Ekstranummer

Vis alle artikkelkategorier

Denne spalten skal handle om musikk i alle avskygninger av begrepet. Musikk som uttrykk, som produkt, som både effektiv og mislykket formidlingsform, som hybris, målestokk og metafor. Men først og fremst skal vi søke musikalske marginalia. Plater og artister som enten ble forbigått, gjort urettferdig narr av eller oversett og glemt.

- Bjørn Hovde

Ekstranummer #68: Nostalgi i slengbuksas tidsalder: Den norske retrobølgen på 70-tallet, del 12

Syttiåras mange nostalgiske strømninger, sentimentale mimring, savn etter 'enklere tider' og dragningen mot primitivitet og 'ekthet' i form av basale livsstiler, fant sitt mikrokosmos i nyskapningen kjellerstue, også kjent som peisestua

Ekstranummer #67: Nostalgi i slengbuksas tidsalder: Den norske retrobølgen på 70-tallet, del 11

To populærlitterære genre, cowboyboka og dameromanen dominerte det nostalgisk lesestoffet i 1970. Ved inngangen til åttiåra var de begge forandret. Samtidig blåste forlagene nytt liv i gamle krimhelter - Knut Gribb og Jonas Fjeld.

Ekstranummer #66: Nostalgi i slengbuksas tidsalder: Den norske retrobølgen på 70-tallet, del 10

På syttitallet begynte til og med det borgerlige forlaget Gyldendal, selve garantisten mot ytterliggående tendenser i litteraturen å snuse på “raddisbøker” som litterært og kommersielt interessante.

Ekstranummer #65: Nostalgi i slengbuksas tidsalder: Den norske retrobølgen på 70-tallet, del 9

I jula blir alle nostalgiske, sentimentale og tilbakeskuende. Til alle tider. Det årvisst kolossale salget av anakronistiske julehefter er en sterk indikator på lengslene bakover.

Ekstranummer #64: Nostalgi i slengbuksas tidsalder: Den norske retrobølgen på 70-tallet, del 8

Fortsatt selger 91 Stomperud titusener hefter hver jul. I kiosken er det derimot slunkent med serieblader resten av året. Hopp inn i tidskapselen - tilbake til søttiåra.

Ekstranummer #63: Nostalgi i slengbuksas tidsalder: Den norske retrobølgen på 70-tallet, del 7

Krigstegneserier ble lest av gammel og ung og holdt minnet om andre verdenskrig friskt. Superheltene fristet derimot magrere kår i Norge. Ble de for futuristiske og teknologioptimistiske for tidas tilbakeskuende klima?

Ekstranummer #62: Nostalgi i slengbuksas tidsalder: Den norske retrobølgen på 70-tallet, del 6

Det handler om gammelmodige heltefigurer i tegneseriene når vi vender blikket mot bladkiosken og det norske tegneseriemarkedet i nostalgiens syttitall.

Ekstranummer #61: Nostalgi i slengbuksas tidsalder: Den norske retrobølgen på 70-tallet, Del 5

Filmindustrien befant seg i syttiåra i ei hard klemme. Skulle den satse på tidsriktig sosial ’relevans’ eller peise på med det den alltid har vært best på, pur eskapisme? Svaret, og de store pengene, lå i en mellomløsning: Tidstilpasset og trendriden

Ekstranummer #60: Nostalgi i slengbuksas tidsalder: Den norske retrobølgen på 70-tallet, Del 4

Vømmøl toppet hitlistene med politisk nostalgi-pop selv doktrinære maoister kunne nynne til. Filmindustrien hoppet på nostalgibølgen mens folk koste seg i godstolen foran fjernsynet til seilskutemimring i "Onedinlinjen".

Ekstranummer #59: Nostalgi i slengbuksas tidsalder: Den norske retrobølgen på 70-tallet, Del 3

Hva har Sæmund Fiskvik og Arnt Haugen felles? Begge skuet fedrelandet fra ei stabburstrapp. Gjennom respektive briller betraktet de helt ulike versjoner av Norge. Der den ene fant tidløs kulturarv, så den andre en slumrende politisk utopi.

