Gjesteliste: Marius Ergo

Marius Ergo har vi stiftet bekjentskap med i en rekke sammenhenger opp gjennom årene her på groove. Han spiller i Lukestar, Kaospilot, Snöras, Truls and the Trees og andre orkestre, ofte knyttet til Metronomicon-etiketten. I år utga hans band Ergo den glimrende Mountaineering, som vi blant mente dette om:

"Ergo fører oss som en stødig kjentmann inn i landskap som er velkjent, men nytenkende. Utgangspunktet er helst å finne i tradisjonell anglo-amerikansk folkmusikk, men sett gjennom moderne og egenartede briller."

Ergo har vært så vennlig å komponere en årsliste for oss, med denne hilsenen: "Noen episk flotte skiver fra år ni. Godt nyttår fra Paris!"

Dan Deacon - Bromst

CD (Carpark)
Det er mer enn The Wire og Beach House som brygger under overflaten i Baltimore. Nydelig epileptisk og fargesprakende popmusikk fra Dan Deacon.
» [vis produktdata]

Atlas Sound - Logos

CD (4AD / Kranky)
Forrige plata var nydelig, og med Logos leverer Bradford Cox igjen. Mest avhengighetsskapende var låtene Walkabout (Med Panda Bear) og den fantastisk vemodige Shelia.
» [vis produktdata]

Phoenix - Wolfgang Amadeus Phoenix

CD (V2)
Beste rett-fram popmusikken jeg har hørt på mange år. Bra å se at Phoenix makter å distansere seg fra sin egen fortid, og lage catchy, sofistikert og interessant musikk i 2009. Låta Rome er årets best tilbragte fire minutter og trettiåtte sekunder.
» [vis produktdata]

Animal Collective - Merriweather Post Pavillion

CD (Domino)
Føler meg ikke akkurat original som lister Merriweather, men som mangeårig fan kunne jeg ikke annet enn å ønske Animal Collective hjertelig velkomne i stua mi med sin nyvunne fascinasjon for bassfrekvenser, rytme og enkle melodier. Og så topper de det hele med å gi ut en noe mer newage-betont panfløyte-affære mot tampen av året. Gleder meg til ny plate fra Panda Bear.
» [vis produktdata]

Taken By Trees - East of Eden

CD (Rough Trade)
Nydelig backpacker-romantisisme fra Victoria Bergsman. Inneholder for øvrig en hyggelig cover av Animal Collectives My Girls, eller My Boys som heter her. Bedre enn JJ. Fo sho.
» [vis produktdata]

James Blackshaw - The Glass Bead Game

CD (Young God)
Da jeg turnerte med den Hollandske lutt-maestro og Blackshaw-samarbeidspartner, Jozef Van Wissem, kunne han melde at det hersket en del kontroverser rundt Blackshaws nye plate i folk-miljøet. De mente han hadde gått helt new-age/klassisk. Det har han kanskje, for på The Glass Bead Game toner han opp Pärt- , Reich- og Glass-influensene. Helt greit for meg. Folk-folka må roe seg ned litt.
» [vis produktdata]

Tortoise - Beacons of Ancestorship

CD (Thrill Jockey)
Likte ikke denne ved første gjennomlytting, men etter hvert satte den seg som et overraskende bra comeback. På høyde med TNT og Standards faktisk. Fikk dessverre ikke med meg konserten deres på Rockefeller. Var det bestått, anyone?
» [vis produktdata]

Pilemil - If You Make a Lot of Ceramics; Ceramics Will Make a Lot of You as Well

CD (Metronomicon Audio)
Årets mest oversette norske popplate! Litt inhabil her, men seriøst: Sinnsykt bra ufokusert venstrehåndsarbeid fra Columbo.
» [vis produktdata]

Lars Myrvoll - The Island

CD (Safe as Milk)
Årets mest oversette norske drømmeplate! Lars hadde jo jobbet med denne en stund, og det er aldri godt å si hva den gutten kommer opp med. Resultatet var i hvert fall magisk og utenomjordisk akustisk musikk pakket inn i en mildt sagt ullen og introvert produksjon. Norges Vincent Gallo.
» [vis produktdata]

André Borgen - Staying Old

CD (Humbug)
Deiligste blandinga av sure pianoer, skrangletrommer og hviskevokal noensinne. En slags friimpro indiepop jeg kan like veldig godt. Pass deg for Borgen.
» [vis produktdata]

Too cool for school:
Sunset Rubdown – Dragonslayer

Old School:
Gerry Rafferty – City to City

Årets skuffelse:
Julian Casablancas – Phrazes for The Young

(Foto: myspace/ergoo)


(31.12.09)

Artikler, nyheter


Genesis 1969-1977

En kort gjennomgang av Genesis sine mest sentrale plater i perioden 1969-1977, av Geir Levi Nilsen

Groovissimo


The Sea and Cake - One Bedroom

(Thrill Jockey)

De snor seg fjærlett innom litt bossa, litt smooth funk og soul, kutter det i kantene, og lager lett bekymringsløs pop man får lyst til å grine av.

Flere:

Rockettothesky - Medea
The Samuel Jackson Five - Easily Misunderstood