Gjesteliste: Kjetil Moen

Kjetil Moen er daglig leder for studentradioen i Oslo, Radio Nova, som sender på radionova.no og på FM 99,3. Han har også arrangert konserter i flere år gjennom konsertserien Redyellowcab på diverse scener i Oslo.

Til groove sier Kjetil:

Jeg savner de åra jeg var 14, 15, 16 - hvor jeg for alvor utvikla interessen for musikk. Man ønska seg plater til bursdager og til jul, og satt på gutterommet og spilte dem om og om igjen. "Tenk om jeg kunne jobbe med musikk 'a!" sa jeg ofte. Nå jobber jeg med musikk i Radio Nova, og som konsertarrangør, og hører på musikk på en annen måte enn før.

Det er mye musikk man skal gjennom og mindre tid til hver artist. Resultatet for min del blir at det er låter som fester seg, det er låter man liker og det er låtene man husker. Og albumene lider. Derfor ville jeg fokusere mest på enkeltlåter på lista mi i år, men har likevel valgt ut 4 album jeg har hørt på om og om igjen.

Jeg anbefaler dem alle - fortrinnsvis på iPod.

Lil' Wayne - Tha Carter 3

CD (Universal)
"Ååå fyyyy faaan!" Jeg lasta som alle andre musikkhuer nøkternt og spent ned Lil Waynes mye omtalte Tha Carter III fra Pirate Bay, og ble hodestups glad i det. Det var kjærlighet ved første lytt, under en lang joggetur i Oslo sentrum hvor jeg flere ganger ekstatisk konstaterte at denne skiva aldri tar slutt, men istedet går hvert fantastiske spor over i et nytt ett. Vil trekke fram A Milli, Let the Beat Build og Shoot Me Down fra årets beste skive.
» [vis produktdata]

John & Jehn - John & Jehn

CD (Faculty Music Media)
John & Jehn fra Paris er i mine øyne den mest spennende musikalske duoen som finnes akkurat nå. Stilsikre som få – John er en blanding av Johnny Cash og Serge Gainsbourg, og Jehn er en musekombo av Jane Birkin/June Carter – fremfører de sine mørke, suggererende softpunk-låter med innlevelse og troverdighet.
http://www.handheldshows.com/?p=7
» [vis produktdata]

Ratatat - LP3

CD (XL)
Brooklyn-duoen RATATAT ga i år ut sin tredje fullengder, og er i mine øyne det beste som har skjedd verden siden The Avalanches og The Rapture. Det er ikke ofte jeg gidder å høre på instrumentell musikk, men RATATAT har med dette albumet klart å omvende meg for en stakka bo. «Falcon Jab» og «Shempi» er aller best, men hele albumet tåler spilling. Høyt.
» [vis produktdata]

Girl Talk - Feed The Animals

CD
Sykt adekvat mashing av store og små hits i den moderne bloggosfære fra 27 år gamle Greg Gillis fra Pittsburgh. Albumet er spekka med spor som får deg opp av sofaen, og det var heller ingenting som minte om slacking under årets Øyafestival, da Girl Talk serverte hyperaktivitet på boks til alle interesserte.
» [vis produktdata]

ÅRETS FEM BESTE LÅTER

1) COUNTING CROWS – 1492 fra Saturday Nights & Sunday Mornings
Herlig "who's laughing now?"-bidrag fra 90-tallets store overraskelsesband Counting Crows. Låta 1492 har alt det Dave Grohl og hans Foo Fighters har leita etter i ti år nå.

2) HIGH PLACES – FROM STARDUST TO SENTIENCE fra High Places LP
Nydelig, sårt, oppbyggende, organisk (jøss!), utløsende, avløsende, reint, flott, perfekt! 2009 burde blitt High Places' store gjennombruddsår, men det kommer ikke til å bli det. Bra for deg og meg og alle vi kjenner.

3) BODI BILL – I LIKE HOLDEN CAULFIELD fra Next Time
Helt ut av intet dumpa denne låta inn i mailboksen min via et newsletter. Også er den strålende! Sangen blir først skikkelig god når du ser videoen, hvor tyskertroikaen Bodi Bill tar dansetronen tilbake til Berlin.

4) ARMS ON FIRE – THE NORTH SEA
I kjølvannet av band som Sigh & Explode, Snöras og Rumble in Rhodos har det mer ukjente hardcore-bandet Arms On Fire sett sitt snitt til å ri på de samme bølgene. Låta The North Sea, som har vært å høre på MySpace siden august, er en av mine absolutte favoritter fra 2008, og jeg er veldig spent på å se om dette bandet har en hel plate i seg.

5) THE LOW FREQUENCY IN STEREO – TEXAS FOX fra Futuro
Fra Haugesunds beste band kom årets slueste og smidigste singel i form av Texas Fox i høst. Låta er dødsbra – og gir feite lovord om det nye albumet FUTURO som kommer ut i januar 2009.

ÅRETS TRE BESTE KONSERTER

1) GAY AGAINST YOU – Spasibar, 31. januar 2008
Dette var en konsert mitt eget promotørbyrå sto for, og vi visste hva vi gikk til den kvelden. Gay Against You hadde spilt for oss på Spasibar et halvt år tidligere, og den kvelden hadde vært helt koko. Nå var det en lørdag natt i Oslo, alle var glade og masse folk hadde møtt opp for å se denne noe myteomspunne synthduoen. Det tar ikke lang tid før hele gulvet gynger, og Lachlann i bandet står ute blant publikum med et gedigent laken som han trekker over alle sammen. Han får alle til å sette seg ned på huk, og allsang runger ut under lakentrekket. Så eksploderer det igjen, opp på scenen, gyngende gulv og nummer to i bandet, Joe, hopper opp på pianoet ute i lokalet. Her står han og skriker ut flere låter, før hele konserten kulminerer i at publikum og band ligger på gulvet i øl og svette og synger sammen. Glasskår, blod og glede.