Ekstranummer #59: Nostalgi i slengbuksas tidsalder: Den norske retrobølgen på 70-tallet, Del 3 (II)

Hva har Sæmund Fiskvik og Arnt Haugen felles? Begge skuet fedrelandet fra ei stabburstrapp. Gjennom respektive briller betraktet de helt ulike versjoner av Norge. Der den ene fant tidløs kulturarv, så den andre en slumrende politisk utopi.

Ekstranummer #58: Nostalgi i slengbuksas tidsalder II: Den norske retrobølgen på 70-tallet (2)

Post-slager, den nye vinen? Golden Cock-rock eller Eu de Vie-pop? Et nytt dykk i søttiåras retromani. Denne gang snuser vi bl.a på Gammalrock, gla’jazz og snøfteviser fra parafinlampas tid. Dette er andre del.

Ekstranummer #58: Nostalgi i slengbuksas tidsalder II: Den norske retrobølgen på 70-tallet (1)

Post-slager, den nye vinen? Golden Cock-rock eller Eu de Vie-pop? Et nytt dykk i søttiåras retromani. Denne gang snuser vi bl.a på Gammalrock, gla’jazz og snøfteviser fra parafinlampas tid. Dette er første del.

Ekstranummer #57: Nostalgi i slengbuksas tidsalder. Den norske retrobølgen på 1970-tallet del 1

På 1970-tallet gikk nordmenn mann av huse i en omfattende nostalgibølge. Ikke minst ble populærmusikken sterkt preget av resirkulering og mimring. En serie artikler vil belyse fenomenet fra flere vinkler.

Ekstranummer #56: Dit plater drar for å dø - En trist vise til 50 øre

Det går en masse musikkinteresserte mennesker rundt som ikke har handlet en plate på årevis. Hele påfunnet med å betale penger for ei rund plastikkskive for å lytte til musikk forekommer helt irrelevant for stadig flere av musikkelskerne blant oss.

Ekstranummer #55: Platesamlertyper vi elsker: Trygve Turntable - del 2

Platesamlere er svært sjeldent damefuter og Casanovatyper. Det tar seg ikke spesielt sexy ut å drasse rundt på slitte bæreposer fulle av gamle LP-plater og hauger av singler med lurvete omslag.

Ekstranummer #55: Platesamlertyper vi elsker: Trygve Turntable - platesamleren som verdens herre

Trygve gikk i The Dudes skole og lærte seg The Art of The Hip anno midten av 1990-tallet. Det var “retro” som gjaldt, særlig de heftige afro og funkderiverte rytmene fra 70-åra.

Ekstranummer #54: Musikalske margnotater: Kort om stort og smått - mest smått.

- Kort om stort og smått. Mest smått, melder Hovde i denne utgaven av Ekstranummer.

Ekstranummer #53: Platesamlertyper vi elsker: Kamikaze-Kåre (2)

Den første av en serie profiler: Mennene som samler plater og tar vare på kulturhistorien for oss. Ikke virkelig eksisterende personer, men destillater av visse samlerpsykologier. Skrevet med refsende kjærlighet. Andre del.

Ekstranummer #53: Platesamlertyper vi elsker: Kamikaze-Kåre (1)

Den første av en serie profiler: Mennene som samler plater og tar vare på kulturhistorien for oss. Ikke virkelig eksisterende personer, men destillater av visse samlerpsykologier. Skrevet med refsende kjærlighet.

Ekstranummer #52: Er vi ironiske nå - del IV (I)

Vi følger nordmannsslepene over Ironividda videre i denne siste del av serien. Det er fortsatt tidligere tiders norske ungdomskultur som står i fokus, bl.a bollebakende tenåringsgutter og hjemmestrikkede sommerkjoler som uttrykk for høyeste mote.

Ekstranummer #52: Er vi ironiske nå - del IV (II)

Vi følger nordmannsslepene over Ironividda videre i denne siste del av serien. Det er fortsatt tidligere tiders norske ungdomskultur som står i fokus, bl.a bollebakende tenåringsgutter og hjemmestrikkede sommerkjoler som uttrykk for høyeste mote.

