liste. De 10 som er utelatt er: Envy, Mars Volta, Tiamat, Azure Ray, Kittens For Christian, Delaware, Carpathian Forest, Buck 65, Kamera og Mold.

1.Katatonia - Viva Emptiness

CD (Peaceville)
En plate jeg hadde enorme forventninger til, og selv om det tok tid innfridde den heldigvis på alle punkter. Svenskene i Katatonia har gått tilbake til et atskillig hardere uttrykk igjen på Viva Emptiness, men uten å miste teften for melodier og stemninger. Depperock på sitt aller beste.
» [vis produktdata]

2.Death Cab for Cutie - Transatlanticism

CD (Barsuk / Munich)
Et annet band jeg hadde store forventninger til var fra staten Washington og kanskje hele verdens beste popband Death Cab For Cutie. Klassisk indiepop med flotte arrangementer og komplett geniale tekster levert på en fantastisk jevn og god skive. "So this is the new year, and I don't feel any different..."
» [vis produktdata]

3.The Postal Service - Give Up

CD (Sub Pop)
Benjamin Gibbard (også hjernen bak Death Cab For Cutie) er tungt representert på årets liste. Denne gang i samarbeid med Jimmy Tamborello (Dntel) under navnet the Postal Service. Gibbards finurlige tekster, stemme og melodilinjer mikses med Tamborellos spenstige dog tilgjengelige electronika til den fantastisk flotte plata Give Up.
» [vis produktdata]

4.Killing Joke - Killing Joke (II)

CD (Zuma)
What a comeback... Der Ministrys nye album var greit nok, men kanskje ikke helt overbevisende, tar Killing Joke den gitarbaserte industrirocken til nye høyder på sitt siste album. Jaz Coleman, Geordie Walker, Youth og Paul Raven er tilbake, og bak trommene har de med seg ikke ukjente Dave Grohl som gjør en formidabel innsats. Genialt! Og nå VIL jeg se dem live!
» [vis produktdata]

5.Muse - Absolution

CD (East West)
Meningene om Muse er sterkt delte. De har endt opp som et av de største elsk/hat bandene over de seinere åra, og det morsomme er at elskerne og haterne ofte bruker de samme argumentene for hvorfor de liker/ikke liker bandet. Det er stort, monumentalt, pompøst, progressivt osv, og i mitt hode er alle ordene ment positive. Jeg syntes Muse er et friskt pust i dagens rockescene der det virker som om det eneste som gjelder er å kopiere de "riktige" New York- og Detroit-bandene. Muse henter inspirasjon fra alle de gale bandene, og setter det sammen til noe som blir helt riktig!
» [vis produktdata]

6.Cave In - Antenna

CD (RCA)
Denne plata fremstod til å begynne med som litt anonym (i alle fall i forhold til bandets forrige studioalbum), men etter å ha sett Cave In fremføre store deler av skiva live på årets Quart-festival ble jeg inspirert til å gi den en ny sjanse. Cave In har beveget seg i en relativt kommersiell retning, og kan i dag absolutt appellere til fans av band som for eksempel Foo Fighters, men samtidig er de langt mer spenstige enn de fleste bandene i denne gata, og går ikke av veien for å eksperimentere med lyder, ulyder og lange instrumentalpartier. Jeg håper dette er det lengste Cave In strekker seg mot det kommersielle og stadionrock-orienterte, men de har med Antenna heldigvis fremdeles begge beina på den riktige siden.
» [vis produktdata]

7.Hot Hot Heat - Make Up the Breakdown

CD (Sub Pop)
Hot Hot Hype. Det canadiske bandet som av mange ble avfeid som nok et New York-band! Hot Hot Heat leverte sitt første hele album i 2003. Og hvis man skal plukke ut ett new wave inspirert album fra i år som virkelig holder mål må det bli dette. En fin blanding av britisk new wave pop, amerikansk 90-talls indie og en liten dose kontrollert galskap, har medført en plate som holder seg overraskende godt selv etter flere titalls runder i spilleren.
» [vis produktdata]

8.Her Space Holiday - The Young Machines

CD (Mush)
En fin overraskelse på tampen av året. Jeg er veldig glad i Her Space Holiday albumet Home Is Where You Hang Yourself fra 2000, men har ikke blitt like imponert over det Marc Bianchi har levert etterpå. Det vil si før årets The Young Machines. En nydelig mix av trist indiepop og melodiøs electronica. Litt i samme gata som the Postal Service, og nesten like bra.
» [vis produktdata]

9.Nasum - Helvete

CD (Relapse)
En usedvanlig treffende platetittel. Årets ultimate energikick står dette svenske bandet for. Glem visepopband som JR Ewing - Nasum viser hvordan instrumenter med stor eleganse skal slås i stykker. Gjennom 22 låter får man en ekstrem, men usedvanlig fengende krysning av hardcore, death metal og grindcore. Det bringer tankene tilbake til tidlig 90-tall og gode minner og timer med band som Napalm Death, Carcass og Brutal Truth.
» [vis produktdata]

10.Cursive - The Ugly Organ

CD (Saddle Creek)
The Ugly Organ er mitt første møte med dette bandet, så jeg kan ikke si noe om hvordan utgivelsen er i forhold til deres tidligere album. Imidlertid ble jeg imponert over bandets kontrastfylte rock på årets utgivelse. Cursive har noe av den samme singer/songwriter stemningen som Bright Eyes, men der obersten holder seg til det lavmælte, blander Cursive inn sterkere elementer fra hardcore og alternative rock. Et band som At The Drive-In spøker litt i kantene og det er sjelden negativt. Det som også skiller Cursive enda mer fra mengden er den utstrakte og svært vellykkede bruken av cello.
» [vis produktdata]

Ole Andreas Hagen
(30.12.03)

Artikler, nyheter


Genesis 1969-1977

En kort gjennomgang av Genesis sine mest sentrale plater i perioden 1969-1977, av Geir Levi Nilsen

Groovissimo


Beirut - Gulag Orkestar

(Ba Da Bing!)

19 år unge Zach Condon leder an marsjerende sigøynere i en hitparade av utbasunerende skrangleorkestre i majestetiske fanfarer.

Flere:

Magnet - On Your Side
Okkervil River - Down the River of Golden Dreams