2) BEST FWENDS – Huitfeldts gate 28, lørdag 9. august 2008
Magnus fra Handheld Shows sendte meg en melding under Øyafestivalen og inviterte på hjemmekonsert med amerikanske Best Fwends. Jeg fikk beskjed om å ta med flere folk og dukke opp i 23-tida lørdagen. Da vi ankom begynte det såvidt å fylle seg opp i den relativt romslige stua, og fem minutter etter var det stappa fullt. Flere pressa seg inn, og snart gikk punkcore-duoen i gang med showet, som inkluderte to gedigne oppblåsbare og lysende monsterfigurer. Etter noen få minutter runga allsangen og gølvet gynga. Det var varmt, trangt og jævlig fett! Etter en stund stormet det tre-fire politifolk inn i lokalet, nappa ut høyttalerpluggene og erklærte festen for "jævla ferdig". Da vi kom oss ut ble vi møtt av mange skrekkslagne naboer, og politiet brukte litt tid på å roe det hele ned. Heldigvis har Handheld Shows dokumentert detta.

3) FANFARLO – Mono, 31. august 2008
En av Englands best bevarte hemmeligheter er Fanfarlo; en 5-piece som smacker ut harmoniske refreng over godt tilvirka poplåter. Spilte på Primavera i sommer, og vi i Redyellowcab booka de til Oslo i samarbeid med Indiegranskauen i Bergen. Fanfarlo spilte på Mono, som dessverre får færre og færre publikummere på hverdagskonsertene sine. Trist, for banda som spiller der er dritgode. Fanfarlo slipper plate i 2009, og blir helt sikkert å se i Norge igjen snart.

ÅRETS TO BESTE FESTIVALER

1) MARTINS BADEHUSFESTIVAL 2008
Martin er en kompis, som de to siste åra har invitert venner, bekjente og noen band til badehuset sitt på Ljan i Oslo. Som alt annet vokste også denne festivalen i år, og derfor bør jeg sikkert ikke skrive noe om den; med flere publikummere på svaberget til Martin neste år må han sikkert leie inn en flytebrygge til. ANYWAY, blant artistene var Koppen, Zweizz, Cyrano Armageddon, Siri Nilsen og ikke minst Stor Overraskelse (Nils m/Skills, Skranglebein og Droolian). Konseptet er funny; publikummere må by artistene på drikke og sigg hele kvelden – det er honoraret. Ellers er det grilling, god stemning og i år var det også «Kongene på haugen – DeathMatch» - ordentlig flytebryggekonkurranse. Ikke dra dit neste år!

2) NOVAFEST 2008
Selvsagt er jeg ikke nøytral her, da jeg jobber i Radio Nova, men noen må si det ass: Radio Nova er en av Oslos ypperste formidlere av musikkopplevelser – på lufta, men også gjennom den årlige festivalen NOVAFEST. Tidligere år har festivalen hatt artister som Turboneger ('91), The White Stripes ('02) og Depress ('03) – og i år spilte blant annet Billy Bragg (uk), Love Is All (se), Charalambides (us) og The Megaphonic Thrift. Radio Nova fokuserer på å gi deg de beste banda først, også krydra vi programmet i år med eksempelvis ringrev og punker Billy Bragg. Neste års dato er 23. - 25. april 2009.

ÅRETS KJIPESTE AVLYSNING

1) The Hold Steady – avlyst på Rockefeller høsten 2008
Var det ett band jeg ville se live i Oslo i 2008 så var det The Hold Steady. Etter først å ha oppdaga låta Stevie Nix i 2006 gikk jeg slavisk gjennom alt The Hold Steady har gjort og gjør. I 2007 så jeg amerikanerne på Accelerator i Stockholm, og det var stort. Digresjon: etter konserten i Stockholm sa jeg fra til det nyfrelste festivalfølget mitt at jeg skulle gå en tur for å leite opp vokalist Craig Finn til et opportunt radiointervju. Jeg luska meg fram til scenen, og stoppa opp litt for å se Modest Mouse sin konsert. Etter litt videre virring og leiting ga jeg opp, og returnerte slukøret uten The Hold Steady-intervju. Når jeg kommer tilbake til gjengen min ler de og peker på meg. Jeg skjønner ingenting, og blir etterhvert forklart at selveste Craig Finn akkurat hadde gått forbi dem, posert på et gruppebilde og velvillig slått av noen hyggelige ord. Makan.

Uansett, The Hold Steady er et absolutt favorittband, og selv om deres siste skive Stay Positive skuffa meg litt, skulle jeg gjerne sett dem på Rockefeller høsten 2008.


(29.12.08)

Artikler, nyheter


Genesis 1969-1977

En kort gjennomgang av Genesis sine mest sentrale plater i perioden 1969-1977, av Geir Levi Nilsen

Groovissimo


The International Tussler Society - Motorpsycho Presents the International Tussler Society

(Sony Music)

Motorpsychologar med venner inviterer på eit sevjerikt, variert og raust måltid.

Flere:

Diverse artister - St. Thomas
Diverse artister - Money Will Ruin Everything 2