Ekstranummer #51: Er vi ironiske nå? Del III

Tåler rockebestefar ironi? Svaret virker tilsynelatende opplagt, et rungende NEI! Men dette stemmer ikke helt. Vi kikker tilbake.

Ekstranummer #50: Er vi ironiske nå? Del II

Da cult ble kult: Fenomenet kultfilm ble en bølgebryter mot alvoret i tida og forberedte åttitallets ungdomskull på nittitallets ironi og retromusikk-trender.

Ekstranummer #49: Er vi ironiske nå? Del I

Ironien, er den et tegn på kulturelt harakiri? I en firedelt artikkel betrakter Hovde ironien som holdning fra forskjellige innfallsvinkler. Første del gjør unna en del generell edder og galle.

Ekstranummer #48: Fossilene danser (del II)

Som vakuumpakkete hilsener fra en fjern urtid ligger fossilene og venter på å bli oppdaget. Noen av dem er til og med så heldige at de får sin egen plate! Her er del to av historien om en slik.

Ekstranummer #47: Fossilene danser (Del I)

Dinosaurene er forsvunnet, men minnet om dem er høyst levende. Særlig barnesinnet er mottagelig for fortryllelsen de fantastiske øglene byr opp til.

Ekstranummer #46: Barneplate på ville veier?

Avdekket i historiens støvkammer: En rystende politisk ukorrekt plate kynisk innrettet mot sarte barnesinn! Eller var det egentlig slik?

Ekstranummer #45: Tegneserier - Rocka lesestoff! (del 2)

Slik rocken har sine subkulturer ordnet etter undergenre, livsstil og ytre framtoning er tegneserier en nisjeinteresse som deles av mange innen rocken, ofte på tvers av foretrukne musikkuttrykk.

Ekstranummer #44: Tegneserier - Rocka lesestoff! (del 1)

For å ringe inn en slags forklaring på det nære forholdet mellom rock og serier vender Bjørn Hovde blikket bakover i tid.

Ekstranummer #43: Like før rocken

Kun spesielt interesserte var klar over rockfenomenet før 1955, og hvordan var egentlig plateutvalget i norske platebutikker i tida rett før rocken gjorde sin entre?

Ekstranummer #42: Rockbestefar, en mann i sitt rette element

- Han kan ofte falle i tanker med et salig smil om munnen, rockbestefar, når han tenker tilbake på den gamle, gode tida da rocken var ung og verden var ny.

Ekstranummer #41: Verden - minus ett sekund

Hovde tar denne gang med leseren på litt skamløs mimring fra egen oppvekst, om husmorkonserter, Ønskekonserten og Radio Lux, teltliv, fest på lokalet, noen mytiske figurer som hørte på Zappa - og Kiss.

Ekstranummer #40: Ed Noon løser hippiemysteriet

Hovde forfølger den glemte privatdetektiven Ed Noon gjennom New Yorks bakgater - her på jakt etter noe hippierask på slutten av 60-tallet.

Ekstranummer #39: Platesamlerens angst - en røff guide, del II

I denne delen skal det handle om noen særdeles alvorlige trusler mot enhver platesamling. Kun personer med sterke nerver bør lese videre.

Ekstranummer #38 Platesamlerens angst - en røff guide. Del 1.

Brann, gass, sopp... I dette Ekstranummer ser Hovde på noen av platesamlernes største trusler som hjemsøker deres irrganger. I all sin gru og velde vil de stige fram fra samlernes mørkeste fantasi og verste mareritt.

Ekstranummer #37: Da platebransjen gikk fra konseptene

Hovde tar denne gangen for seg konseptplatene som fenomen, og har funnet frem en småborgerlig engelsk obskuritet fra 1961 - for hele familien!

Ekstranummer #36: En plate til Dukkelise

I denne utgaven av Ekstranummer skal vi til dukkenes magiske verden, og en helt spesiell plate som så dagens lys i 1978.

Ekstranummer #35: Balladen om Rambo

Tre år før filmen utkom i Danmark en LP som inneholder en hyllestsang til Rambo.

Ekstranummer #34: Platesamleren - en glad vandrer på den lange, brede sti

-Én dag vil det bli stille i huset og døra til samlerommet, ditt eget rom hvor du synger hemmelige oder til tingene du elsker så høyt, hvor tusen røster hvisker til deg fra hyllene på et språk bare du eier, vil forbli lukket.

Ekstranummer #33: Dick Tracy møter pønkerne

I forbindelse med den ferske boken 'Tre grep og sannheten' om norsk punkrocks historie, tar vår skribent Bjørn Hovde et blikk på punkens rolle i tegneseriene, nærmere bestemt hos Dick Tracy.

Ekstranummer #32: Du trenger ikke bo på Tåsen for å ha hjemmeparty, men det hjelper

Året er 1981, og Norge var en helt annen verden enn dagens hva folks hverdag angår. Fester var den gang først og fremst private, lukkede selskaper med innbudte gjester fra jobb, familie og nabolag.

#31: Gammel, glemt og kulørt: Slagernota, en forgangen massekultur - del 2

Slagernoter var en gang i tiden et dominerende populærkulturelt innslag. Hovde tar for seg dette hverdagsfenomenet her i andre del av sin omfattende artikkel.

#30: Gammel, glemt og kulørt: Slagernota, en forgangen massekultur – del 1

Slagernoter var en gang i tiden et dominerende populærkulturelt innslag, et hverdagsfenomen. Hovde ser nærmere på fenomenet.

#29: I lyset fra trolløyet

Tonene og bildene er blitt flyktige, for flyktige. Kort glødende sankthansormer i massemedienes tusenårsnatt. Lyset i fjøset er sluknet, den siste Festus er sendt til Gildes kjøttkverner.

#28: The Borg

I denne utgaven av Ekstranummer har Hovde skrevet en hyllestarikkel om entertaineren, gledessprederen og formidleren Benny Borg.

#27: Nimbus med senterhull - en amatørsosiologisk satire over platesamlernes typologi, del 3.

All round-samleren, partikularisten, fetisjisten... Det er mange typer samlere. Bjørn Hovde tar her for seg platesamleren og ser på noen ulike typer av arten. Dette er tredje og siste del av artikkelen.

#26: Nimbus med senterhull - en amatørsosiologisk satire over platesamlernes typologi, del 2.

All round-samleren, partikularisten, fetisjisten... Det er mange typer samlere. Bjørn Hovde tar her for seg platesamleren og ser på noen ulike typer av arten. Dette er del 2 av artikkelen.

#25: Nimbus med senterhull - en amatørsosiologisk satire over platesamlernes typologi, del 1.

All round-samleren, partikularisten, fetisjisten... Det er mange typer samlere. Bjørn Hovde tar her for seg platesamleren og ser på noen ulike typer av arten. Dette er del 1 av artikkelen.

#24: Min yiddishe papegøye

Om plater som får fugler til å synge filmhits, plystre slagere og holde hverdagspraten i gang. Og litt om Pelle Peanøtt.

#23: Rock'n Roll-mysteriet

Hovde tar utgangspunkt i det som antagelig er Norges første rock-roman, og spør; hva gjør en roman til en rock-roman?

#22: Sommerkveldens melodi

Det var lørdagskveld og ungdommen danset til sveivegrammofonens toner.

#21: En svanesang for de forsvunne bruktsjapper

Bruktsjapper som åsted for de store funn på LP/single-fronten tilhører nok for det meste fortida.

#20: Verdens største sanger

Denne gangen går Hovde opp fotsporene etter The Great Rouvaun, en av de store sangerne fra Californias Sunset Strip.

#19: Fra synagogen til John Lennons sengekant

Hovde har funnet fram til et spin-off produkt fra Oko/Lennons Bed-In i Toronto mai 1969.

#18: Skeive skiver - Here come the leaping lesbians!

En nærmere titt på tre lesbepolitiske LP-prosjekt.

#17: Hvalen Keiko, det kosmiske alt og sangen i dypet

I Ekstranummer 17 følger Bjørn Hovde 70-tallets plateselskaper til sjøs, der det jaktes hvaler - med mikrofon.

#16: Tonto på Rhinen

Ein Wigwam Steht in Babelsberg: Westernkulturen blomstret i det østlige Tyskland!

#15: Musikken går rundt og rundt

En liten historisk innføring i industrien rundt musikkgjengivelse.

#14: Norges sjeldneste plater – hva er nå egentlig det?

Noen tanker i tilknytning avstemningen i musikkavisen Backstage.

#13: Fred Astaire - Attitude Dancing

En folkekjær og sofistikert entertainer tar noen uventede trinn til siden for sitt kjerneuttrykk.

#12: Låter i koma

'Det finns sigaretter, om én vi beretter det finns ikke maken, det kjennes på smaken.... Mari-hua-aa-a-na'

#11: En plate gått ut på dato

Irakisk kvinneføderasjon hyller Saddam på denne greske godbiten fra 1980.

#10: Kjendisharselas i de harde tredveåra.

Hvor står storsinn og overbærenhet i dagens satire? Bjørn Hovde trekker fram forbilledlige øyeblikk fra 1930-tallets norske revytekster.

#9: Verdens merkeligste Frank Sinatra-plate er... norsk?!

Det er en stor jobb å samle opp Sinatras originale LPer, men ikke uoverkommelig. Her er noen tips om hvordan man bør gå fram.

#8: Maurice Woodruff - et orakel på 33 omdreininger i minuttet

"When you meet Maurice Woodruff, as you do on this disc, he gets you and there is no going back." Slik introduseres storastrologen Woodruff på sitt fulle dusin LPer som dekker hele stjernekretsen.

#7: Alle kluter til! Ole Ellefsæter som plateartist (del II)

Guttorm P. Haugen fortjener å bli lest på nytt og komme fram fra den store skyggen Mikkjel Fønhus kaster over ham og en mengde andre norske villmarksforfattere.

#6: Alle kluter til! Ole Ellefsæter som plateartist (del I)

Artistkarrieren til Ole Ellefsæter er et fascinerende avsnitt av norsk platehistorie. Hans liv som popstjerne var kort og hektisk, men han solgte titusener av plater... (del I av II)

#5: André Previn - hva avisene ikke fortalte

Det følgende er et riss over André Previns tredelte musikalske karriere, et flerbruk i ekspertise og beherskelse gjør ham til det rene renessansemennesket innen musikken.

#4: Grønn var vår ungdoms kval

Jeg vil være ung (Syver & Hetland) er et nesten glemt stykke satire over den engang nye og oppsiktsvekkende ungdomskulturen.

#3: Kjærringråkk

Det er snart en mannsalder siden den sure røyken av brennende pornoblader blandet seg med kampropene fra taktfaste 8-mars tog.

#2: Wenches finest hour?

De mange retrohippe bølgene de siste åra har dessverre gjort fint lite for den stolte norske slagertradisjonen den yngre Wenche var en av de siste store formidlere av.

#1: Rekved

Hvor mange er i dag klar over at Vidar Lønn-Arnesen en gang frontet sin egen popgruppe (The Tainers) eller at Vidar Sandbeck skrev låter for Dizzie Tunes (Rekrutt i Kongens Hær)?

Vis alle artikkelkategorier

Artikler, nyheter


Genesis 1969-1977

En kort gjennomgang av Genesis sine mest sentrale plater i perioden 1969-1977, av Geir Levi Nilsen

Groovissimo


Os Mutantes - Mutantes ao Vivo: Barbican Theatre, Londres 2006

(Luaka Bop / V2)

Viva Mutantes! Fantastisk gjenforeningskonsert, festet til tape og film.

Flere:

Aphex Twin - drukqs
Nuspirit Helsinki - Nuspirit Helsinki